Elsies päron

Fyll frysen med fräs

Här kommer lite vardagstips för de där dagarna när det varken finns tid, lust eller ork till matlagning. Här har det gjorts ett storkok på bra och billiga råvaror. Basen och smaksättningarna kan såklart vara precis vad ni vill.

Förslag på bas

  • 1 purjolök
  • ½ vitkålhuvud
  • 1 röd paprika
  • 1 falukorv (eller kassler, tofu, renskav, skinka, bönor, kyckling…)
  • 1 grönsaksbuljong

Skölj, skiva och fräs. Smula ner buljong, salta och peppra. Antingen så stannar ni här med ganska neutral smak, eller så fortsätter ni med någon av smaksättningarna nedan.

Frys in i mindre förpackningar. Ta upp ur frysen innan ni går till jobbet, (eller tina upp försiktigt i mikron) och värm i en stor kastrull ihop med exempelvis ris, couscous, pasta, matvete eller nudlar. Har ni inte smaksatt innan ni fryst in så kan man även göra det efter för att variera.

Förslag på smaksättning

  1. finriven pepparrot och solrosfrön
  2. messmör och trattkantareller
  3. sweet chili och fetaost
  4. mangochutney och jordnötter
  5. kokosmjölk, thaibasilika och limezest
  6. senap och honung

Ska det gå riktigt snabbt så är det bra att även ha några burkar med exempelvsi råris, couscous och quinoa i frysen, framförallt om det kan fräsas med i en blandning som ovan då det inte gör något för konsistensen att det har varit fryst. Matvete finns även på konserv som är bra att ha i skafferiet.

 Trevlig måndag på er!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lina

    Tackar för tipset, det här ska jag absolut börja använda mig av! Jag brukar försöka fixa maten för veckan som kommer under helgen, jag har långa dagar i skolan den här hösten så allt som kan underlätta kvällarna är väldigt välkommet.

    1. elsiesparon

      Ja, vem behöver inte enkla lösningar till kvällarna. Ska bli bättre på att skriva om sådant. Ha det fint Lina!

  2. madeleine

    åh vilket bra recept!! detta skall göras i helgen förberedelse inför nästa vecka, tack grymt peppande Kristin för att du har en sån superinspirerande blogg!!!

  3. Pella

    Hej! Jag har inga småbarn längre och jag har aldrig lagat något av dina recept, ändå läser jag ofta din blogg. Jag gillar ditt sätt att skriva och jag lämnar ofta sidan med ett leende. Det är en skön stämning hos Elsiespäron helt enkelt.

    1. elsiesparon

      Hej Pella!
      Jag blir glad av alla kommentarer, riktigt glad. Men den här blev jag sketaglad över:) Tack!