Johanna Kajsons julkalender- 1 december: Lucka nummer 1: ” Mitt första aktiva val jag gjorde i livet” – Ellinor Westh
ellinorwesth

Ellinor Westh

Johanna Kajsons julkalender- 1 december: Lucka nummer 1: ” Mitt första aktiva val jag gjorde i livet”

Jag har ju helt glömt bort Johanna Kajsons julkalender det här året. Så nu får ni 4 snabba uppdateringar så jag kommer ikapp. Eller nej, de blir nog rätt långa och reflekterande. Första ut handlar om det första aktiva valet jag gjorde i livet som jag känner är när jag blev gay.

Mitt första aktiva val jag gjorde i livet. Alla kommer nog beskriva något när de var små. Men jag tänker faktiskt skriva om något som hände förrra året. Mitt medvetna val att bli gay och ihop med min älskade Paulina.

 

Jag fick möblera om i min egen hjärna. Jag hade aldrig tänkt på mig själv som gay. Jag hade aldrig tillåtit mig att titta på kvinnor på det sättet förut. Som någon som man kan leva med på ett par vis. Ett partnerskap. Jag var tvungen att medvetet göra ett val. Ett medvetet val att bli gay. För annars hade jag kunnat stanna kvar i den streighta världen och bara gått på i ullstrumporna. Jag tror att mer människor kan va gay om de bara öppnade upp det för sig. Om man bara vågade. Paulina sa en gång: Att du inte insett att du var lesbisk tidigare älskling. Det är helt otroligt. Jo, men är man in en norm så pass mycket att man inte tillåter sig något annat är det svårt att inse att man inte tillhör normen.

Jag måste säga att hon har haft ett enormt tålamod för jag har nog ställt varenda dålig fråga man någonsin kan ställa till en person om att bli kär i en med samma kön som en själv. Det tog ett bra tag att inse att jag var kär i henne sedan tog det med ännu längre att förstå. Sedan var jag så himla nervös när jag skulle pussa på henne första gången. Eller ja, det var hon som fick ta det första steget.

Jag märker ofta att killar har mer funderingar än tjejer om att vi är tillsammans. De förstår inte det här med att mannen inte finns i förhållandet för det finns ingen man i förhållandet. Men åter till valet. Jag var rätt fundersam på det här med att va gay. Dels så fick jag faktiskt vara aktiv i valet. För i en man och kvinna “bli tillsammans” norm så är det ofta mannen som ska uppvakta kvinnan. Det är inte att man bestämmer sig på samma sätt. Eller för mig har det inte varit det i alla fall. Det är inte på samma sätt ett aktivt val. Det är ett aktivt val att göra slut men inte på samma sätt att bli tillsammans. Det bara “sker” för att han vill det. Men att bli tillsammans med en kvinna som kvinna är så mycket mer aktiva val och så mycket mer och fler beslut för man pratar om allt. Det finns ingen mall. Det finns inga självklara saker som “han skedar henne”, “han håller om henne”, “han bär tunga saker” osv. Det är nått man får komma överens om i varje situation. För inga normer finns.

Det är därför det där valet var så häftigt och jag kallar det mitt första stora aktiva val.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
ellinorwesth

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.