God förmiddag!
Vi är i sjukdomsmellanstadiet, ni vet när man inte riktigt vet om förkylningen skall blomma ut eller stanna kvar vid det lite rossliga. Elsie är pigg, men har liskom något på gång och hon vill inte riktigt äta något. Så igår fick det bli förkylningsfjäsk. Nyponsoppa med glass och Nyponbröd med salta jordnötter.
Nyponsoppa kan man såklart göra egen och det är smakskillnad på hemmagjord, men denna köptes dock. Att bara dricka nyponsoppa kanske inte är så spännande, med det är faktiskt en bra komponent att tillföra lite här och där. Den söta, snälla smaken kan göra susen i många sammanhang. Den är (källa – det har jag hört:) till exempel en ganska vanlig ingrediens i det kinesiska köket här i Sverige. De använder som jag skrivit om innan ofta mycket socker.
Funkar även fint i glace och grillsauce, som degvätska i matbröd eller vetebröd, till dessert, smoothie, fil eller att ha med varm i termos på picknicken. Eller som ett snabbt, enkelt mellanmål.
Här serverades den i sin enkelhet med en klick vaniljglass och krossade mariekex. Andra bra smaksättninar är yoghurt eller kesella smaksatt med lite kardemumma, mandelbiskvier, banan, flagad rostade mandlar och nötter. Soppan är även god att servera kall med massa is, eller kanske som en drink (inte till de sjuka barnen då kanske..)
Vill man pröva att göra egen, så är här ett recept från Johan Sörberg. Ni vet han som verkar så himla trevlig, och skriver kokböcker, bakar fina bröd och är med i Hela Sverige Bakar.
Nyponsoppa med citrus
- 2 dl torkade nypon
- 1 l vatten
- 0.5 st vaniljstång
- 0.5 msk potatismjöl
- 0.5 dl socker (beror på nyponens egen sötma)
- citronskal
-
Blötlägg nyponen en stund.
- Tvätta citronen noggrant och riv av skalet av halva.
- Koka nyponen i halva mängden vatten tillsammans med vaniljstång och citronskal, cirka 5 – 15 minuter tills skalen har mjuknat.
- Kör sedan allt i mixer och passera sedan.
- Koka upp kvarvarande mängd vatten tillsammans med socker till en lag.
- Blanda ner i det passerade och red av med mjölet.
- Servera kall eller varm.
Nyponbröd med jordnötter & groddar
-
1 dl olja
-
5 dl nyponsoppa
-
50 g jäst
-
1 dl nyponpulver (finns oftas bland hälsokostprylar)
-
1 dlvetegroddar
-
1 dl grovt hackade jordnötter
-
2 tsk salt
-
1-1.5 liter lantvetemjöl
-
Blanda olja och nyponsoppa och låt det bli fingervarmt innan du rör ut jästen.
-
Arbeta in de övriga ingredienserna till en smidig deg som släpper från kanten.
-
Jäs i 30 minuter
-
Knåda degen smidig på mjölat underlag. Dela och forma till två limpor.
-
Lägg dem på plåt med bakpapper och jäs 30 minuter.
-
Pensla bröden med ljummet vatten och strö på lite vetegroddar eller grovt hackade jordnötter.
-
Grädda i cirka 35 minuter i 200 grader och låt sedan svalna på galler.
Nyponsöt fromage
- 2 gelatinblad
- 1 dl mellangrädde
- 2 1/2 dl nyponsoppa
- 2 msk farinsocker
- Låt gelatinet ligga i kallt vatten i 5 minuter.
- Vispa grädden.
- Ta upp gelatinet och låt det smälta tillsammans med lite av nyponsoppan på svag värme i en kastrull.
- Rör ner det smälta gelatinet i grädden.
- Blanda grädden försiktigt med farinsocker och resten av nyponsoppan.
- Häll upp i 4 portionsskålar eller en större skål. Låt stelna i kylen ca 3 timmar.
- Dekorera med nypon som får hänga på skålens kanter.
Hoppas ni får en trevlig fredag! Det skall jag ha, jag skall nämligen göra något väldigt ovanligt, lyxigt och lite märkligt. Det ni!
Senaste kommentarer