Elsies päron

Tända första ljuset scones

Första advent imorgon, känner att vi nog lagt ribban ganska högt här hemma. Vi har pratat om det där ljuset som skall tändas, och att vi börjar nedräkningen till jul så Elsie förväntar sig nog att det skall hända något storslaget. Det är nog bäst att tända det när det även finns frukost eller fika att fokusera på.

För er som har tänkt er en lång skön adventsfrukost så kanske det här sconesreceptet kan passa.  

Scones med frukt,nötter & råg (ca 8 bitar)

  • 1 dl grovt hackade valnöttter (eller hasselnötter, mandel…)
  • 2 1/2 dl hackad, torkad frukt som fikon och/eller aprikoser.
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl eller rågsikt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3 msk sirap
  • 3 msk olja
  • 2 dl filmjölk
  1. Blanda nötter och torkad frukt fikon med de torra ingredienserna.
  2. Tillsätt sirap, olja och fil och arbeta samman till en deg. Tillsätt mer mjöl eller fil om det behövs. Den skall gå att forma med mjöliga händer.
  3. Dela degen i två delar som formas till runda bullar cirka 15 centimeter i diameter.
  4. Lägg bullarna på plåt med bakplåts-papper och skär ett kors genom bullarna.
  5. Grädda mitt i ugnen i 225° i cirka 12 minuter. Låt svalna något innan de äts.

 

Att aprikoserna är så mörka innebär att de är ekologiska och då osvavlade, dvs man har inte tillsatt svavelddioxid för att de skall bevara sin ljusa färg. Lite kortare hållbarhet, men sötare i smaken. Dessa är eko och kravmärkta från Saltå Kvarn, mycket goda.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.