Elsies päron

Äppelmos

Att safta och sylta är allt en fin grej, i en liten sekund kan man ha känslan av att – Joråsåatt, vi är självförsörjande. Sen att jag köpt alla ingredienser på ica spelar ingen roll, känslan är skön. En vacker dag kanske jag har en massa träd eller rent av är självförsörjande. Fram tills dess fuskar vi med känslan, och det kan man faktisskt göra med mos och sylt också.

Här kommer några snabbvarianter på Äppelmos. (Notera att inlägget inte heter Gôtt mos, jag strävar emot att helt och hållet bli göteborsk lustigkurre)

Äppel & Honungsmoset – det snabbaste och enklaste receptet.

ca 5 dl sylt

  • 1 kg äpplen
  • 2 dl vatten
  • 2 msk honung (eller något annat sött, kan även göras utan att sötas)
  • ev smaksättning
  1. Skala och skär äpplena i klyftor. Ta bort kärnhusen och lägg klyftorna i en gryta.
  2. Tillsätt vatten och koka tills äppelklyftorna är mjuka och mosiga, ca 20 min.
  3. Smaksätt ev. med honung, låt puttra lite under omrörning och hjälp till att mosa med en träslev.
  4. Häll upp moset i en ren burk och förvara kort tid i kylen,  eller frys in i småförpackningar så att man kan ta fram lite i taget.
Den här varianten har som ni förstår kort hållbarhet, skall helst ätas eller användas ganska direkt. Gott som tillbehör till så många rätter, mellanmål, frukostfilen eller framförallt att baka på. Att moset blir brunt, beror bl.a. på att äpplen mörknar snabbt. Vill man ha ljusare mos, tillsätter man 1 krm askorbinsyra (C-vitamin) eller 1 tsk konc. citronsaft.

Fröfräs med mos & yoghurt

Bra, enkel dessert eller mellanmål

4 port.

  • 1/2 dl havregryn , eller fiberhavregryn om man vill det.
  • 1 msk solrosfrön, eller andra frön, grovhackade nötter ect.
  • 1 msk socker
  • 2 msk smör
  • 4 dl yoghurt
  •  2 dl äppelmos
  1. Fräs havregryn med socker i smöret.
  2. Varva yoghurt och äppelmos med fräset i portionsglas.

Vill man istället köra på med en sötare, lite mer hållbar men ändå enkel variant så kommer här ett förslag. Denna har lite längre hållbarnhet eftersom den innehåller så pass mycket socker, och även citron så om man nogrant gör som steg 4. så skall det hålla ett bra tag i kylen, vill man spara den längre så frys in den.

Äppelmos med lingon,kanel & citron

  • 1 kg äpplen
  • 1 st citroner
  • 2 dl vatten
  • 2 st kanelstänger
  • 6 dl strösocker
  • 1.5 dl lingon

1. Pressa citronen i vattnet. Skala och kärna ur äpplena. Lägg dem i citronvattnet, så behåller de färgen efter det att de skalats.

2. Dela äpplena i bitar och koka upp dem i en gryta tillsammans med vattnet och kanelstängerna. Koka på svag värme tills de mosats. Rör om och hjälp till att mosa med en träslev.

3.Tillsätt strösockret och låt puttra lite till. Rör försiktigt ner lingonen då några minuter återstår.

4. Häll upp moset när det är varmt på väl rengjorda heta burkar och förslut väl. Burkarna skall diskas nogrant och kan försiktigt värmas i ugnen innan.

Har man lyckan att ha väldigt mycket äpplen, eller annan frukt, och kokar storkok på mos eller sylt så är det ju bra att ha förpackningar att frysa in allt i. Mindre, kantiga, stapelbara varianter är att föredra. Har man dåligt med det så tycker jag att man skall passa på att köpa en stor omgång av den delikata glassen Kling. Deras halvlitersburkar är perfekta att stapla i frysen, och glassen är inte bara bra för att jag är partisk när den kommer från Mariestad utan den är verkligen bra. Så förena nytta med nöje och ät lite glass medan ni kokar mos.

Om ni nu inte är så sugna på glass och bara har ett gäng fryspåsar hemma så är ett tips att klippa sönder urdiskade mjölkpaket, lägg i en påse, fyll med mos och placera ligganders i frysen, så kan ni stapla paketen/påsarna på varandra.

Mosa på!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linnéa

    Åh Klings glass! Nu längtar jag till barndomsstaden (Skara) en smula -här (Östergötland) är det inte lätt att få tag i den bästa glassen.