Grynkorv, surdeg, kålsallad & en krämig potatisgratäng med friterad purjo på topp – Elsies päron
kristin

Elsies päron

Grynkorv, surdeg, kålsallad & en krämig potatisgratäng med friterad purjo på topp

Hej på er! Jo, grynkorv kan också vara helgmat. Framförallt idag, när jag tillägnar helgmaten till min härliga storasyster som fyller år. Grattis fina Maria!

Grynkorv, kålsallad med senap & purjo och en krämig potatisgratäng med friterad purjo på toppen. Serverades med en stark whiskeysenap och ett platt men gott surdegsbröd på råg.

Grynkorv

För er som inte är så bekanta med denna västgötska korv kan kolla här. Korv är kul att göra, och inte alls så svårt som det ibland verkar. Man kan faktiskt fuska ordentligt och bara använda sig av en sprits. Sen kan man såklart även köpa korv, och det måste inte vara just grynkorv. Helst går ni till charkuterian och ber hen med rosiga kinder att lotsa er till en god korv med hög kötthalt. Bor ni i Göteborg så tycker jag att ni skall titta in hos Gourmet Korv och köpa med er lite gott hem.

Potatisgratäng med purjo & peppar (till ca6 personer)
  • 1.5 kg skalad potatis
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl matlagningsgrädde (ta bara mjölk för magrare alternativ)
  • 1 purjolök
  • 4 klyftor vitlök
  • olja
  • salt & peppar
Så här:
  1. Skiva potatis och purjolöken. Krossa och skiva vitlöksklyftorna. Fräs purjolöken och vitlöksklyftorna i lite olivolja utan att dom tar färg.
  2. Häll i grädden och mjölken och låt mjölkblandningen koka upp. Lägg i den hyvlade potatisen och salta och peppra rikligt. Potatis drar åt sig mycket salt. Det ska nästan smaka översaltat.
  3. Koka potatisen tills stärkelsen har löst ut och blandningen har blivit tjock och krämig. Häll upp i en ugnsfast form och baka i ugnen på 180 grader i ca  30-40 min.
  4. Toppades med friterad purjolök.

Kålsallad med purjo & senap

  •  ½ vitkål
  • 1 purjolök
  • 1 dl senap
  • lite olja med neutral smak som raps- eller matolja
  • lite äppelcidervinäger
  • salt & peppar
  1. Skölj purjolöken. 
  2. Finstrimla vitkål och purjo.
  3. Om det finns tid så blanda alla ingredienser och låt den stå till sig själv i några timmar. Om det inte finns tid så kör allt i matberedaren så mjukas kålen upp.
Friterad purjolök
  1. Skölj purjolöken och strimla den fint. Fritera i den heta oljan tills purjolöken är ljusbrun och knaprig.
  2. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha alltid ett lock i närheten.
  3. Ta upp löken och låt rinna av på ett hushållspapper.

 Trevlig fredag på er!

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
kristin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. SuperSue72

    Hej
    Jag hittade din blogg när jag surfade efter potatisrätter till nyårsmiddagen. Wow, vilken bloggerska;)

    Det finns så otroligt mycke matglädje och det bubblar nästan av energi från sidorna. Vill bara berätta för dig att det smittar av sig och att jag har fått massor av inspiration redan.

    I vår familj går vi alldeles för ofta på restaurang, köper hämtmat eller lagar ihop något av det som råkar finnas hemma. Tre barn och alltför lite tid, är väll skälet antar jag. Aktiviteter, kompisar, kvällsmöten och resor i jobbet gör att vi allt oftare äter på olika håll och vid olika tider.

    Mitt nyårslöfte blir att försöka höja familjemåltiderna ett snäpp, och att försöka påverka så att alla håller middagstiden, speciellt tonåringen.

    Tack på förhand för alla recept som jag kommer att hämta av dig.

    Med vänlig hälsning, Susanne

  2. Lisen

    Vad behöver man för maskin för korv? Kan man testa på att göra korv någonstans?? typ gård?? Kan man hyra maskin?? Förvirrande svårt men låter sååå gott

  3. mia

    Tack syster! Nu blev jag riktigt sugen på grynkorv- men ingen har jag i frysen! Får bli att göra till jul igen. Den senaste veckan har jag ätit stekt fläsk med bruna bönor, blodpudding och pölsa. Mmm-Favoriter!