Elsies päron

Surdegsbaby behöver ett lyft

Godmorgon!

Här kommer gårdagens surdegsbak. Som ni märkt så har det inte varit så mycket av det den senaste tiden, vi har nog tappat det sura självförtoendet lite. Det  gick så bra och fint förr, på den gamla goda tiden, men sen har resultaten blivit ok, men inte mycket mer. Gott men ganska platt. Bara att ge sig på det igen. 

Så, nu sålde jag väl in ett flerdagarsprojekt av brödbak bra:) Nä, det är vår surdeg som det är för lite sprutt i, så det är nog till att mata och pyssla om den ett tag. Så receptet (baserat på  Martin Johanssons Rågsurdegsbaugetter) är det inget del på.

Hasta la vista surdegsbaby, än blir du inte av med oss!

Rågbrödsurdeg

Dag 1, kväll

100 g(1 dl) rågsurdegsgrund

200 g (3,5 dl) vetemjöl special

100 g (1,5 dl) rågmjöl

350 g (3,5 dl) ljummet vatten

Dag 2, morgon

surdegen från gårdagen

300 g (3 dl) vatten

700 g (12 dl) vetemjöl special)

20 g(1 msk) salt

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i degblandaren (5 minuter på låg hastighet och 3 minuter med lite mer fart). Tillsätt salt och kör ytterligare 2 minuter.
  2. Smörj en platslåda med raps- eller annan neutral olja, lägg över degen i lådan och sätt på locket. Markera gärna på lådan var degen befinner sig, så har du koll på hur den jäser. Låt degen jäsa tills den uppnått dubbel storlek, vilket kan ta 3-5 timmar. Under tiden den jäser viker du ihop degen två eller tre gånger där den ligger i lådan. Första gången efter en timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nerifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen späns.

  3. Mjöla tre brödkorgar med mycket rikligt med mjöl.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, strö på lite mjöl och dela den i sex bitar. Rundriv bitarna, låt vila 20 minuter och forma till runda limpor. Låt jäsa i brödkorgarna tills degen inte genast fjädrar tillbaka när du trycker på den, det kan ta 1-2 timmar.
  5. Sätt ungen på 275 grader i god tid. Placera en plåt eller en baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.
  6. När baguetten jäst klart sätter du in dom i ugnen (om inte alla får plats kan några vänta i kylskåpet) och lägger några isbitar på den nedre plåten. Efter 10 minuter vädrar du ur ugnen genom att öppna och stänga luckan. Upprepa vädringen några gånger under bakningen. När baguetten fått ordentligt med färg tar du ut dem, det brukar ta 15-20 minuter.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.