Antioxidanternas drottning!
Japp, såpass bra är hon. Och vi är tydligen inte 20-längre så det kanske är dags att börja tänka på det här lite mer. Ialla fall när det handlar om goda ting.
Sen måste det väl vara en av de snyggaste frukterna, lite mekkig att skala men så fin när man väl får ut de där rackarns kärnorna. Bra till bland annat sallader, desserter, kött och juice. Kanske oftast får agera mest som dekoration men är både god och då alltså även väldigt nyttig.
Antingen naturell till frukost eller om man vill köra Anna Skippervarianten och mixa hälsojuicer. Något jag tänker jag skall göra oftare än det blir av. När jag väl står där med alla goda frukter känns det enklare att bara äta dem.
Här är i alla fall en variant av antioxidantkur.
1 st granatäpple
1 st apelsin
2 st äpplen
3 cm färsk ingefära
- Kärna ur granatäpplet (det stänker!)
- Skala och skiva resten av frukten samt ingefäran. Mixa alltsammans och häll upp i glas.
En annan form av renande uppiggande kur, (som kanske Fru Skipper skulle behöva lite av ock…) är det här rivjärnet som serverades på nyår. Enkelt recept, vilket oxå gör så att man blir 20 år igen, typ, ett tag i alla fall. Fast kanske inget man skall börja dagen med.
Vodka + Granatäpple
Eller kanske i en god sallad till kvällens fredagsmys (ca 4port)
Chevresallad med dinkel, päron & pinje
- 6 dl kokt matvete (eller quinoa, dinkel,couscous…)
- 1 dl hackad bladpersilja
- 300 g chèvreost
- 1 st granatäpple
- 1 ask coctailtomater
- 1 rödlök
- 1 ask rucola
- 1 päron
- en näve rostade pinjenötter
- vinegrette på olja,vinäger,citron, salt och citronpeppar
Skär grönsakerna i önskad form.
Rosta pinjenötterna i en torr het panna, passa dem för det går fort.
Blanda kall kokt matvete, ruccola, tomater, rödlök, päron och blanda i vinegrette.
Lägg på osten (smulad eller skivor) och strö över kärnorna från granatäpplet. Som gravid kan man ugnsbaka ostskivor, låta svalna och lägga på salladen.
Strö till sist över pinjenötterna och hackad persilja
Trevlig fredag på er!
Måste ju bara tipsa om mitt super tips när det kommer till granatäpplen. Äter det ofta och gärna.
Dela frukten i hälften, ta fram en skål, lägg ena halvan i handen med kärnorna nedåt, ta en slev och sedan banka lite snyggt ut kärnorna ner i bunken (sära på fingrarna så kärnorna faller igenom.
Voilà!!
Fortsättning på föregående:
Jag har även gjort ett eget inlägg med lite bilder 🙂
http://interimblogg.blogspot.com/2011/12/nu-kan-man-kopa-sig-lite-granatapplen.html
Eller kanske det bästa och godaste granatäpplereceptet: aubergineröra med massor av tahin, granatäpplekärnor och hackad persilja. Yotam Ottolenghis recept, från (världens bästa vegetariska kokbok Plenty)!
Jag har ett supertips hur man får ur kärnorna utan att behöva måla om köket. Man gör ett kryss i frykten där den lilla kronan är. Inte rakt över den utan liksom runt. Skårorna ska vara lika djupa som skalet är tjockt. Sen bryter man uppden istället för att skära. Då får man en ojämn yta och minimalt med frön går sönder. Sen är det bara att plocka ur fröna.
Jag googlade och hittade en supervideo.