Låt våra kroppar vara! – ELISABETH

ELISABETH

Låt våra kroppar vara!

För någon dag sedan la min bloggkollega Claudia G Concha ut en bild av sig själv i bikini på sin Instagram. Hon skriver på sin blogg att det var läskigt att göra det, eftersom hon var rädd för elaka ord och hån. Hennes följare hyllade dock henne och bilden uppmärksammades i Expressen.

Screenshot 2015-08-14 at 09.29.13

Jag vill och först och främst säga att jag inte har NÅGOT emot Claudia, hennes kropp, hennes bild eller NÅGOT kring henne. All cred till henne!

Det är många saker som känns så otroligt sorgligt, ledsamt och bakåtsträvande med denna sorts uppmärksamhet tycker jag och det skriver även Claudia själv i sin blogg.

Först och främst, VARFÖR ska det någonsin kännas läskigt att lägga ut en bild på sin kropp? Varför ska en behöva vara rädd för elaka kommentarer? Varför ska en ens behöva vara orolig för kommentarer? VARFÖR måste vi alltid kommentera (främst) kvinnors utseenden och kroppar? ÄR. SÅ. LESS.

Visst, hon gör “succé” med bilden, den har fått drygt 1300 likes och 40 kommentarer på Instagram, varav 80% innehåller ord som behandlar hennes utseende. Vacker, fin, perfekt kropp och till och med frågor om dieter. Hon skrev en väldigt peppig text, som jag tycker var viktigare att uppmärksamma men i vanlig ordning hamnade fokus på utseendet.

Sen att Expressen bara “åhhh, en kropp som inte ser ut som en 11-åring, detta måste vi uppmärksamma!” och sen hyllas hon även där, för att hon har….en kropp? Jag menar, det har vi väl alla?

Då fortsätter bollen att rulla och genom att hylla en “riktig kropp”, fortsätter vi sprida denna kroppshets. Att en kvinnas kropp ska hamna på Expressen bara för att den rätt nyligen fött barn, är inte det helt galet? Vad händer då om någon annans kropp INTE ser ut så där, fastän hen inte fött barn? Vad händer om en har en kropp som aldrig blir hyllad?

Varför ska våra utseenden spela så jävla stor roll hela tiden? Under en kvart snabbkollade jag igenom Expressens sida och fann följande (märk väl nu att sagda tidning samtidigt har en artikel där Claudias kropp hyllas):

Du kan lära dig hur du räknar ut ditt BMI! JA! För att förtydliga vad det innebär, finns det en bild på en extremt smal kvinna med ett måttband kring midjan. BMI = hur smala midjor blir smalare?
Screenshot 2015-08-14 at 09.31.36
Det görs också reklam för Expressens tidning Mini-hälsa, där du får tips om hur du kan minska midjemåttet! Men inte med hjälp av att banta, neeej nej! Men du blir smalare!Screenshot 2015-08-14 at 09.31.18
Sugen på nybörjartips på hur du blir smal? LÄS HÄR! För att förtydliga äter en smal kvinna en jordgubbe på bilden. SÅ nyttigt, så glad, så smal!Screenshot 2015-08-14 at 09.31.07
Förresten, du vill väl inte få en FUL solbränna?!
Screenshot 2015-08-14 at 09.30.23
Samtidigt som du svettas och blir brun (och snygg), måste du ju så klart vara sminkad. HAHAHAHAHA, hur skulle det annars se ut?! Så här får du sminket att sitta kvar fast du svettas:
Screenshot 2015-08-14 at 09.30.38
Ja, knepen funkar ju även när du springer med smink, för det gör du va?
Screenshot 2015-08-14 at 09.28.37
OCH DU ÄTER VÄL INGET PÅ KVÄLLARNA!? Du vet att det skadar ditt utseende va?!
Screenshot 2015-08-14 at 09.30.29
Här får du viktknep! Inga förbud!! Gud nej! Men en apelsin kan du få äta!
Screenshot 2015-08-14 at 09.29.22
Till sist, SÅ jobbigt när BH’n inte sitter som på en modell för Victorias secret. Tur att det finns hjälp att få!
Screenshot 2015-08-14 at 09.30.12

Detta gör mig så trött, så trött. Vi kan inte låta våra barn växa upp med dessa vidriga ideal och de ska inte behöva vara nervösa för att visa sina kroppar, oavsett hur kroppen ser ut eller precis varit med om!

Det börjar ju redan får tidig ålder när vi ska envisas med att kommentera utseenden på små, små barn hela tiden! Flickor som är små vackra prinsessor, änglar och söta som socker. Där börjar ett långt liv med ständigt fokus på hur en ser ut, inte på ens personlighet, åsikter eller intressen. Redan där sätts normen och de flickorna blir så småningom kvinnor som ska utsättas för denna hets. Kan vi inte lova oss att vi väl kan försöka, så gott det går, att inte kommentera barns utseenden HELA tiden? Vi sår ett frö redan där, att utseendet är viktigast och alltid bör uppmärksammas.

Min 5-åriga guddotter är bland det jäkla sötaste jag sett men jag låter bli att säga det till henne, för hon är så mycket mer. Hennes utseende är en så liten del av den fantastiska person som hon faktiskt är och jag vill bidra till att hon ska få känna sig viktig och betydelsefull.

Och herregud snälla, snälla, snälla! SLUTA kommentera andra kvinnors utseenden och kroppar!

Hur känner ni kring detta med att hylla “normala” kvinnokroppar när alla kroppar faktiskt är lika normala?

Förresten, sa jag att vi måste sluta kommentera folks kroppar?! INTE?! VI MÅSTE SLUTA KOMMENTERA FOLKS KROPPAR!

mer på ämnet:

Jennys klockrena inlägg

Mitt inlägg om barns könsroller

Louises debattartikel om “pappakroppen”

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sonia

  Håller verkligen med dig! Känns tokigt att folk ska “hyllas” för att de visar upp en kropp… Det säger så mycket om hur vi värderar människor. När blev kroppen ens viktigaste verktyg i livet liksom? Är det så jäkla viktigt egentligen? Suck.

  Bra inlägg! <3

 2. Eleonor Walston

  Kunde inte hålla med mer! Jag har hur många som helst som lägger upp selfies på FB efter att dom fött barn och säger hur mycket dom längtar till att dom får OK av läkaren att träna igen för dom känner sig så fula. Själv sitter jag här och gapar stort av att dom inte kan sitta hemma och njuta av sin nyfödda bebis. En tjej gjorde kejsarsnitt och försökte gymma hemma efter 3 veckor. Alltså det är inte ok. Jag gjorde själv ett kejsarsnitt och det tar upp till 2 månader tills man får ett OK för träning. Och då börjar man sakta och lätt. Jag har hur många exempel som helst på hur folk kommenterar kvinnors kroppar runt omkring mig. Som vuxen och som mamma har jag bestämt mig att vara nöjd och aldrig kommentera elakt om mig själv (speciellt inte framför mina barn). Jag äter hälsosamt med några få undantag. Jag MÅR bra! Det betyder så mycket mer än hur man ser ut.

 3. Sofia

  Du är så himla klok! Tänk om alla tänkte som du gör med det mesta, tänk vad världen skulle vara harmonisk och trivsam! Jag födde min dotter för 9 månader sedan och är så trött på meningen “jag har faktiskt “nyligen” fått barn” det är därför jag ser ut såhär nu. Varför ska man ens behöva tänka och säga så… blir så LESS!

 4. Linnea

  Jag tycker att det är tråkigt när “normala” (kurviga?) kroppar hyllas. Jag tillhör kategorin som är pinnsmal och kan inte göra något åt det. Mina ben är som stickor, det bara är så. Bättre hade varit om vi inte stämplar normalkroppen alls. Alla kan få vara som dom är. Bra skrivet Elisabeth, som vanligt!

 5. Madelene Anderberg

  Du har så rätt fina Elisabeth.
  Det är alldeles för mycket hets och ideal nu för tiden att man blir mörkrädd.
  Om jag kunde spelat tillbaka bandet på mitt liv tills jag var 14år och kunnat hjälpa mig ifrån att hamna i anorexian. Jag ska inte påstå att jag bara hamnade där på grund utav alla tips, råd och ideal på att vara smal men det var en stor del till att jag faktiskt blev sjuk. Jag önskar så att jag varit starkare och stått emot men tyvärr är kraften stark till att hamna där rätt stor.
  Nu såhär tio år senare efter några rundor på sjukhus med sond, rullstol, mörker så är jag friskförklarad sedan 3 år tillbaka och har en underbar liten son. Livet va? Min högsta dröm är att bekämpa denna sjukdom men även all hets som gör det lätt att falla för den. Våga vara du!
  Massvis av kärlek från mig!
  Ps. Ska sleva i mig en liter glass nu. För att det är gott och för att jag är jag, inte min kropp! Heja alla där ute! <3