Elsies päron

Rotfruktschips med tre sorters kräm på chevre, honung & pepparrot

Hej fredag!

Ikväll står det fredagsbad på schemat, och det är spa och chipstema. Vi har alltid varit en väldigt badande familj. Det har liksom varit vår grej, vår parterapi. Ingen tv som stör, ingen dator, Iphone eller förbannad Wordfeud (nej, jag är inget fan, och man går inte på toa hundra gånger om dagen P.Johansson!) 

Älskar att sitta länge i badet med inpackning, ansiktsmask och en kall dagens (vitt vin + soda) i vinglaset med några frysta bär i som håller kylan. Känna helgkänslan. Fast nu funkar det ju tyvärr inte riktigt så längre. Lugnet har ersatts av någon form av hela havet stormar.  Visst kan vi bada när barnen har somnat, men det är så himla trist att klunsa om vem som skall springa upp och stoppa in nappen på Bibbi. Fast snaaart kommer även detta tillbaka, eller? Så tills dess så kör vi med hela havet stormat ett tag till.

Sen till alla er som kanske saknar badkar, och tror att ni inte får plats med det. Man måste inte alltid välja bad eller dusch, i vår förra lägenhet hade vi ett smart sittbadkar. Okej, det fick inte plats så många men för en person eller till barnen så var det perfekt.

Får återkomma med vad det blev för hemmagjorda kurer, eller rättare sagt om det blev. Tanken är god men man vet ju aldrig med dessa barn. Vill i alla fall slå ett slag för hemmaspa, för det finns mer att jobba med i kyl och skafferi än man tror. Det behöver inte alltid vara dyra produkter, och det känns bättre med naturliga ämnen när det sitter småttingar i badet, i alla fall våra som alltid äter produkterna. Så oftast äts de väl upp innan de hinner göra någon nytta. Får återkomma om det. Till badet är tanken att det förutom ansiktsmask skall ätas frukt, rot- och grönsaker med dipp. Det blir söt/salta rotfruktschips och dippvänliga grönsaker.

Rotfruktchips
rödbetor, gulbetor & morötter
rapsolja

  1. Skala betor och morötter och skiva dem tunt med mandolin, osthyvel, sparrisskalare eller rivjärn.
  2. Värm en kastrull med rapsolja, ca ½ liter rapsolja. Temperaturen på oljan bör vara runt 170°C, använd en kökstermometer eller prova att fritera en bit först.  Tänk på att ha ett lock i närheten, och att barnen kanske inte skall stå för nära.
  3. Fritera i omgångar, fiska upp dem med en hålslev när de fått fin färg. Låt betorna rinna av på lite hushållspapper.
  4. Placera ut de friterade betorna och morötterna på en plåt med bakplåtspapper på och låt de torka i ugnen i ca 40 – 60 min, 100°C varmluft. Ta ut plåten när de är krispiga och låt dem lufttorka ca 10 min på hushållspapper. Salta och servera.

Gott att äta som vanliga chips, men även gott och dekorativt som topping på sallad, soppa och annat. Fast godast är det nog att dippa i exempelvis någon av dessa.

Pepparrotskräm – Blanda allt och låt dra i ca 20 minuter i kylen.

  • 2 dl naturell färskost
  • 2 msk riven pepparrot
  • salt & peppar 

Chèvrekräm  – Blanda och mixa allt med stavmixer. Använd en hög bunke så att det inte skvätter

  • 3dl crème fraiche
  • 100g chèvreost
  • ½ pressad citron
  • 2 msk hackad persilja
  • salt & pepper

Honungskräm – Blanda allt och låt dra i ca 20 minuter i kylen.

  • 2 dl naturell färskost
  • 2 msk honung
  • salt & peppar

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lisen

    ÅÅ gud vad fint badrum ni har! Så fint! VI har jätte litet badrum och la en bubbelpool på tomten istället vilket vi badar i året om, ! Vi har inga barn än men ni ser ut att få plats med alla blöjor osv i ert badrum ialfall 🙂

    Spela WF? utmanna mig : lisenbus !!

    1. elsiesparon

      Hej Lisen! Badrummet var i vår förra lägenhet, och visst var det fint:) Fast bubbelpool på tomten låter verkligen inte fel. Ha det gött!