Elsies päron

Indisk morotssoppa & rostade kikärtor

Dagens lunchtips blir soppa igen. Nja, det kanske inte är alla barns favorit, men för att citera en av Elsies fina dagsifröknar Så är det mest vad vi föräldrar tror. Att vi tror att vi måste kompensera med massa annat som exempelvis pannkaka och sen förvånas över att de inte åt så mycket soppa, men bra med pannkakor. Samma fröken som kånkar med sig sin stora hushållsmaskin på cykeln så att barnen får safta och sylta lite, fina fröken. 

Har man nu ändå barn, partner eller kompisar som är jättekonstiga och inte gillar soppa så kan man addera mer tillbehör som man får doppa och plocka med. Sen kan man såklart ha goda desserter också.

Indisk morotssoppa, 4 portioner

  • 3 stora morötter
  • 1 gul lök
  • 2 äpplen
  • 1 vitlöksklyfta
  • lite olja
  • en nypa brun farin
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 msk maizena
  • vatten
  • salt & peppar
  • en nypa gurkmejja
  • en nypa spiskummin
  • och om man gillar curry, så även en nypa av det.

Här doppades sedan

  • skivat bröd, som var en omgång av det kalljästa. 
  • rostade kikärtor
  • chicken nuggets (färdigköpta)
  • färskost med hackad persilja
  1. Skala och skiva morötter, lök och äpplen.
  2. Fräs morötter, lök, äpplen och farin i olja tills allt fått fin färg.
  3. Smula ner buljongtärningarna, strö över maizena och rör om. Späd med lite av vattnet.
  4. Mixa soppan slät.
  5. Häll på mer vatten till önskad konsistens.
  6. Värm soppan under omrörning, krydda och smaka av.

Rostade kikärtor (de på bilden är inte riktigt klara ännu) är enkelt, gott och bra. En bra ingång att introducera baljväxter.

  • 1 konservburk kikärtor/eller egenkokade
  • salt
  • önskade smaksättningar i form av kryddor, nötter, citronzest, vitlök, chili,…variera efter smak och tillfälle.

Skölj ärtorna och låt dem rinna av ordentligt. Antingen så rostar ni dem i en het panna tills de fått fin färg, passa dem då de bränner lätt. Eller lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Rosta ärtorna i mitten av ugnen tills de är knapriga, 30 – 40 minuter. Vilket sätt ni än väljer så trö över önskad smaksättning eller krydda och rör runt i.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. emma

    Mm låter som en god soppa! jag tyckte soppa var tråkigaste maten för bara ett par år sen, men har ändrat mig helt! är riktigt gott!