Elsies päron

Kryddig smulpaj med äpplen & cornflakes

När man får oväntat besök är det bra att ha några säkra kort som går snabbt och är lätt att lyckas med. Två varianter av säkra,snabba och enkla kort. Ni har nog tröttnat på smulpaj, men här kommer det igen ändå.

Kryddig smulpaj med äpplen & cornflakes

Kanske inte fullt så snabb variant som jag skrivit om innan, men tillräckligt för att kaffegästerna skall hinna vänta.

  • 4-5 äpplen
  • smör till stekning
  • 1 dl farinsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk malen muskot
  • 1/2 tsk malen kardemumma

Smuldeg:

  • 1 dl farinsocker
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1 dl cornflakes ( eller andra flingor, blir ofta ganska spännande konsistens)
  • 1 dl vetemjöl
  • 150 g smält smör

Sätt ugnen på 225°. Klyfta äpplena. Fräs dem i smör i en stekpanna tillsammans med farinsocker och kryddor. Häll i en smord form. Blanda farinsocker, havregryn, cornflakes och mjöl i en bunke. Häll i smöret och rör om till en smulig deg. Strö smuldegen över äpplena. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. 

KOLAKAKOR/SIRAPSKAKOR

Ingredienser

  • 100 g margarin eller smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • (1 tsk ingefära för extra kryddig smak)

 

  • Rör fett och socker poröst i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret, och arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Dela degen i 3 delar och rulla ut den till längder lika långa som plåten, ca 40 cm. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, och platta till dem lite.
  • Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter i 180 grader. Skär längderna i önskad storlek, medan de ännu är varma.

 

Annars har det varit städ på agendan här hos oss i dagarna två. Elsie slet, men Bibbi verkar inte vara mycket för det här med delaktighet, i alla fall inte på dagtid.

Slöfock!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.