Elsies päron

Baklava & matkultur

Det var ett fasligt regnande, så man kan inte klandra oss för att vi trots en analkande lågkonjunktur bokar resor som aldrig förr. Och visst längtar man redan till sol, bad och framförallt all den där härliga matkulturen som finns i långtbortistan.

Att glida runt på marknad i Marrakech bland ormtjusare, kryddor, tyger och äta färska dadlar.

Fast sommaren har ju visserligen precis tagit slut,  och vi borde inte ha tröttnat på vardagen redan men vi är för jäkla snabba på att längta bort och att fastna i samma gamla lunk, som väl är vad vardagen är, en lunk.

Det fungerar, är ibland ganska skönt och rätt smidigt, men man märker nog inte när det även blev alldeles för tråkigt. 

Jag har den senaste tiden satt i system att kolla in nya områden i Göteborg, och insett att jag har varit väldigt fast i Linné och Centrum de senaste åren. Det är visserligen inte så konstigt eftersom allt har funnits inom promenadavstånd, och vad som inte har funnits har varit tid att åka utåt kanterna. Jag pallar inte att gå så mycket just nu så jag har åkt en del bil, vilket jag inte brukar göra. Och vet ni, vi har en så frodande matkultur alldeles runt knuten (framförallt om man bor i en större stad, men finns säkert på mindre orter också).

Okej, det är inte 30 graders värme, jag har inte vickat med några tår i sanden, skickat vykort eller frågat om det kan finnas vithaj?  Men det frodas av dofter,smaker, musik, kultur och matinspiration. Så bryt vardagen, strunta i ICA och åk ut i någon form av icke centrum eller förort och inspireras.

Kolla in det här Baklavaparadiset i Angered, fantastiskt!

Vet inte om jag dreglade när jag stod framför allt detta, för expediten frågade mig om jag mådde bra. För er som har missat den här delikatessen så är Baklava ett supersött bakverk i huvudsak nyttjat som efterrätt. Rätten är vanlig i länder kring Mellanöstern och på Balkanhalvön.

Rätten består av filodeg med hackade valnötter, mandlar eller pistagenötter som gräddas och när den fortfarande är varm dränks i en lag av honung, socker, kryddor och rosenvatten. Därefter skärs den i portionsbitar och serveras ofta till starkt, svart kaffe som anses kontrastera mot baklavans sötma.

Väl värt att provas om man gillar sötsaker.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ro.

    När jag bodde i Stockholm dá ákte jag ganska ofta till Rinkeby och Tensta för att köpa mat och kryddor. Det var sá faantastisk kul att ungás där pá lördagar. Äta falafel och färska frukter…Mánga mánga stockolmare har aldrig varit där och (här kommer den värsta..) de tycker att det är farligt att ungás där..!!! Alltsá…Tack för det här inlägget.
    du är sá fin!