elisalarsson

Sockerfria februari fortsätter…

I torsdags var det alla hjärtans dag. Om jag ska vara helt ärlig har jag alltid haft lite svårt för just alla hjärtans dag. Jag tycker att det kan bli så hajpat och väldigt kommersiellt vilket jag inte tycker om, sen bör man väl alltid hedra kärleken, eller?  I år bestämde jag mig för att försöka ändra min inställning till alla hjärtans dag lite. Bli lite mer vänligt inställd till hela jippot.

Jag visste att jag ville ha en efterrätt till efter maten men då det för mig är sockerfria februari ville jag inte fuska speciellt inte eftersom det gått väldigt bra. Jag kom att tänka på en efterrätt jag snabbt slängde ihop för kanske två år sedan och fick en ide. Efterrätten ni ser på bilden ovan är helt fri från raffinerat socker och även glutenfri så den passar även bra till alla som inte kan äta gluten.

I botten har jag en madelcrunch, i mitten har jag rysk yoghurt och över den har jag en mangosås som jag sen har toppat med lite mer rysk yoghurt och madelcrunch. Super enkelt och väldigt gott.

Man behöver ha detta hemma: fryst mango ( en färsk mango), en citron, agave sirap, smör, madelmjöl, sötströ och rysk yoghurt som används oftast till desserter då den inte är lika sur som de övriga.

Först började jag med att göra mangosåsen. Den har jag hämtade inspiration från Leilas mangosås som jag gjort tidigare och den var så god. Den här gången bytte jag bara ut sockret och romen. Hällde ca 1,5 dl vatten i en mindre kastrull och sen i med fryst mango så att vattnet täckte exakt, lät det koka i ca 5 minuter sen mixade jag allt med en stavmixer. Därefter hällde jag i agave sirap, lite i taget tills jag var nöjd med sötman. Ville ha den rätt söt för att balansera upp med yoghurten. Därefter hyvlade jag i lite citronzest och pressad lite citronsaft, smakade av tills jag var nöjd. Jag ville ha såsen helt slät så jag silade den för att alla eventuella små mangoklumpar inte skulle slinka med och sedan in i kylskåpet.

Därefter gjorde jag madelcrunchen. Jag satte ugnen på 175 grader (varmluft). Smälte 50 gram smör sen hällde jag i madelmjöl, har inga exakta mått då jag gick på känsla. Men jag hällde i mandelmjölet lite i taget tills jag fick en smet som liknade kaksmet (minst 2 dl) därefter hade jag i en matsked sötströ (ICAS). När allt var färdigblandat hällde jag smeten på ett bakplåtspapper och la sedan också ett bakplåtspapper över. Därefter kavlade jag smeten tunt och tog bort det övre bakplåtspappret och in med den i ugnen i ca 7 min. Man får hålla koll på den lite då den ska bli gyllenbrun. När den var klar lät jag den svalna helt. Kanterna blev lite mörkare så jag skar bort dem för annars blir det lätt en bitter smak. Skivade sen den i små bitar, la i en skål och smulade sönder madelcrunchen med fingrarna.

Sen är det bara att ta fram glas och varva lagren hur man önskar ha dem. Jag började och slutade med mandelcrunchen men man gör exat hur man vill. Det blev faktiskt riktigt gott och inte alls för sött. Om någon vill prova detta snåla inte på mangosåsen för den är så god och den balanserar upp ryska yoghurten väldigt bra.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.