Elsies päron

Kök

God förmiddag på Luciadagen!

Fick en fråga från Maria som hör till den typen av frågor som jag tänker, Åh vilken kul fråga, den ska jag svara på ordentligt, tänka på den lite först bara. Sen blir den liggande och slutligen har jag alldeles dissigt inte alls svarat på den…det ligger en del sådana bra frågor i den högen, sorry! Så ställer ni roliga frågor – inga svar.

Så nu gör jag inte så, utan skiter i att jag inte hittat de bilder jag ville, eller kanske har så mycket klokt att säga alls…men ni andra kanske har lite kloka tankar att fylla på med, jag kan nämligen tänka mig att alla som läser den här bloggen gillar kök.

Maria skrev, ”Just nu renoverar vi kök så jag undrar helt enkelt om ni har något tips på bra ugn, spis och fläkt? Vi vill gärna satsa på kvalitet.”

Vi har än så länge jobbat oss igenom tre kök, om man inte räknar med x antal år boendes i andra hand. I vår första lägenhet så byggde vi vårt kök (och ändå kan jag inte hitta några bra bilder på det?). Köket kom från Vedum, och alla vitvaror och maskiner kom från Siemens. Varmluftsugn och spis med glaskeramikhäll.
 
 

Nästa kök i vårt gårdshus var av modellen Binova, vitvaror och maskiner kom från Gaggenau. Gasspis och varmluftsugn. Gasspisen  var grymt bra, men ur barnsynpunkt känns det ganska bra att inte ha det just nu. Litet krångel var det även eftersom vi hade lösa gasbehållare som vi bytte själva.  När barnen är större dock vill jag nog skaffa det igen för det var verkligen bra.

Vårt nuvarande kök är av modellen Arrital, och vitvaror och maskiner från Bosch.

Här har vi induktionsspis med touchknappar.Fördelar: Hög effekt utvecklas direkt i grytan omedelbart vid uppstart, vatten och dylikt kokar upp snabbt.  Lätt att göra rent.

Det bästa: effekten försvinner omedelbart när man sänker, dvs börjar det koka över så förhindrar man det genom att sänka värmen. Detsamma när man stänger av eller tar bort kastrullen vilket är guld värt ur barnsynpunkt. Det verkar visserligen vara lite olika mellan fabrikat, en del har kvar lite värme ett tag.

Nackdelar: Endast kastruller med magnetisk botten fungerar, men det verkar som om alla leverantörer har sådana idag. De flesta ”teflonpannor” har ett magnetiskt inlägg i botten. Även gjutjärn fungerar bra. Touchknappar tycker jag är lite mekkigt, de kan vara så känsliga för vätska och stänger av sig om det blir för blött etc.

Varmluftsugn.

Alla våra kök har användts väldigt flitigt, vi har varit nöjda med dem alla tre och jag kan inte säga att vi har uplevt så stor skillnad mellan de olika märkena trots att det varit prisskillnad mellan dem. Dock har det varit bra att ha alla maskiner i samma märke, så att man har bättre koll på garantier och support.

Det finns en väldigt massa sidor på nätet med bra tips vad man skall tänka på när man bygger kök och leverantören är förhoppningsvis kunnig och hjälpsam, så nyttja dem så mycket det bara går. Våga vara kräsna och ställ krav, att bygga kök är en stor grej.  Köket är det mest personliga rummet, i alla fall i vårt hem, och vare sig man är matintresserad eller inte så är det ju där i köket man hamnar.

Några andra saker som jag kommer på just nu,

Vi har alltid haft en enda stor diskho, vilket jag tycker är dåligt. Det är mycket lättare att hålla ordning med en delad.

Kolfilterfläkt är väl det enklare (ibland det enda) man kan sätta in när man renoverar. De är sämre (tycker jag) så man kan inte ha för höga krav på dem. Dock gör man nog felet med alla fläktar att man kör den för kort. Inte så konstigt eftersom den väsnas så, men sätt på den tidigare och stäng av den senare för att få bättre resultat.

Snåla inte med eluttag, väldigt irriterande med sladdar.

Tänk på att det måste få skvätta där det skvätter.

Om det finns möjlighet arrangera skåpen så att innehållen inte behöver trängas för mycket. Rensa bort det som inte används och förvara någon annanstans. Vi köpte ett stort, extraskåp som vi har som skafferi vilket gav massa mer plats i köksskåpen.

Om det finns plats så kläm in en bänk, sittplats av något slag. Det är ju där man vill sitta och babbla med den som lagar mat.

Ingen försäkring täcker vattenskador orsakade av en egeninstallerad diskmaskin.

Tänk på att det tar ganska lång tid att bygga, framförallt om man ska göra mycket själva, och man skall klara att leva i ett byggkaos ett tag.

Nu frågade Maria visserligen bara om maskiner och vitvaror och fick allt annat, men jag tänker att det säkert finns fler som går i kökbyggartankar.

Så vad säger ni alla köksmänniskor? Ös på med tips, tankar eller kanske varningsord!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ninni

    Mitt bästa tips är att sätta diskmaskinen en bit upp, i midjehöjd med ett skåp under så att man slipper böja sig var gång man ska fylla/tömma den.

    Skåp ovanför kyl och frys begränsar en om man vill byta ut vitvarorna. Inte alltid nästa skåp har samma mått.

    Bra belysning är A och O i ett kök och om ni ändå ska riva så passa på att sätt in extra uttag här och där. Man behöver dem alltid!!

  2. Maria

    Ojojoj! Sicket svar, tusen tack! Ska lusläsa och visa min man. Kul! Det är ju så jääääkla härligt med kök alltså! Och ja, absolut, om det är någon annan med smarta tips till renoverarna är ni mer än gärna välkomna att hojta till! Tack igen!