Dagens rotsakstips moroten.
Morotskaka
2 st ägg
2 dl strösocker
1 dl olja (rapsolja eller någon annan som inte smakar så mycket)
3 dl morötter, fint rivna
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 dl valnötter, hackade
1.5 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
2. Rör i olja, morötter, apelsinskal och valnötter.
3. Blanda de torra ingredienserna och häll i.
4. Välj på vilket sätt ni vill baka ut kakorna på:
Form – Häll i smörad form med löstagbar kant och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Välj storlek på formen efter hur hög du vill ha kakan.
Muffinsformar/ Bullformar – Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 180 grader i ca 20-25 minuter. Känn med en sticka.
5. Blanda ingredienser till glasyr, topping eller fyllning. Mer tips här.
6. Smeta ut på kakan när den svalnat och dekorera med valnötter eller kanske mortschips.
Här har kakan bakats ut på två olika sätt. I höga muffinsformar och i låga, lite bredare bullformar.
De låga är bra att använda om man vill göra en bakelse som ovan. Kolla med provsticka så att de är färdiga innan ni tar ut dem eftersom de skall delas på mitten. Fyll mellanrummet med önskad kräm, här är det kardemummagrädde. Lägg en klick ovan, dekorera med chips och pudra florsocker över.
Morotschips – bryt av det söta med något lite salt. Dessa på bilden är köpta men ni gör lätt själva genom att bara
- Skala morötter och hyvla dem med potatisskalaren eller osthyveln i tunna strimlor. Lägg strimlorna på smord långpanna och droppa lite olja över.
- Torka i ugnen, 100 grader cirka 2 timmar. Strö lite flingsalt över
Senaste kommentarer