Elsies päron

Kronärtskocka, primörer & grillad shoulder cloud

Gårdagens middag var en skärbräda fylld med plockmat bestående av lättkokade och smörslungade primörer i form av morötter, blomkål och salladslök, jordärtskocka med flingsalt & smör, sallad på filéade tomater, finskivad rödlök och romansallad med en skvätt ramslöksolja över sig. Det grillade köttet var Shoulder Cloud – Benfri bog, bogstek från Ica selection (amerikansk kött och skall återkomma till det en annan dag). Grillades ca 2 minuter på varje sida och fick sedan vila. Serverades med en kall parmesan & vitlökssås.

Plocka, dippa och småät länge. Drick för mycket rötjut, diskutera onödiga ting och ha en väldigt seg dag dagen efter. Åk inte till Ikea, och om ni gör det och det var så många andra som tänkt samma sak så att folk köar för att få en parkeringsplats. Vänd och åk därifrån. Har ni inte vänt ännu så se tecknet att alla kundvagnar är slut som en anledning, inte? Korvkön, kassakön, toakön och utan barnvagn eftersom ni skulle få plats med långa saker i bilen? Nääe, vi vände inte heller och de långa sakerna var slut. (Men det blev inte så dumt resultat ändå, återkommer sen när det finns något att visa.)

Här kommer i alla fall maten i bilder. Trevlig kväll!

Sen det här med kronärtskocka kanske många tycker verkar vara mycket väsen för lite mat, men det är så gott! Man skär bara av stjälken och kokar det i salt och citronvatten. Plockar ut bladen, dippar dem i smör och salt.

Men om man skall gör det på riktigt, riktigt så är det här tillvägagångssättet enligt Allt om mat.

  • 4 kronärtskockor
  • 2 tsk salt, per liter vatten
  • 4st citronskivor, ca 1 cm tjocka

1. Skölj skockorna väl. Bryt av stjälkarna så att de grova trådarna följer med. Ta bort de nedersta små bladen vid fästet och jämna till bottnarna med en vass kniv. Klipp bort den taggiga spetsen på varje blad. Bind fast en citronskiva i botten på varje kronärtskocka med steksnöre.
2. Lägg skockorna tätt i en kastrull. Häll på kokande vatten så att det täcker. Tillsätt saltet. Koka upp och sjud under lock tills det går lätt att dra loss bladen, ca 40-50 min. Ta upp skockorna med hålslev, lägg dem uppochnervända i ett durkslag och låt rinna av väl.

Ät skockan så här:
Plocka av bladen ett och ett och doppa dem i smält smör eller vinägrettsås. Gnag av den köttiga delen. Innan man äter bottnen tar man försiktigt bort det så kallade skägget med hjälp av en tesked eller kniv.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Ha ha! Köpte kronärtskockor för första gången häromdagen och har tänkt googla på tillagning. Men du hann före! 🙂 Provar kanske ikväll.