Elsies päron

Frukosttips

Fick förfrågan om tips på frukost, så här kommer lite.

Matvariation är bra för både kropp och själ, frukost är vårt viktigaste mål och även mitt favvomål….ändå kan jag äta samma dag ut och dag in utan att ens reflektera över det. Visst lite skillnader, men det är inte mycket. Sen överaskas man när man är ute och reser eller äter borta, att fasen va gött det var med något annat till frukost.

Mycket är väl att man har sin lilla morgonritual som hör till uppvakningen, och man behöver den lilla stunden för att vakna. Min varadagsfrukost består oftast av kaffe, smörgås med antingen messmör, leverpastej eller mosad banan och lite frukt eller juice. Inte så spännande.

Sen är helgerna ett gyllene tillfälle att fläska på och låta frukosten bli så där juste och lång som den faktiskt utan så mycket meck kan bli.

Filsmaker, yoghurt, juicer, frukt och pålägg i alla former, med ett välfyllt kylskåp är det inte så svårt att duka upp en maffig frukost. Sen kan jag ju inte låta bli att tycka att få saker klår doften av nybakat bröd på morgonen. Så här kommer lite genvägar till det.

Det allra enklaste kalljästa brödet.

Det bästaste

Blanda 1 liter vatten, 25 g jäst, salt och knappt 2liter valfri mjölsort. Om man vill så använd kryddor och annat gott som frön, nötter mm.

Lös upp jästen i kallt vatten, och rör samman allt. Det skall bli en ganska kladdig deg. Plasta och ställ i kylen över natten. Klicka ut, och baka av i ca 180 grader i ca 15minuter, eller tills de fått fin färg.

Ett annat som oxå är ganska enkelt..

Solrosbröd

300 g vatten
500 g vetemjöl
50 g olivolja
8 g jäst
15 g salt
200 g solrosfrön

1. Blanda vatten, vetemjöl, olivolja och jäst 2 min på lägsta växeln och 8 min på medelväxel. Tillsätt salt och blanda 6 min på medelväxel. Låt degen vila i 30 min.

2. Dela degen i önskad storlek. Platta ut så att den blir ca 3 mm tjock, så rund som möjligt. Pensla olja på brödet och vik ena kanten mot den andra.

3. Lägg på plåtpapper och låt det vara ca 5 cm mellan degbitarna. Pensla lite olja ovanpå. Plasta och sätt in i kyl i ca 8 – 12 tim.

4. Tag ut ur kylen och drag över papperet till en bakplåt.

5. Sätt ugnen på 230 grader och grädda i ca 10 min.

 Sen två varianter på infryst jäsbröd.

Frysta Rågbullar

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk olja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk apelsinmarmelad
  • 2 dl vetegroddar eller vetekli
  • 6 dl rågsikt
  • ca 6 dl vetemjöl

Frysta Grahamsbullar

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 dl olja
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vetekli eller vetegroddar
  • 1 liter grahamsmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
  • Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i en del av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, oljan, saltet (apelsinmarmeladen) och groddar eller kli. Arbeta först in rågsikt/grahamsmjöl och sist vetemjöl till en fast deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats ca 40 minuter.
  • Arbeta degen blank och smidig i bunken. Stjälp upp den på mjölat bakbord. Dela den mitt itu och rulla varje del till en längd. Skär varje längd i 12 bitar och trilla dem till runda bullar som läggs på en papprad plåt. Täck med bakduk och låt bröden jäsa färdigt på dragfri plats ca 25 minuter.
  • Ställ in plåten, med bakduk och allt, i frysen. Efter 3 timmar kan de frysta bull-ämnena stoppas in i plastpåsar. Krama ur luften ur påsarna, förslut och frysförvara.

På morgonen tar du fram så många bullar du vill ha. Låt tina på plåten samtidigt som ugnen värms till 225 grader. Ställ sedan in bullarna på nedersta falsen i den heta ugnen och grädda dem ca 15 minuter. Vill du har mera färg på bullarna, ställ dem högre upp i ugnen de sista minuterna. Låt bullarna svalna under bakduk.

Sen tycker jag även långfrukosten skall innehålla musli, och Elsie tycker definitivt att det måste finnas någon form av ägg och gärna kaviar. Och frukt i olika former, flytande juiceform eller smoothie, eller bara färskt, fint uppskuret. Att bara klyfta upp lite päron, apelsiner och äpplen förgyller faktiskt ett bord med än man tror.

En av mina favoriter som äts för sällan är:

Pocherat ägg

 

vatten
1 stägg
1 msk ättika
salt
1. Koka upp vatten. Stäng av plattan precis när det börjar koka och tillsätt ättika och salt.

2. Knäck ett ägg i en kopp. Lägg en sked i vattnet och rör upp en virvel med den. Häll sedan i ägget så håller det ihop. Om det inte gör det kan man hjälpa till med skeden. Låt ägget ligga i vattnet ett tag.

3. Ta upp ägget med en hålslev. Gulan ska vara lite krämig i konsistensen.

Mandel & kardemummakaffe

Ett annat enkelt sätt att tillföra lite variatione, eller känna lite helglyx är att smaksätta kaffet (eller köpa smaksatt). Här har jag rostat mandlar, sen malt dem i en mandelkvarn och adderat lite kardemumma. Sen blandar jag ut det i kaffet. 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. lisa

    Ville bara säga tack för inspirationen 🙂 Provade receptet på det bästaste bullarna och de var verkligen bäst!! Gillar speciellt den lite sega konsistensen. Ser fram emot att prova fler av dina recept!
    kram

  2. Maria

    Hej! Märks att det här var ditt favorittema Kristin! Själv äter jag en banan och dricker ett glas vatten. På helgen gärna ett cafébesök. Nu till helgen ska jag nog prova något av dina brödrecept. Tack!

  3. Cilla

    Hej. Vilken härlig blogg du har. Jag väntar själv mitt andra barn om ca 4 v och har en flicka som är 2 år. Jag blir glad o inspirerad av alla dina fina bilder och texter. Allt är så snyggt upplagt på jättefint porslin dessutom ;o). Undrar varifrån den fina vit/röda muggen kommer ifrån? Är sugen på något nytt till morgonkaffet nu när man ska vara hemma o mysa på morgnarna. Lycka till med bebis o allt annat spännande. Kram Cilla

    1. Familjen Johansson

      Tack Cilla, så glad jag blir!
      4 v kvar är inte långt, det är då man får fokusera tankarna på porslin och annat…jag gör likadant:) Dessa är köpta på Village, och jag tror att märket var Serholt. Det var kanske två år sedan, men de brukar ha fint porslin. http://www.village.se
      Ha det fint, och lycka till med allt!

  4. madeleine

    GRYMT, tackar! De där bröden ser ju supergoda ut måste testas, en dag i veckan eller två om jag hinner så testas det recept ifrån bloggen å än så länge har ingen i famljen varit missnöjd så TACK för att du inspirerar mig.
    Kram

    1. Familjen Johansson

      Hej Madeleine!
      Så kul! Vet ju att jag slarvar ibland när jag skriver…så vad fint att det blev bra. Ha det gott!

  5. Madde

    Hej! Superbra och inspirerande blogg. Undrar vad den asiatiska butiken heter och ligger, där ni handlar vårrullarna? Mvh Madde

    1. Familjen Johansson

      Hej!
      Finns säkert många bra. Vi har handlat i Göteborg, hos Viet Thai Trading på Allégatan, ganska nära Hagabadet, eller hos Hung Fat Asien Trading Livs, som ligger på Östra Hamngatan, mittemot Nordstan. Ha det fint!