Äntligen är säsongen här, svenska är visserligen fortfarande ganska dyra, med ack så goda. Godast är nog bara naturella, men här kommer i alla fall lite fler varianter.
Smoothie
Här kan man ju blanda ner ganska vad som helst, men en enkel variant som vi hade till frukosten idag:
- gubbar
- yoghurt
- banan
- lite jordgubbssaft
Limemarinerade gubbar
4 portioner
- 2 dl torrt vitt vin
- 3/4 dl strösocker
- 1 liter jordgubbar
- 1-2 limefrukter
- 2 dl crème fraîche
- 2 msk honung
- Koka upp vin och socker, rör om och dra åt sidan. Rensa och dela jordgubbarna i fjärdedelar, lägg dem i en bunke. Häll på vin/socker-blandningen. Riv det yttersta av skalet på limefrukten och lägg i det, pressa till sist i limesaften. Blanda försiktigt så inte jordgubbarna mosas.
- Rör ihop crème fraîche och honung. Servera honungscrèmen till eller lägg upp jordgubbarna på tallrikar och spritsa den på. Riv gärna lite limeskal över.
Chokladdoppade gubbar
- 1 liter jordgubbar
- 150 g mörk choklad
- olja
- Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Droppa i aningen olja. Sätt tandpetare i gubbarna och doppa ner dem en bit i chokladen. Lägg dem att stelna på ett fat.
Zabaione
2 portioner
- 4 äggulor
- 2 msk strösocker
- 2 msk portvin eller söt sherry
- ca 10 jordgubbar
- Vispa ägg och socker pösigt i en rostfri kastrull under svag värme tills du har en vit och pösig kräm. Tillsätt portvin eller sherry. Vispa vidare till en tjock kräm.
- Låt svalna något innan krämen serveras varvad med jordgubbar. Servera i portionsglas eller på ett stort uppläggningsfat.
Frukt i mat är något jag haft lite blandade känslor för förr, men börjar gilla mer och mer. Sommarallader under riktigt varma dagar, med salta inslag som feta, halloumi, nötter och frön. Eller låt även frukten vara med i tillbehör som salsa.
Salsa på gubbar, chili & citron
- 200g gubbar (frysta osockrade)
- 1 grön chili
- 1 röd chili
- ½ rödlök
- 2 msk citronsaft
- 1 vitlöksklyfta
- 1 gul paprika
- salt & peppar
- Ta bort kärnorna och finhacka chilin.
Hacka jordgubbar, rödlök, gul paprika i små bitar.
Lägg i en skål och pressa i citron och vitlök och krydda med salt och peppar.
Inte nog med att det är göragott, Jordgubbar är ju även nyttigt som bare den.
- Halten av nyttiga antioxidanter är 5-10 gånger högre än i äpple och de kan minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen.
- Jordgubbar är, liksom hallon, en mycket rik källa till ellagsyra som har kraftigt anticarcinogen effekt.
- Ellagsyra motverkar flera olika typer av cancer. Det skyddar också huden mot skador från UV-strålning vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor.
- Hos jordgubbar finns ellagsyran både i kärnorna och i fruktköttet, medan de i hallon är koncentrerade till kärnorna.
- Jordgubbar innehåller också mer C-vitamin än apelsiner och halterna ökar ju rödare bären är. De är även rika på folsyra.
- En portion jordgubbar, ungefär en kvarts liter bär, ger mer än den rekommenderade dagsdosen av C-vitamin och cirka 25 procent av vårt behov av folsyra.
- Folat, eller folsyra, är ett viktigt vitamin som behövs för bildningen av röda blodkroppar och för en normal fosterutveckling under graviditeten.
- Jordgubbar borde egentligen kallas för blodgubbar eftersom de är så nyttiga för blodet och vår hälsa.
I alla fall enligt sund.nu, så frossa loss!
HÄRLIGT!