Elsies päron

Kryddväxter & en hejjapappautflykt!

Igår var det dags för vår årliga trip till Lerum, strax utanför Göteborg, där Lerumsloppet arrangerades för 25:e året. Ett trevligt lopp genom orten och fin natur runtomkring. Det är alltid skönt vårväder, massa löpare och fullt med vitsippor överallt. En bra vårutflykt där de även har en bra växthandel på torget och suget efter att handla kryddväxter dimper alltid ner denna dag.

Visst gillar man de traditioner som man sakta skapat med sin lilla familj, de behöver inte ha pågått så länge innan man känner med en självklarhet att  – Jovars, det har vi alltid gjort!

Även om man dock tycker att traditionerna är detsamma så blir själva tillfället en spännande nyhet varje år. Nu med två barn, i en stor folkmassa, där busbarnet minsan också skall springa som pappa gör. Mammaaa, jag springe jättefoot! Elsie ha snabba våsko!

Trots satsade mutförsök med såpbubblor, picknick, lördagsgodis så att hon skulle hålla sig nära så var det ändå ett bamsebarn som sprang omkring vilt och gapade. Hon tog vårt uppdrag på allvar och jag visste i alla fall vart hon fanns då det hördes ett mantra av  -Hejja pappa, hejja pappa, hejja pappa!

Det blev inte så mycket tid till att botanisera bland växterna, men förra året proppade jag bilen full. Då odlade vi för fullt på vår lilla uteplats,  vilket vi hade mycket nytta av. Jag är värdelös på växter, har inga gröna fingrar över huvudtaget, så tåliga kryddväxter är det bästa jag vet. Rosmarin, citronmeliss, men även alla andra. Eftersom man använder dem så plockar man ju blad och sköter om dem. Sen så klart även vackert, smakar och doftar gott.

Kanske man skall pröva sig på lite nya sorter i år? Har ni några tips? Vad växer på era balkonger, fönster, trädgårdar? Några favoriter? Och framförallt vad använder ni dem till?

Tomater måste det nog bli i alla fall, köpa några plantor som kommit en bit mest för att få gå och lukta på dem, och kanske även sylta in några.

Snabbsyltade cocktailtomater

 • 1 kg cocktailtomater
 • 1 dl salt
 • 3-4 färska timjankvistar

Lag

 • 2 dl ättiksprit 12%
 • 3 dl vatten
 • 3 dl strösocker
 • 1 msk vaniljsocker
 • 1 kanelstång
 • 1 tsk fintärnad färsk ingefära
 • 3 kryddnejlikor
 1. Skölj tomaterna.
 2. Dela dem och strö på saltet. Låt stå kallt i 3-4 timmar.
 3. Spola av saltet och lägg tomaterna på en handduk för att rinna av.
 4. Lägg tomaterna på varma, väl rengjorda burkar. Lägg i ett par timjankvistar.
 5. Blanda samtliga ingredienser till lagen i en gryta och koka upp.
 6. Skumma och sila lagen över tomaterna.
 7. Förslut och förvara kallt.

Sen han som inte bara sprang omkring på torget och gapade, utan faktiskt sprang där man skulle springa, PappaPat, han hade också snabba vårskor. Knatade runt milen på 36. 28. Han fick en guldmedalj av choklad från Elsie. Lite förvånade blev vi båda två att hon lämnade ifrån sig den, men hon hejja ju så klart på pappa!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.