Elsies päron

Varmrökt lax med ugnsbakade rotfrukter & gräslökskräm

Fredagens middagstips, Varmrökt lax med ugnsbakade rotfrukter & gräslökskräm.

Ugnsbakade rotfrukter

Bestod av potatis, morot, rödlök och sen skulle det kunna vara palsternacka, vore bättre om det var palsternacka, men det är rättika. En lång, fin rättika som skulle vara i salladen, där den hade varit krispig och god. Den sömniga mamman såg dock lite för sent vad hon gjort, och tänkte att tjaa, det kanske blir gott. Nä, ugnsbakad rättika var inte så gott, så riv ner den i salladen istället.

Alltsammans geggades runt med en blandning av olivolja, finriven vitlök, salt & peppar. Ugnsbakades tills det fick fin färg i ca 200 grader.

Gräslökskräm

Bestod av färskost och gräslök.

Sallad

Bestod av romansallad, knipplök och rödlök.

Varmrökt lax köptes av en äkta, go, tjatig, gubbe från Götet som stod i fiskbilen. Det är alltid trevligt att handla fisk av göteborgare, men ibland kanske man skulle behöva en reseparlör. Några bitar från vårt eller ialla fall hans goa snack igår gick ungefär så här.

– Harrenadå, de va la ena sôt en. Elle de va la sôtt både stot och smått – Antar att det var både jag och Bibbi som fick en artighetskomplimang.

– Han va änna flôtig den pajsaren, och kolla in tjommen som fepplar där, e la domare elle någe. De e de de gôr domare, fepplar. Elle hur? Såg dô sista? Tur att Selakovic orna tet.  – Här hade jag lite svårt att hänga med, men först dissade han två personer som försökte parkera sina bilar, med en referens till att de var lika dåliga som de domare som har dömt de senaste IFK Göteborg matcherna, där Selakovic avgjorde den senaste genom att sätta en straff.

– Knö daj in på Lisse i helgen elle?  – Ska du gå på Liseberg i helgen?

– Nae de e ena mekkigt fösta vettu! – Det är krångligt/trångt på öppningshelgen!

-Den däringa va la gôrfräck! Käckt me dubbelt! Vasogod då lilla kickan, skippa la bamba ikväll elle? – Här tyckte han att vår dubbelvagn var bra, och sen vet jag inte riktigt, men jag svarade ja, så jag skall skippa la bamba ikväll?

Sen fick jag min lax, en high five och gick hem.

Har ni sett att vi är veckans blogg på blogg.loppi.se. Gôrfräckt ena!!

Trevlig fredag på er!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna-Karin

    Måste berätta om min bästa krämupplevelse! Åt på restaurang Glädje (i Skövde) i påskas och de serverade en liten men himmelskt god ramslökskräm till både en lammrätt men även deras vegetariska rätt som var så god så jag vet inte vad!

    Är dessutom en såndär trogen läsare som följt bloggen från scratch och älskar den, läser gastronomi i Kristianstad just nu och är totalt insnöad på ungefär allt som har med mat att göra, har testat din chili som blev kanongod och har stora ambitioner att testa vidare så fort jag får eget boende och fri tillgång till kök!

    1. elsiesparon

      Hej Annakarin!

      Så lustigt, jag valde mellan en ramslöksolja och gräslök att smaksätta krämen med:) Då får det bli ramslök nästa gång. Vad kul att läsa Gastronomi, lycka till med det, och hoppas att du snart får ett kök.

      Ha det fint!
      Kristin

  2. johanna

    älskar denna blogg och har följt den sen jag ramlade in efter att Blankens länkade för en massa månader sen. har lagat flera av recepten och t.o.m. kommit igång att baka mitt eget bröd – så tusen tack för all inspiration! sen är man ju lite nyfiken, känner igen både kulturhuset kåken och ”flamingo lekplatsen”, då jag också bor i Kålltorp med mina små på 1 & 3. kanske ser jag dig någon gång, då antar jag att det är ok att hejja! =)