Elsies päron

Springkläder!

Träningskläder

Jag har fått flera frågor gällande löparkläder i kylan. Som ni vet så är jag ingen expert, men så här tänker jag.

På sommaren är det inte så krångligt, men vid kyligare tempereaturer så är det faktiskt ganska viktigt hur man klär sig. Då menar jag naturligtvis funktion, inte utseende. Sen skadar det så klart inte om det ser bra ut, men bara man är bekväm. Jag och antagligen många andra har lite svårt för att kitta mig från topp till tå med ”rätt kläder” när man inte känner att man är så bra. Man vill inte vara den som har alla attiraljerna och sen suga på sporten, fast man får bara skita i det för det går inte att vara fel klädd i kylan.

Konsten är att inte klä sig för varmt, och i ett material som andas. Det är när vi stänger in svetten, som vi blir blöta och fryser. Man skall svettas men vara torr. Vill man så går det att lägga hur mycket pengar som helst på sin outfit, vilket för mig känns rätt onödigt. Sportkedjorna har ofta sina egna billigare märken som jag tycker funkar precis lika bra, det enda ni inte skall snåla in på är skorna som måste få kosta en slant.

Ställ dock krav på era sportkläder, ni skall slita ut dem de skall inte gå sönder. Ett bra ställe att shoppa brukar vara vid tävlingstillfällen, ofta är även icke tävlande välkomna in att botanisera bland bra erbjudanden och lite outletförsäljning. Brukar pågå på de ställen där man hämtar ut sin nummerlapp.

Mössa

Du förlorar 90 procent av din kroppsvärme via huvudet, så en mössa eller ett pannband är ett måste. Är det riktigt kallt ute så kan det vara bra med en rånarluva/elefanthuva som täcker hela ansiktet, funkar ju även om man vill träna anonymt…

Den ska framförallt vara tunn, inte klia och gärna vara av Windstoppermaterial. Många mössor har även bra hål för hårtofsen.

Vantar

Jag fryser alltid om händerna, men det blir faktiskt inte bättre av att ha för tjocka vantar. Händerna blir varma, men svettiga och blöta så du kommer antagligen att ta av vantarna och frysa mer. Då är det bättre med ett par tunnare som andas.

Kroppen

Närmast kroppen bör man ha en tunn åtsittande undertröja i elastiskt och s.k. svettransporterande material. Alltså en underställtröja som inte är i bomull. De är ofta gjorda av exempelvis polyester eller polydacron som transporterar bort svetten och håller kroppen torr. Så om man tar på sig ett bomullslinne under sitt underställ så pajjar man hela konceptet.

Mellanlagret kräver en lite kraftigare och ledigare tröja i ett elastiskt och svettransporterande material. Den ska hålla dig varm och släppa igenom svetten till ytterlagret.

Ytterlagret ska släppa ut värmen från kroppen men stå emot regn och vind. Bäst är en tunn jacka som andas bra, förslagsvis i nylon eller mikrofiber. Jag vill att jackan ska gå upp i halsen och kunna stängas. Oftast är modellerna av typen halvpolo (om man kan kalla det så), dvs inte så höga så jag brukar ha en liten halsduk, scarf eller liknande.

Reflex är faktiskt ett måste, framförallt om man springer med musik i öronen.

Skor

Gå till en kunnig butik, helst någon form av skoklinik. Här i Göteborg så föredrar jag Löp och Sko på Plantagegatan, men det finns många fler. Tänk på att ett par skor inte skall springa mer än 100 mil, det kanske låter mycket men sspringer man några gånger i veckan så avverkas milen. Sen är det oftast svårt att slita sig från sina gamla sletna, välanvända skor men ha i sådana fall flera och byt. Efter en graviditet finns även stor risk att dels få överhängande fotvalv, och dels höftproblem vilket gör skovalet ännu viktigare.

Barn

Om barnen åker med i barnvagn så tänk på att klä på dem ordentligt. Antagligen inget jag behöver påpeka, vi brukat vara bra mycket bättre på att klä på dem än oss själva. Tänk bara på att de sitter still och att det blåser (eftersom ni springer så ohyggligt fort) så använd gärna vind/regnskydd. Samma skydd som kan bli en bastu på sommaren.

Vätska & annat

Vatten behöver man inte om man inte skall springa ett par mil, fast vill man så kan man ju ta på sig ett västskebälte. Springer man i ett spår så kan man lägga flaskan vid kanten. Alla andra typer av energigivande vätskor och produkter är samma sak, de behövs bara om man skall springa väldigt långt. Ska ni springa långt så provät dem först, man vet aldrig riktigt hur magen reagerar.

Att komma igång

Jag tror att det är väldigt personligt hur man bör lägga upp ett ”komma igång program”, det måste liksom passa just dig. Vad man behöver tänka på är dock att börja försiktigt och öka långsamt. Kör inte slut på er i början, utan ha gärna lite ork kvar när ni är färdiga. Det ska inte avskräcka att ge sig ut igen. Vill man så finns det massa program att följa, och de som är bra är de som blir av, alltså de som passar just dig.

Ett förslag på hur det kan se ut hittar ni här på Icakuriren.

Lycka till!

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. elsiesparon

      Hej Emma!
      Jag kör tyvärr inget sådant ännu, men kan tipsa lite om hur Patrik tränar. Återkommer.
      Ha det fint!
      Kristin

  1. Linda Nyqvist

    Hej fina du!

    Har följt din blogg från början via Cecilia Blankens. Du är en av de mest inspirerande personerna som finns ute i cyberrymden. Vill bara att du ska veta det. Keep up the good work:-) Jag får så mycket bra inspriation kring mat och bak. Ler åt allt knastigt som det innebär att vara småbarnsmamma. Och som om det inte vore nog. Nu blir jag laddad att dra igång med löpning. Tack snälla du! Må gott/Linda