Elsies päron

Müsli – Söt, salt & naturell

Sikket undebart väder, så här fin var Delsjön igår. Jag vill oxå ha sportlov! Dricka varm blåbärssoppa, åka skidor och bob på dagen och gå på skridskodisko på kvällen.

För er som har barn i sportlovsåldern, och kanske även har möjlighet att ta ut lite lov med dem kommer här lite tips på vad ni kan göra när ni tröttnat på friluftsandet. För det tar musten ur en att vara ute i det friska.

Igår gjorde vi müsli, och det är verkligen för enkelt att göra själv för att köpa. Både billigare, godare och så kan man välja själv hur mycket sockerprodukter man skall gömma där istället för att företaget gör det åt oss.

Müsli går naturligtvis att variera till det oändliga, därför följer en jäkla massa eller här nedan. Ta vad ni hittar i skåpen och som just ni gillar. Bra att tänka på är att torkad frukt bör läggas i efter rostningen.
Naturell & Nötig
  • 5 dl havregryn
  • 2 dl veteflingor
  • 3 msk kruskakli
  • 2 dl grovt hackad mandel, valnötter & hasselnötter
  • 2 dl dl sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön
  • 0,5 dl russin och/eller 0,5 dl torkade och hackade aprikoser
  • 1 dl linfrö
  • några kanelstänger
  • Vill man ha den aningen sötare så tillsätt lite kokosflingor
  • Eller sötare och krispigare ändå så vispa ihop en blandning på ca 1 dl vatten, ½dl olja, ½dl råsocker och 4 msk honung och blanda i muslin innan den rostas.

Rosta flingor, nötter, frön och gryn på en plåt i ugnen ca 150 grader i 30 minuter. Rör om då och då. Låt flingorna svalna och blanda sedan i russin och aprikoser med de övriga ingredienserna. Förvaras i burk med lock.

 

Eller varför inte göra en med lite saltare touch och använda som salladsmusli.

Salt salladsmüsli

  • 0.5 dl sojabönor, rostade
  • 0,5 dl kikärtor, rostade
  • 1 dl boveteflingor
  • 3 msk kruskakli
  • 1 dl grovt hackad mandel, valnötter & hasselnötter
  • 1 dl dl sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 msk honung

Sätt ugnen på 200°. Blanda nötter, frön och flingor i en ugnssäker form. Ringla över honung. Strö över flingsalt. Rosta müslin mitt i ugnen ca 10 min tills den fått fin färg. Rör om. Låt kallna.

Eller strunta i kikärtor och bönor så funkar blandningen lika bra till matsallad som till fruktsallad.

Eller kanske göra den ännu lite mer märkvärdig, och gå åt hälsokosthållet. Finns såklart enklare recept på detta, men ibland är det kul att prova lite nytt. Tänk vad skönt att slippa sitta där i skidspåret och skala den där jäkla apelsinen. Apelsin hade i alla fall alltid vi med oss, och så var man så där intorkat kladdig när man skulle ta på sig sin ullvante igen.

Sportlovskaka, blir ca 25st

  • 150 g valnötskärnor
  • 200 g kärnfria katrinplommon
  • 120 g boveteflingor
  • 80 g kokosmjöl
  • 1 citron, skalet
  • 2 apelsiner,skalet
  • 60 g torkade bär exempelvis blåbär eller tranbär
  • 1,5 dl sirap (gärna råsockersirap)
  •  1 dl jordnötssmör
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk apelsinsaft

Så här gör du

Hacka valnötskärnor och katrinplommon i små bitar. Riv skalet på citronen och apelsinen. Knåda ihop alla ingredienser. Värm sirap och jordnötssmör i en stekpanna tillsammans med vaniljkorn och apelsinsaft, häll det över massan och blanda ordentligt.

Klä en ugnsfast form (34 x 20 cm) med bakplåtspapper och bred ut massan. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 200 grader i 20 minuter. Skär massan i cirka 25 kakor och ställ dem på högkant på en plåt. Grädda dem i 15 min i 150 grader.

Och vad är nu kokosmjöl?

Ja det är inte direkt så att det är ont om mjölanvändandet på den här bloggen, men om man nu vill dra ner på det, eller borde (Kristin!!)så är kokosmjöl ett ganska kul alternativ. Det är avfettade kokosflingor som malts till ett fint pulver och det innehåller något färre kolhydrater och smakar nästan inte alls kokos. Innehåller ca 10 g fett, 4 g kolhydrater och 20 g proteiner. Kokosmjöl är också snällare mot magen jämfört med vete, är helt glutenfritt och har dessutom bra bakegenskaper.

Trevlig måndag!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Karin

    Hej,
    Jag kommenterar aldrig, men läser din blogg flera gånger i veckan. Jag skyller på att jag oftast läser på mobilen (fast egentligen beror der nog mest på att jag liksom inte är den som kommenterar…)
    Tack för alla härlig mattips som du delar med dig av. Själv tål jag inte vete och råg, men kan meddela att de recept jag provat fungerar lika bra på glutenfritt. Ja, inte surdegsbröd då förståss 😉
    Bor i Västsverige och tycker det är härligt med en blogg som inte bara fokuserar på Stockholm utan har lite tips om Gbg.
    Ha en härlig kväll!
    //Karin

    1. elsiesparon

      Hej karin!
      Tack! Naturligtvis måste man inte kommentera, de flesta gör det ju inte, men jag blir jätteglad! Så tack! Vad fint att det har funkat med glutenfritt, och såklart Bästkusten!
      Ha det fint!