Elsies päron

En Pippipicknickmacka med Svensk Fågel

Att barnen skall få vara delaktiga i matlagningen är nog en önskan många föräldrar har. Ibland blir det dock mest massa nej-uppmaningar för att det är varmt, vasst, starkt eller just det här är bäst att mamma gör. Naturligtvis nödvändigt eftersom de måsta lära sig alla farorna, men även tråkigt med alla förbud och då kan det vara bra att ha avklarat de farliga bitarna först.

Delaktighet känns viktigt för att de skall lära sig hur det går till, de skall bekanta sig med råvaror och våga smaka mer. Sen är det alltid roligare att få göra på riktigt än att leka, och det skadar inte heller att något håller dem sysselsatta medan maten lagas.

Här har vi gjort en maffig Picknickmacka med kyckling, mango, grillad paprika & sidfläsk. Tanken med vår macka är naturligtvis den stundande picknick – eller grillsäsongen då allt även kan tillagas på utegrillen men även ytterligare en tanke med barnens delaktighet.

Elsie, liksom de flesta barn blandar gärna inte smaker eller livsmedel. De skall ligga för sig, smaka som de smakar och inte mixas i onödan. Hon börjar visserligen våga prova lite, men det går trögt. Så att få stå med vid köksbänken och fixa med alla tillbehören, få provsmaka dem och sen få göra sin egen macka är bra.

Här kommer vårt första bidrag i Pippi på Svensk Fågel där temat är att laga mat med sina barn, och att uppmuntra oss alla till att äta just svensk fågel. Så här kommer recept på färska kycklinglår från Kronfågel, och en väldans massa bilder på Elsie.

Våra picknickmackor, till ca 4 personer bestod av:

Kyckling

  • 3-4 färska kycklinglår
  • zest från 1 citron
  • 2 finrivna vitlöksklyftor
  • olja
  • peppar
  1. Gnid in kycklingen med olja, zest, vitlök, salt och peppar. Gnugga gärna in under skinnet.
  2. Lägg låren i en form och baka i 175 grader tills köttet lossnar från benet, ca 25 minuter. Fördelen med kycklinglår är att det inte blir torrt, även om de skulle gå lite för länge i ugnen.
  3. Plocka sedan ner köttet i mindre bitar.

Tips: Spara den smakrika kycklingsaften som blev i ugnen för att använda som bas till sås, soppa eller om ni istället gjort en sallad så är det gott att använda som  smaksättning istället för dressing.

Grillat

  • rökt sidfläsk
  • röd paprika
  1. Skär sidfläsket i ganska tjocka skivor.
  2. Skär paprikan i bitar och pensla med olja.
  3. Lägg bitarna på en het grillpanna.

Grönt

  • 1 mogen avokado
  • coctail tomater
  • rödlök
  • mixsallad på spenat, mangold, ruccola & maché

Skala, skölj & skiva.

Mangodressing

  • ½ dl creme fraiche
  • ½ dl majonäs
  • ½ dl mango chutney
  • salt & peppar

Blanda samman allt och smaka av med salt & peppar. Var sparsam med saltet då den skall vara aningen söt för att bryta av mot det salta sidfläsket.

Bröd

Gärna surdeg, gärna hembakat, gärna perfekt skorpa, gärna brödet som kommer i slutet av receptet. Eller så funkar det precis lika bra med  vanligt glatt köpebröd.

Sen kom samma bråk som sker några gånger om dagen. Att Elsie vill snurra runt Bibbi när hon sitter i sin hoppgunga, vill snurra upp henne så att hon flyger när man släpper och förstår inte alls varför vi inte tycker det är kul.

Man måste naturligtvis inte proppa mackan så här välfylld, men det blir väldigt gott. Vira lite bakplåtspapper runt så håller det sig på plats.

Nedan kommer brödet som bakades dagen innan. Är man inte så intresserad av surt bröd, eller att baka så använder man istället vilket bröd man vill.

Här bakade jag och Elsie baugetter på rågsurdeg och ännu en gång var det Martin Johansson som fick stå för inspiration till receptet. Bra bröd att fylla upp frysen med inför picknicksäsongen.

  • Mamma jag vill baaankaaa!
  • Nej, de här bröden ska vi inte banka!
  • Mamma jag vill smaakaa!
  • Jo, men det är inte så gott. Det är surdeg, du vet burken som luktar ungefär som Bibbis kräk.
  • Men jag vill Mamma!

Brödet blev inte de vackraste skapelser, kunde allt fått lite mer höjd. Men goda blev de i alla fall. Jag tror att Elsie kanske bankade ändå när jag inte såg…Nä, vi behöver få lite mer sprutt i vår surdeg, får mata på ett tag.

Rågbaugetter

Dag 1, kväll

100 g(1 dl) rågsurdegsgrund

200 g (3,5 dl) vetemjöl special

100 g (1,5 dl) rågmjöl

350 g (3,5 dl) ljummet vatten

Dag 2, morgon

surdegen från gårdagen

300 g (3 dl) vatten

700 g (12 dl) vetemjöl special)

20 g(1 msk) salt

Gör så här

1. Blanda samman alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i degblandaren (5 minuter på låg hastighet och 3 minuter med lite mer fart). Tillsätt salt och kör ytterligare 2 minuter.

2. Smörj en platslåda med raps- eller annan neutral olja, lägg över degen i lådan och sätt på locket. Markera gärna på lådan var degen befinner sig, så har du koll på hur den jäser. Låt degen jäsa tills den uppnått dubbel storlek, vilket kan ta 3-5 timmar. Under tiden den jäser viker du ihop degen två eller tre gånger där den ligger i lådan. Första gången efter en timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nerifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen späns.

3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, strö på lite mjöl och dela den i sex bitar. Rundriv bitarna, låt vila 20 minuter och rulla till baguetter. Låt jäsa tills degen inte genast fjädrar tillbaka när du trycker på den, det kan ta 1-2 timmar.

4. Sätt ungen på 275 grader i god tid. Placera en plåt eller en baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.

5. När baguetten jäst klart sätter du in dom i ugnen (om inte alla får plats kan några vänta i kylskåpet) och lägger några isbitar på den nedre plåten. Efter 10 minuter vädrar du ur ugnen genom att öppna och stänga luckan. Upprepa vädringen några gånger under bakningen. När baguetten fått ordentligt med färg tar du ut dem, det brukar ta 15-20 minuter.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Tess

    Hahahaha!
    Älskar bilden där Elsie visar sin blöjrumpa och två olika strumpor och den där Bibbi ser ut som en ihopsjunken deg i hoppgungan. Underbart! 🙂