Elsies päron

Tonfiskpastej & tonfiskpizza

Först, tack för att ni röstar. Jättetack! Jag blir så glad, och tävlingssinnet som bara kommer från ingenstans får aningen mer ro. Jag kommer tjata ännu lite mer för man kan rösta ända till på torsdag (här röstar ni)

Sen vill jag tipsa om den här tonfiskpastejen som jag skrev om när vi gjorde sushi. Den har kommit till användning både här och där de senaste dagarna. Det här var märket Abba, på tub och jag har inte provat några andra märken så jag har inget att jämföra med. Den är ganska salt och fet, så lite för mycket av det för att bara ha den som pålägg, men ihop med annat – mycket bra! Olja, tonfisk och salt är ju gott, men inte i för stora mängder, så det är perfekt att ha det på tub och bara kunna använda lite till det pocherade ägget, till salladen, till toasten, till äggröran, sushin, dippen och massa annat.

Exempelvis som i lördagens ”jag orkar inte laga mat snabbpizza” på små Libabröd, toppade med anjovisoliver, ost, ruccola och silverlök. Salta pizzan serverades ihop med söta, klyftade fikon.

Tonfiskpizza med anjovisoliver & ruccola

  • Sätt på ugnen på 210 grader. Har ni inte bakstenar så sätt in en plåt som får bli riktigt varm.
  • Bred små libabröd med med tonfiskpasta. Sen på med ost, skivade oliver fyllda med ansjovis och citronpeppar.
  • Baka tills de fått fin färg.
  • Strö på ruccola och silverlök.

Eller om man vill göra en egen pastejvariant.

Tonfiskpastej

  • två skivor torrt bröd
  • 1 dl mjölk
  • 2 burkar tonfisk i olja (à 200 g)
  • 100 g färskriven parmesan
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1 tvättad citron, skalet
  • nymalen svartpeppar
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ställ in en rymlig form med vatten till ett vattenbad.
  2. Lägg brödet i blöt i mjölken i 10 min. Ta upp och krama ur det ordentligt. Mixa brödet tillsammans med avrunnen tonfisk, parmesan, olivolja, salt, chili, rivet citronskal och peppar.
  3. Smörj en liten form och fyll den med smeten. Täck med folie och grädda i vattenbad i 30 min. Låt kallna.
  4. Stjälp upp pastejen på ett fat. Garnera med cocktailkapris, citron och basilika eller persilja.

 Trevlig söndag på er!

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Annika

    Kul att läsa lite recept på tonfiskpastejen, själv äter jag jag den bara på knäckebröd vilket jag tycker är underbart gott. Men så tillverkar jag ju den också ;)Jobbar nämligen där haha
    Men det är alltid kul att testa nya varianter, tack för tipset!

    1. elsiesparon

      Hej Annika! Åh vad kul jobb!! Det är en nyfunnen favorit här hemma så den kommer nog snart igen. Trevlig kväll!