Elsies päron

En liten tyst stund bara..

Har man glädjen att få dela familjelivet med en partner så ska man inte glömma bort att man är två som hjälps åt. Arbetsfördelning ser nog olika ut i de flesta familjer, även om det säkerligen är vanligast att mamman gör aningen mer. Säkert ofta för att hon inte riktigt släpper in pappan, men vad jag även tror är vanligt är att man utan att reflektera över det gör alldeles för mycket ihop. Och då menar jag inte kvalitetstid, utan jag menar att man flyger upp bägge två på natten, att man ändå vaknar eftersom man bor trångt, att man har lite dåligt samvete för att ens partner kämpar på därute och att man famlar in någon form av sömnlös dimma och bara agerar utan att tänka.

Absolut hjälpas åt, men att med gott samvete kunna koppla bort allt medan den andre kämpar, för att sedan efter lite sömn kunna byta av varandra. Har man ett extra rum är det ju kanon, annars soffan,öronproppar, hörlurar.. Visst är det enklare för oss som inte ammar att turas om, men det handlar ju inte bara om matning även om det är en ganska stor del av det.

Kvällsrutiner kan ibland ta hur lång tid som helst, och framförallt om man har tänkt att äta först när barnen har somnat. Klunsa om vem som får smita undan kaoset i en halvtimma och lägga sig i badet med musik i öreonen och smutta på en lyxig drink. (Satsa på sten, den verkar vinna oftast) Eller så äter ni tillsammans och tar den här drinken, som en dessert istället, hur ni än lägger upp det så glöm inte bort att unna er både egentid och tillsammanstid.

Grön äppel-och basilikacaprihinha med yoghurtglass. Receptet kommer från boken Äpplen som jag tipsade om för ett tag sedan.

Yoghurtglass

  • 2 burkar kondenserad mjölk
  • dubbelt så mycket matlagningsyoghurt
  • saften från 1 lime
  • ca 2 cl grappa eller rom

Blanda mjölk och yoghurt med limesaft. Smaka av med grappa eller rom. Frys i glassmaksin om sådan finns hemma, eller ställ bunken i frysen poch rör om då och då.

Äpplen

  • 2 cl sockerlag
  • 2 små krukor basilika
  • 3 limefrukter, saft och skal.
  • 4-6 cl rom (bacardi eller havanna club)
  • 4 gröna syrliga äpplen

 

  • Koka ½ dl socker och 2 msk vatten till en simmig lag. Kyl ner och mät upp 2 cl.
  • Blanda strimlad basilika, skal och saft från lime och rom.
  • Mixa allt slätt.
  • Tärna äpplena fint med skalet kvar. Blanda ner dem i lagen. Låt dra en stund.

Servera med yoghurtglass.

Sen behöver det såklart inte blandas in alkohol bara för att det skall lyxas eller kopplas av, alla dryckesförslag går precis lika bra att pröva alkoholfria. Det är absolut inte så att jag förespråkar fylla i samband med småbarn, men jag förespråkar att man inte ska lägga ner för mycket av det man uppskattar bara för att man lever ett hemmaliv. Även hemmalivet behöver skötas om för att må bra.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.