Elsies päron

Skaraborgaren blir glad och mätt när Grynkorv är Dagens rätt.


Okej, om det inte blir en vit jul så kan det väl i alla fall frostskina på Skaraborgsslätta, där vi kommer fira. Förra året var det 17 minus och hur mycket snö som helst ju! 

Om ni råkar ligga väldigt bra till i julstöket, och känner att ni vill klämma in något mer på julbordet, så varför inte lite västgötsk Grynkorv.

Grundreceptet består av fläskkött, nötkött, korngryn, potatis och sen kan man så klart variera vad man vill ha för kryddor. Det är korngrynen som gör den speciell och för mig är det ett självklart inslag på julbordet. Hinner man inte till jul så funkar den även fint resten av året.  För att citera Grynkorvsakademin Skaraborgaren blir glad och mätt när Grynkorv är Dagens rätt.

Grundrecept (enligt grynkorvsakademin)

  • 1 kg korngryn
  • 1 l vatten
  • 3 kg malet fläskkött
  • 3 st gula lökar
  • 3 msk salt
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk kryddpeppar
  • 10 m fjälster
  • grovt salt

Lägg korngrynen i blöt i vatten över natten. Blanda dem med det malda fläskköttet och mald lök. Salta och krydda och arbeta igenom smeten väl. Stopp smeten ganska löst i fjälster. Bind upp till lagom långa Grynkorvar. Varva Grynkorvarna med grovt salt. Låt stå över natten.

Här kommer några gamla bilder från Grynkorvstillverkning. Jag vet att jag hade Elsie i magen så alltså tre år sedan.

Det tar ett litet tag innan man kommer på knepet, man får liksom bara känna sig fram. Om fjälstret/skinnet tar slut när man fortfaradne har smet kvar så får man göra Skinnatrôt, alltså steka smeten. Det blir knaprigt och gott med korngrynen, och man undrar varför man inte har med det i köttbullar ibland.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lina

    Tack för en fin och vääldigt inspirerande blogg!!
    Tänkte passa på att ställa en fråga angående köksmaskin. Går nu i valet och kvalet mellan ankarsrum assistent eller en kitchen aid. Har ni erfarenheter/tips att dela?

    God Jul på er.

  2. Mikaela

    Tänkte bara berätta hur det gick med tårtan jag gjorde efter ert recept. Mums! Fast jag ändrade botten-receptet etfer att ha ”rice krispies-tårta”-googlat o provbakat. Men det var verkligen en jättegod tårta, o jag tyckte den var godast dan efter när den var seg o mjuk. Så tusen tack för att ni delade med er av receptet, o alla andra recept oxå för den delen!

    1. Familjen Johansson

      Hej Mikaela! Så kul, och nu blev jag sugen på seg dageneftertårta! Kanske kan få med det på julbordet på något sätt:)