Varför SKA kvinnor ha långt hår? – ELISABETH

ELISABETH

Varför SKA kvinnor ha långt hår?

Meningen i rubriken skrev jag nyss in i min sökmotor och hamnade i en tråd på Flashback. Där pratades det om att män för massa år sedan hade kort hår för att det var besvärligt i jakt och närkamp (tänker på slag i Sagan om ringen typ). Det går ju också se i alla olika militära sammanhang förr om åren, att männen oftast var helt rakade, säkert både för hygieniska och praktiska skäl.

Frågan kvarstår då likafullt; varför har kvinnor långt hår? Om man tittar långt tillbaka i tiden har ju kvinnor alltid sysslat med tungt kroppsarbete, för att inte nämna att bära, föda och uppfostra barn. Vad är det som säger att ett långt hår inte var i vägen även för dem?

När det kommer till hår och kön finns det ju egentligen en uppsjö av frågor:

– Varför är det okej, eller snarare nästan något förutbestämt, att män ska raka av sig håret när det börjar glesna? Varför gör inte kvinnor det?

– Varför är det ofta “dags att klippa” en pojke när håret börjar hänga över öronen?

– Varför är en äldre man med långt hår lite “tragisk” som inte kan släppa taget om sin svans?

– Varför måste män klippa sig typ var 6:e vecka, för vi FATTAR INTE HUR JÄVLA VARMT DET BLIR ANNARS! VA?! Gör vi inte?!

– Varför har 97% av alla kvinnor med långt hår det nästan alltid uppsatt? Betyder det att vi egentligen, innerst inne, skulle trivas bäst i kort hår?

Jag har under de senaste åren, strävat efter att ha så långt hår som möjligt. Egentligen har jag ingen aning om varför, bara att jag bör ha långt hår. Det måste sticka ut lite under mössan, annars ser det ut som att det är KORT! HEMSKA TANKE!

Under hela mitt vuxna liv har jag också resonerat så att eftersom jag aldrig någonsin klätt mig direkt “kvinnligt” ur samhällets synpunkt, måste jag ha långt hår för att undvika att se ut som en pojke. Jag har aldrig reflekterat över den tanken förrän idag. Jag stod i duschen, shamponerade håret flera gånger för att ens komma in i hårbotten genom allt hår, dränkte det sedan i balsam för att det är så slitet och försökte reda ut det med fingrarna, vilket resulterade i en hårboll i vardera hand. Där och då började jag fundera över varför jag skulle se ut som en pojke i kort hår.

Efter duschen skrev jag till min fantastiska vän, Jenny om att jag funderade på att kanske klippa håret kort och att jag var rädd för att se ut som en pojke och då svarade hon: “Hur ser ens en pojke ut? Du kommer att se ut som Elisabeth med kort hår!“. SÅ. JÄVLA. SANT. Kloka, kloka människa.

Varför har vi fått inpräntat i våra hjärnor att SÅ HÄR ser en man ut och SÅ HÄR beter sig en flicka? FÖR i helvete, VILKEN man har gått till frisören och sagt att han egentligen vill klippa kort men inte vågar, eftersom han har för runt ansikte? Hur många män frågar sina partners hur de ska klippa sig innan varje frisörbesök? VARFÖR SKA VI TÄNKA SÅ DÅ?!

Nä, nu har jag bestämt mig. För att träna min hjärna i att mitt kön inte sitter i mitt hår och att jag inte har frisyr eller hår för att behaga någon annan än mig själv, kommer jag på måndag klockan 14 att klippa mitt hår i en kort frisyr. Jag är SÅ nervös men försöker tvinga mig själv att tänka att det jag är nervös över, bara sitter i mig själv. För helt ärligt, om jag tycker att den skönaste frisyren är den som torkar snabbt, kräver lite hårfärg och inte hänger i nacken, VARFÖR HAR JAG DEN INTE DÅ?!

Vem är det som tvingar mig att ha en frisyr som egentligen inte är bekväm? INGEN.

Untitled design

Nu måste jag bara bestämma frisyr! Vad tror ni om någon av dessa?!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  Åh! Jag klippte kort i nästan exakt samma frisyr som du verkar fundera på för ungefär 4 månader sedan. Har alltid haft långt hår och oftast med lugg. Hade fått för mig att jag inte passade och skulle se pojkaktig ut. Pyttsan! Har aldrig trivts bättre sen jag kapade det!

 2. SpeLinnea

  Klok som fan, och du har helt rätt. Gick själv över till kort hår i vintras och det är fantastiskt skönt. Har ju alltid fått höra att tjockisar som jag inte “får” ha kort hår, för det skulle göra man skulle se fulare (dvs tjockare) ut. Men fuck that, hittade fina bloggar och pinterestanvändare och sen ba gjorde jag det.

 3. Nathalie

  alltså så sant!! Jag har ett så kallat “mansyrke”, har håret uppsatt varje dag för det är såå störigt om jag skulle ha det utsläppt! Har det typ utsläppt max en dag i veckan, och det är för att vara “fin”, inte för att jag vill. När jag läser detta så är jag helt hundra att min bästa frisyr skulle vara kortkortkort hår! Men den dagen jag skulle “våga” klippa mig så kommer nog tyvärr inte komma… Ganska sjukt?

 4. Jessicaia

  Du kommer alldeles säkert vara lika snygg i kort hår! Det sitter ju liksom inte i håret egentligen. Varje gång jag vill klippa kort har frisörer satt stopp, att det är “bra om jag fortfarande kan sätta upp det…” Varför då? Om det är kort slipper jag ju sätta upp det och då är jag nöjd!? Men så tänker man att frisören kan det där och så går jag med på det och varje gång går därifrån lite missnöjd för att det fortfarande är för långt….. Knäppt egentligen!

   1. Jessicaia

    Det har jag gjort! Jag har haft fyra olika, en av dem klippte det kort, men hon jobbar liksom 20 mil från där jag bor…

 5. Josefin

  Gör det! Jag blev less för några veckor sen och klippte (helt oplanerat) av mitt låååånga hår. Det är ta mig tusan det något av det bästa jag gjort! Går så snabbt med tvätt, tork etc och är så skönt att släppa besattheten kring långt fint hår.

 6. Ella

  Snyggt med kort! Jag har tänkt exakt likadant, eftersom i princip alla va på oss om att klippa Alvis hår! Folk som vi inte kände antog att han va tjej (och det gör ju egentligen inget) för att han hade så långt och många påpekade att vi måste klippa honom. Irriterande. Jag älskade hans långa lockar! Nu klippte vi ju honom ändå, dels för att det alltid hängde i hans ögon men också i en förhoppning om att det ska växa ut i en jämnlång frisyr. För långt hår ska han ha, om jag får bestämma och det får jag ju göra i nåt år till hoppas jag 😉 haha.

 7. Jessica Engman

  Ja! Ja! Ja! Så fint! Dina tankar är bäst. Jag har själv funderat över det där och kan vara så OTROLIGT trött på mitt långa hår emellanåt. Anledningen till att jag inte klippt av det är att min man älskar det? (Frågan är om det är en bra anledning eller inte… Men eftersom att jag inte har något emot mitt långa hår, bortsett från dom där perioderna, så känns det ändå som en ganska bra anledning. Det beror lite på åt vilket håll man vänder på det va?) Sedan är det såklart de där “Nu har jag sparat i 4 år, ska jag bara klippa av allt då?” tankarna. Men det är ju faktiskt bara hår… 🙂

 8. Emy

  Jag har haft jättekort hår i flera omgångar och ett år rakade jag av mig hela skiten. Trivdes jättemycket i båda men måste säga att nu när jag sparar ut långt igen så är det så skönt för det behöver inte stajlas alls som kort hår. Då behövde jag platta, föna osv. Samt klippa mig var 6e vecka. Nu låter jag det bara växa och vara vilt. Min fästman ÄLSKADE dock mitt korta hår OCH min helrakade skalle 🙂

 9. Hanna

  Det är så skevt allting och galet hur fast vi är vid dessa oskrivna regler om hur vi ska (och inte ska) vara/se ut.. Du inspirerar mig till att köra mitt eget race och våga. Återigen, så skevt att det ens ska behöva vara en grej att snacka om. Ser fram emot att se din nya frisyr och oavsett vilken du väljer kommer du rocka den! 🙂

 10. Sonia

  Helt rätt inställning! Blir så glad att du skriver om såna här basala grejer som är så otroligt präglade av patriarkala strukturer att vi knappt ifrågasätter dem. TACK! <3

  Alla var ju supersnygga på bilderna, men den högst upp till höger är nog min favvis!

 11. Carina Anklew

  Jag bara älskar min kortklippta frisyr! Så kul när min frissa entusiastiskt håller med och säger ” du är så fin i kort hår!”
  Enda nackdelen är att jag behöver klippa mig var 7:e vecka – men det är det värt! Så himla enkelt och snabbt fixat med en miniplutt vax på morgonen! Ingen fön, tång bara händer och fingrar – klart! Nice! Hade långt, tunt hår tills jag fött femte barnet. Min man har en gammeldags inställning till att “kvinnor med långt hår är mer kvinnliga” och det fick mig att ha långt hår i 12 år! Kanske bidrog min nya korta frisyr till min utveckling som en mer självständig kvinna? Om det är lika med “mindre kvinnlig” så kan jag gärna avstå från den sortens kvinnlighet! Ha, ha!
  Ska bli kul att följa din utveckling – och frisyr! 😉
  Kraaam! <3

 12. Mathilda

  För de första tror jag att du skulle rocka i kort hår!
  Den första bilden där de hänger lite i nacken tyckte jag va jättefint och tror att du skulle passa i det.
  VÄLDIGT klokt inlägg

 13. Louise

  “nej klipp inte kort, killar gillar långt hår” har jag hört cirka miljon gånger. Och kört på det. Allt mitt fokus som tonåring var ju att hitta nån att va kär i som var kär tillbaka. Chanserna skulle minska drastiskt om jag klippte mig!! Så jag hade långt. Länge. Tills jag var inne i enperiod när jag inte brydde mig. Då klippte jag ganska kort. Ganska.
  Senaste frisördejten visade jag en fegversion och vi körde på den. Halvvägs visade jag de korta jag funderat på och min frisör ba “jaaa! Den gör vi nästa gång!” kändes så kul!! Inte “mmm du ska nog ha långt.”
  Ska mmsa dig mina korta favoriter! Imorrn. Så jag inte väcker dig. Och jag vet att man nu för tiden inte får ge komplimanger för utseende men alltså ditt fejs är så vackert och det kommer bli sååå fint med kort frisyr!!! puss o go natt kloka människa!

 14. Maria b

  Alltså! Helt rätt! Hejja hejja dig 🙂

  Tror du blie skitsnygg i kort!! Jag tycker bilden längst ner till vänster..

  Eller vänta NU VET JAG. Googla:

  Robin wright house of cards

  Kommer du va superfin i!

 15. babba

  God kväll!

  60 år gammal kärring som aldrig haft långt hår i hela mitt liv, inte ens när jag var liten. Klipper mig varierande 8- 12 veckor

 16. Helene

  jag tänker var eviga dag att jag vill klippa håret kort men jag vågar inte… Klippte mig kort när jag var 12 år.. Fick höra flera gånger att jag såg ut som en pojke, minns den värsta gången då fröken i min nya klass i 7an gissade framför alla i klassrummet att jag hete Henrik…

  Ingen skrattade lr så men åh… Jag vågar inte klippa håret nu för rädslan att bli ful… Gud förbjude..
  Hatar den.. Vill visa min rädsla inte styr mig men jag kan inte…

  Tänk att bara ta min sambos rakapparat och bye bye… Jag har iaf börjat min resa mot “fulheten”… Pratat med min syster om att klippa mig till kvinnodagen i mars… Vi får se!

  Vill helt sluta bry mig om vad nån annan ska tycka om mitt utseende… Fuck!!

  Tack för ett toppen inlägg. Ska bli spännande att se din nya frisyr sen. Kanske bli inspirerad.
  (Har heller inte träffat nån frisör som är på, alla blir som ja… Kanske det… Jag vill höra.. Ja lets do it! 🙂

 17. Sandra

  Så intressant! Jag har långt hår framförallt för att jag är väldigt lockig och en kort frisyr skulle innebära kaos gällande allt fix. Mitt nuvarande hår kräver visserligen att jag fönar det för att få torrt men i övrigt har det ett eget liv som kräver noll fix.

  Jag ska väl också säga att jag haft kort hår i många perioder men känner mig mer som mig, och vackrare pga det, i långt hår. Ibland klipper jag det kortare än till axlarna och sen förbannar jag mig själv pga blir aldrig nöjd. Dock tror jag inte att jag sätter nån av min kvinnlighet (eller vad en ska kalla det) i mitt långa hår. För det mesta är det bara där på huvudet och lever sitt eget liv utan att jag ägnar tankar eller kraft åt det.

 18. Sofia J

  Se ut hur du vill,gör som DU själv vill!
  Jag har haft olika korta frisyrer nu i lite drygt femton år och är personligen så jävla kräkless på det nu. Därför sparar jag ut längd nu ☺
  Jag har faktiskt aldrig tänkt eller brytt mig om att längden på min frisyr gör att jag ser ut si eller så utan bett min frisör klippa mig i något jag passar i om jag inte själv haft idéer.
  Och nu när jag kommit en bit i sparandet njuter jag av att kunna ha svans och slippa blåsa och tolka med håret precis varje morgon jag ska ut bland folk (för att inte skrämma ihjäl någon )

  Tror för övrigt att du blir jättefin i kort hår!

 19. Malin L

  ja! Bara göre! Jag har långt nu men funderar som du, det är ju skönare med kort och som du säger, torkar snabbare, mindre färg osv. Dock har jag självfall så en sån där snygg platt frisyr får jag inte utan plattång varje morgon och det orkar jag inte nu när jag är föräldraledig. Och även om det bara är liiite fukt i luften så lockar det upp sig… Jag har också klipptid på tisdag, får se hur jag ska göra.