Elsies päron

Surt Valnötsbröd

Vi har som sagt varit/är väldigt förkylda den här veckan, ungefär som resten av Sverige. Elsie har varit hemma från Dagis och varit på en sjuhelsikes humör. Så dels måste de ju aktiveras, och dels känns det alltid bra med lite frisk luft hur sjuk man än är. Men, får man hänga på lekparken med väldigt snoriga, hostiga barn? Känner att jag aldrig riktigt har fattat alla oskrivna regler som verkar finnas där. Det är ju utomhus, de har flera lager kläder på sig och har inte så mycket kontakt. Tycker ändå att jag får ”borde ni verkligen vara här blickar”.

Igår valde vi skogen istället vilket funkar nu när Bibbi har fått börja sitta i Babybjörnen. Det är mysigt att ha henne nära, känns lite som att vara gravid igen och hon sover som en stock. Plötsligt känns det som att hitta på saker ensam med två barn var ju hur lätt som helst. Jag är en aktiv tvåbarnsmamma, gött!

Sen sekunder efter att den här bilden togs la hon en skön spya över hela mitt bröst, och förkylda Elsie tog av sig barfota och skulle bada. Efter några mindre osmidiga försök med Bibbi på magen, och knassvanskota försöka få på henne strumpor och skor igen fick jag be några förbipasserande om hjälp. Det var en juste känsla i några minuter i alla fall, sen åkte den aktiva tvåbarnsmamman hem.

Igår bakades ett surdegsbröd som blev så jädra bra, det var i ärlighetens namn ett tag sedan. Har varit några floppar, där jag knappt kunnat med att berätta ens för Patrik eftersom jag vet att svaret skulle bli – Varför skall du sätta igång surdegsprojekt när du är så trött? 

Hur som helst så blev detta bra, och det är så mycket valnötter i så att man är garanterad i varje skiva bröd. Vilket även gör det till ett bra inslag på julbordet.  

Familjen Johanssons Valnötsbröd via Martin Johansson via GATEAUS

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
100 g rågmjöl
200 g vatten

Blanda i en burk eller bunke och låt stå i rumstemperatur över natten, gärna på en varm plats som vid ett element, ovan kylen eller som den här, på badrummets golv med golvvärme. Den här surdegsstarten blir ganska lös.

Dag 2, morgon/förmiddag
500 g ljummet vatten
20 g salt
400 g valnötter, ca 8 dl
400 g surdeg av råg (blandningen från gårdagen)
400 g rågsikt
500 g vetemjöl (helst special)

Blanda allt utom valnötterna i ca 8 minuter på mellanhastighet. Degen är lös, helt i sin ordning. Häll i nötterna och blanda ytterligare ca 4 minuter på lägsta hastigheten, man vill inte att nötterna ska gå sönder för mycket. Plasta in och låt jäsa i bunken tills den blivit ungefär dubbelt så stor,  ca 4 timmar på varm plats, 21 -22°.

Dag 2, eftermiddag/kväll
1. Häll ut degen på ett rikligt mjölat bakbord och dela i två eller tre. Degen är lös och har ju väldigt mycket nötter i sig så det går liksom inte att arbeta den direkt. Jag försökte forma den något som liknade runt och la dem i jäskorgar (väldigt välmjölade). Strö på lite mjöl, lägg på en handduk och låt jäsa i ca 1.5-2 timmar. Efter ca 1 timme, sätt på ugnen på 275°.

3. Snitta bröden några gånger, och så skjuts in i ugnen! Hiva in lite vatten (eller några isbitar) på en plåt i botten av ugnen. Skruva ner värmen till 230° efter ca 10 minuter, öppna luckan och vädra ut ångan ur ugnen då och då. Togs ut när de nått en innertemperatur på 98°, ca 35 grader. Tiden varierar mycket med olika ugnar, tycker man att de får för mycket färg så lägg över lite aluminiumfolie.

Jag förvarar bröden i handdukar så att de behåller så bra skorpa som möjligt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Fina du! Jag blir alldeles rörd när läser! Fasiken vad vi småbarnsföräldrar kämpar! All pepp till dig och svanskotan! Du är kärlek! Och så galet inspirerande på det! Bingo 😉 ALLT blir lättare (fysiskt) med tiden, mina superhjältar är nu 3,5 och 6. Grymt härligt! Kram!

  2. Jenny

    Bra jobbat att du ger dig ut på äventyr med två småttingar och en dålig svanskota!

    Jag vill bara upplysa om en sak som du kanske redan vet, Babybjörn är inte en ergonomisk börsens – varken för vuxen eller barn tyvärr. Barnet sitter i en ofördelaktig position för höfterna och med helt rak rygg och bäraren får all belastning på axlarna. Om ni vill bära en del så är mitt tips att kolla på en ergonomisk bärsele eller en bärsjal. T ex Ergo eller Manduca. I dem sitter barnet i grodposition och med ryggen rundad och bäraren får bra avlastning då de är bättre uppbyggda.

    Fortsatt trevlig helg!