Elsies päron

BankaBrödBak

 

Dagens middag var Stekt panerad torsk med rotmos, och dagens brödbak blev Fikon & grahamsbullar.

Fikon & grahamsbullar

 • 25 g jäst
 • lite surdeg (eller skit i det och kör på 50g jäst)
 • 5 dl ljummet vatten
 • ½ dl linfrön
 • 1 msk fikonmarmelad
 • 2 dl grahamssmjöl
 • en nypa salt
 • resten vetemjöl special (alltså tills degen känns bra/släpper från kanterna)

Läs upp jästen i vattnet, och rör ner surdeg.

Blanda ner alla ingredienser under omrörning förutom salt och lite vetemjöl. Låt alltså degen vara aningen kladdig och kör på några minuter med degblandaren eller armkraft. Tillsätt saltet och lite mer vetemjöl, kör ett tag till så att allt blandas och degen blir arbetsvänlig. Låt jäsa ca 2h om ni har surdeg, behövs inte lika lång tid med 50g jäst.

Häll upp degen på mjölat bakbord och rulla rundstycken.

Låt jäsa 30-40 minuter.

Grädda i 180 grader tills de fått fin färg, ca 20 minuter. 

 Panerad torsk

 • 650 g färsk torskfilé
 • 0,5 dl vetemjöl
 • 1 ägg
 • 1 dl ströbröd
 • 1,5 tsk salt
 • 2 krm peppar
 • 2 msk smör till stekning

Dela fiskfilén i portionsbitar och försök få det hungriga barnet att inte äta den råa fisken… Vänd dem först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd blandat med salt och peppar.

Stek i ganska rikligt med fett och vänd den när paneringen fått vacker färg.

Rotmoset innehöll ungefär:

4 potatisar
1/2 kålrot
1/2 sellerirot
2 morötter
1 dl mjölk
25 gsmör
salt & peppar

Koka potatisen och rotfrukterna. Häll av kokvattnet och mosa rotfrukterna. Blanda med mjölk, smör, salt och peppar.

Storasyster Elsie som klarar sin nya roll galant. Pysslar om sin lillasyster, ska mata, klappa och pussa. Däremot blir hon skogstokigt arg på mamma och pappa av ingen anledning alls, och bara behöver slå eller bita i något. Så istället för att köpa en boxningsäck…så bakar vi, och vi kan nog ställa undan kitchen aiden ett tag för den här blonda bakmaskinen bankar på fint.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. jenniepennie

  Du är för go, kämpa på. Snart är du tillbaka i din gamla skadefria kropp där hormonerna har lämnat lokalen. Tvåbarnmorserollen kommer du klara av galant. Tålamod och en massa roliga vänner och släktingar är rena rama medicinen för nyblivina tvåbarnsföräldrar!
  Kram och tack för ALL super inspiration.

 2. Lisa

  Här har storebror också tagit ut sina aggressioner på föräldrarna. Phu, det är jobbigt, fast hellre det än på lillebror. Nu är den nyfödde redan 8 månader och jag tror kanske att jag märker att det blir lite lättare… lite, lite mindre bråk har det nog blivit. Men det är en kämpig förändring att gå igenom.

  Tack för fina recept och inspiration!

 3. Helena

  Tack för alla smarriga recept! Jag har barkat flera av dina bröd. Hur mycket vatten ska det vara till fikon- och grahamsbularna?

 4. madeleine

  Känner igen det där med arg på mamma å pappa för noll å inget, så reagerade vår tjej oxå när hon blev storasyster, men hey om det innebär mer bröd till familjen Johansson så skall man ju inte klaga.
  Kram på dig

  1. Familjen Johansson

   Hej Madeleine!
   Skönt att höra att det finns fler arga syskon:), och bröd tackar vi ju inte nej till!
   Trevlig dag!

 5. Kristin

  Hittade hit från Cecilia Blankesblogg och har suttit hur länge som helst och läst sida upp och sidan ner av dina fantastiska recept. Jag har kommit av mig lite i min matlagning på senaste tiden och lagat samma gamla sak om och om igen, och laga mat har blivit en riktig pina. Nu är jag SUPERTAGGAD att prova ett flertal recept jag hittat här. TACK för det fantastiska inspirationen och smarta tips.