Elsies päron

Pulled pork med äpple & timjan.

 

20120910-194246.jpg

Vi fortsätter Äppeltemat, och här i en höstlig Pulled Pork. Serverades bland annat som här ovan i form av en Äppelburgare. Så här gick det till denna gången.

Pulled pork med äpplen & timjan

  •  1.2 kg karré av svensk kvalisort.
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 äpplen
  • 3 vitlöksklyftor
  • kryddor i form av salt, peppar och timjan
  1. Skala och skiva grönsaker och äpplen grovt.
  2. Lägg köttet i lergrytan, lägg över grönsakerna, krydda och gegga runt.
  3. Lägg på locket och kör in i ugnen i 110 grader i ca 10 timmar. När köttet enkelt går att pilla/dra isär i mindre bitar är det bra. Låt det hellre gå för länge än för kort.
  4. Ta ut grytan. Här fick alla grönsaksbitarna och äpplena vara kvar, vill man inte det så silas de bort.
  5. Dra isär och pilla ner köttet till en massa. Mosa kött och bitar till en gegga ihop med vätskan. Jag hade inte tänkt mosa med bitarna, men det var så god smak på dem så de fick hänga på. Dock skulle jag ha skalat äpplena innan, men det gick att peta bort med lite meck.

10 timmar? Som jag har skrivit om innan, att det måste inte vara exakt 10 timmar, men det blir bra. Köttet är bra när det enkelt går att pilla isär. Låt den gå över natten, dagen innan eller kanske flera dagarn innan planerad middag. Kyl ner och laga iorning när det är dags. Är det bråttom så kan man höja graderna lite, ca 10 grader och korta tiden med några timmar. Denna karrén skötte sig själv i ugnen hela söndagen, och har blivit lite olika rätter under veckan. Tacksamt att ha en bytta kött i kylen som kan bli lite av varje.

20120910-194021.jpg

20120910-193945.jpg

20120910-194058.jpg

20120910-194131.jpg

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Catrin

    Har velat testa din pulled pork ett tag och idag blev det av. Så gott! Både mannens min och dotterns inlassande av mat i munnen var oslagbara. Tack för trevlig blogg.

  2. Anette

    Hejsan och tack för alla dina recept och all härlig inspiration!
    En liten fråga ang denna rätt.. Hur mycket kött ska man beräkna per person?
    Hur mycket hade du tagit till 12 vuxna?
    Förstår att det beror på tillbehör, men som i detta receptet som låter så gott!
    Tack
    //Anette

    1. elsiesparon

      Hej Anette!
      Tack!
      Som du skriver så beror det såklart på tillbehör, men en riktlinje skulle kunna vara 150-200g pp. Ungefär 2 kg till 12 personer. Skär det i mindre bitar och använd en djup plåt/form om du har svårt att få plats med köttet. Det viktiga är att du har lock eller täcker allt ordentligt med folie.

      Ha det fint!

  3. madeleine

    älskar verkligen denna rätt (har inte testat denna variant med timjan å äpplen) men den ”vanliga” pulled pork, det är nog vårt bästa famlijerecept, god bjudmat å bra vardagsmat som man kan förbereda (det är vår melodi förbereda så mycket man kan inför ibland alltför hektiska veckor). så nu är det bara i med äpplen å timjan nästa gång så kör vi!

  4. Maria

    I Svenska Dagbladet i fredags fanns ett recept på Pulled Pork, där det beskrivs som SUPERTRENDIGT. Tack för att du hjälper mig att bli trendig i köket : ) och tack för en superhärlig blogg!