Elsies päron

Äppelbröd

Jamen hej träningsvärk! Det var inte igår, kul att ses! Verkar som det gjordes någon form av utfall…

Vi kör lite äpplen igen. Nu tar många tråkiga importerade äpplen störst plats i affären, men våra vinteräpplen som Ingrid Marie är fortfarande bra. Dock får man kolla dem lite eftersom de har förvarats ett tag och kan vara dåliga.  Mer om äpplen här.

Så här såg gårdagens brödbak ut, Äppelbröd som blev mycket saftigt och gott.

Ingredienser

  • 7 dl vatten (eller äppeljuice)
    5 dl havregryn
    6 dl grovrivna äpplen, gärna Ingrid Marie
    50 g jäst
  • lite surdeg (kan uteslutas)
  • lite fikonmarmelad (kan uteslutas)
  • 1 dl linfrön
    3 tsk salt
    resten vetemjöl special tills degen släper från kanterna,1.75 lvetemjöl beroende på äpplenas saftighet

 

  1. Koka upp vattnet och häll det över havregrynen. Rör om och låt stå och svälla.
  2. Riv äpplena grovt och blanda ner i havregrynen. Använder man vinteräpplen så dela dem innan man börjar riva så att de inte blivit dåliga.
  3. Rör ner jästen och surdegen när blandningen har svalnat till fingervarmt.
  4. Kör på med degkrokarna på mellanhastighet. Tillsätt salt, marmelad, linfrön och sedan mjöl pö om pö tills degen släpper från kanterna.
  5. Låt jäsa under bakduk i cirka 50 minuter.
  6. Knåda degen och tillsätt eventuellt mer mjöl,  här bakades brödet i formar och då gör det inget om degen är lite kladdig.
  7. Smörj 3 formar med lite olja. Dela degen i tre delar och tryck försiktigt ner i formarna. Låt jäsa ca 30-40 minuter under duk.
  8. Sätt ugnen på 220 grader.
  9. Om man vill dekorera dem så pensla på lite vatten på bröden (eller ägg, olja,äppeljuice. Brukar ofta även använda yoghurt vilket blir fin färg) skiva äpplen och lägg på bröden. Äppelskivorna krymper så lägg på många skivor som överlappar varandra om man vill att det skall täcka bröden. Jag hade lite för lite äpplen kvar, eller rättare sagt några var maskbebodda så de täckte inte hela bröden, men blev fint ändå.
  10. Sätt in dem längst ner i ugnen och sänk genast värmen till 200.
  11. Grädda bröden i cirka 35 minuter, eller tills de når en innertemp på 96 grader.

Om man inte vill baka dem i formar så behövs lite mer mjöl så att degen är mer lätthanterlig.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ninis

    Hej,

    tack för en inspirerande blogg, mitt nyarslôfte är att prova fler nya recept, för jag älskar att laga mat, men har hamnat i ’samma mat varje vecka träsket’, sa denna gangen ska jag försöka variera lite mer (säger jag optimistiskt, gravid 9 man och i väntan pa nr2…).

    Jag har en fraga angaende hallbarhet av olika lagade maträtter. Vi slânger mycket mat för att vi inte vet om det är säkert att äta den och ibland glömmer vi att sâtta in i kylen direkt efter etc. Jag undrar om du har nagra bra riktlinjer angaende hallbarhet? Tex om man kokat en potatis och purjo soppa, glömt den i köket över natten (med grädde i fast med lock), kan man äta den dagen efter da? Eller hur länge haller sig en köttfärsas i kylen efter tilllagning? Hur länge haller tex en kyckling gryta med kokosmjölk i kylen? Finns det nagra standardriktlinjer?

    Tack igen,