Hej sköna fredag!
Det är flera av er som har efterfrågat tips på bra kok/matböcker. Så jag tänkte slå två banaflugor i samma smäll och tipsa om helgmaten från en bra bok. Så vi avslutar vår temavecka med äpplen med några rätter ur den trevliga boken med namnet just Äpplen ( Albert Bonnier Förlag, Kråke Lithander och Pelle Bergström). Jag har tipsat om den förr, eftersom jag uppenbarligen gillar just äpplen. Här kan ni läsa mer om boken, och även den drinken som jag tycker att ni inleder helgen med.
Här kommer några rätter som kanske verkar mekkiga, men byt ut de konstiga/mindre vanliga livsmedlen mot vanligare. Gör dem som mellanrätter, eller förrätter, eller huvudrätterm alltså välj själva storleken och servera dem som ni vill.
Först ut Svamp & Äppelpizza (ca 4 personer, recept Benny Nilsson)
Bottnarna
- 4 msk ljummet vatten
- 10 g jäst
- 2 tsk olivolja
- 1 krm salt
- ca 1 ½ dl vetemjöl
- ½dl osötad äppelpuré
- 1 msk rivet citronskal
- ½ dl riven ost
- Lös upp jästen i vattnet och rör ner olja, salt och mjöl.
- Knåda degen och forma fyra bullar.
- Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
- Värm ugnen till 275 grader.
- Kavla ut tunna bottnar. Stryk på äppelpure och strö över citronskal och ost. Spara 1 cm kant.
Fyllningen
- 3 äpplen
- 3 dl kantareller
- 4 bläcksvampar (kan bytas ut mot annan svamp)
- olivolja till stekning
- 1 knippe citronverbena (kan bytas ut mot citronmeliss)
- 8 tunna skivor torkat sidfläsk (kan bytas ut mot prosciutto eller bacon)
- tunt hyvlad parmesanost
- salt och peppar
- Skala och skiva äpplena. Rensa svampen och skär den i mindre bitar.
- Värm olivoljan och låt äpplen och svamp få färg. Smaka av med hackad citronverbena, salt och peppar.
- Arrangera svamp och äpplen på pizzabottnarna. Fördela det torkade fläsket och hyvla över parmesan.
- Värm pizzorna hastigt i 275 grader i ugnen tills osten smälter och fläsket blir varmt.
Citronverbena är en himla fin, krydda som smakar mycket citron men inte alltid lätt att få tag på. Byt ut den mot citronmeliss om den inte finns. Bläcksvamp är den vanliga svampen som ofta växer på gräsmattor som man alltså kan äta. Byt ut den mot annan svamp om ni känner er osäkra eller tycker det är krångligt.
Mussel & äppelsoppa med ugnsbakade äpplen (ca 4 personer, recept av Frank o Størup)
Äpplen
- 4 små äpplen
- 4 kvistar färsk timjan
- olivolja
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Placera de hela äpplena i en ugnsfast form. Krydda med timjan och ringla över olivolja.
- Låt äpplena bli mjuka i ugnen i 20-30 grader, beroende på storlek och äppelssort. Ös på oljan med en sked då och då.
Soppa
- 1 pujolök
- 2 finhackade gula lökar
- 2 potatisar
- 2 äpplen
- 5 dl kyckling fod
- 1 kg musslor med skal
- ev 2 ½ dl grädde
- smör
- salt & peppar
- hackad persilja
- Tärna all lök fint och låt den bli mjuk i smör utan att ta färg.
- Skala och tärna potatis och äpplen fint och tillsätt detta till löken. Fräs en stund.
- Häll på fonden, tillsätt de väl bortstade musslorna och sjud under lock ett par minuter tills de öppnat sig. Skaka pannan då och då.
- Tag upp musslorna med hålslev och håll dem varma under folie.
- Runda av kokspadet med lite smör eller mixa med grädde om du vill ha krämigare konsistens. Smaka av med salt & peppar.
- Servera musslorna i soppan med hackad persilja och ett ugnsbakat äpple.
Servera soppan ihop med ett gott bröd, kanske ett Äppelbröd.
Ugnsbakad brieost med äppelkompott (ca 8 personer, recept Frank o Størup)
Äppelkompott
- 6 fasta äpplen
- 1 vaniljstång
- 4 msk honung
- ev. 1 msk vatten
- Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.
- Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet. Lägg skrapet, stången och honungen i en kastrull.
- Sjud långsamt under lock tills äpplena är riktigt mjuka. Tillsätt lite vatten om inte äpplena släpper vätska från början.
- Plocka upp vaniljstången och ställ kompotten att kallna.
Brieost
- 1 brieost, helst en hel brietårta
- 4 äggulor
- 4-6 msk farinsocker
- 150 g finhackade mandlar
- Sätt ugnen på grill (har oftast symbol liknande wwww).
- Rör samman ägg, socker och mandel. Bred smeten över osten.
- Sätt in osten i ugnen tills den är gyllenbrun och genomvarm.
- Servera den varma osten med sval äppelkompott.
Avslutningsvis en Äppeldrink till kaffet med vanilj & portvin.
Äppeldrink (ca 4 personer, recept Rune Kalf-Hansen)
Till drinken
- 4 äpplen
- 4 msk honung
- 2 dl vatten
- 1 vaniljstång
- 25 g mandel
- 1 3/4 dl socker
- 3 dl portvin
- Skala, kärna ur och dela alla äpplen i bitar.
- Koka dem till en puré med honung, vatten och vaniljsstången skuren i bitar. Låt svalna
- Hacka mandeln grovt, den behöver inte skållas.
- Smält sockret i en stekpanna tills det börjar karamelliseras. Tillsätt mandeln och bryn lätt. Rör ner portvinet och sjud någon minut. Låt kallna. Så långt kan drinken förberedas.
Servering
- 8 isbitar
- 2 dl yoghurt
- Mixa äppelpuré med is och yoghurt.
- Fördela i fyra glas och ös försiktigt mandel- och portvinsblandningen över så att den sakta rinner ner till äppelyoghurten.
- Servera genast.
Trevlig fredag på er!
Hej där!
Hittade till din blogg igen efter en lång(nåja) sommars mat-torka. Så nu när maken har fått inköpslistan och jag går igenom recept och förbereder för höstens första riktiga matlagning tillsammans idag ville jag bara skicka dig ett rungande fredagshej. HEEEEEJ!
Heeej!
Välkommen tillbaka:)
Haha tänk så fel det kan bli med uttal ibland. Förklarade glatt för min man att imorgon ska vi äta pullat fläskkött (översatt).
Ha,ha! Och han svarade?