Ta ansvar delare! – ELISABETH

ELISABETH

Ta ansvar delare!

Under några år levde jag ett (härligare) liv utan ett Facebook-konto men av olika anledningar skaffade jag nyligen ett nytt. Det är med skräckblandad förtjusning jag scrollar genom dagens aktiviteter, för det är verkligen inte ett vidare trevligt ställe. Gång på gång visar personer sina sanna(?) jag genom att dela texter, som både osar kvinno- och människohat. Gång på gång börjar jag tappa hoppet och känna att jag snart inte vet vem någon är längre. 

Idag hade flera av mina “vänner” delat en text som jag kommer publicera här nedan och som jag visade för Leif innan han åkte till jobbet. Under förmiddagen gick vi båda två på var sitt håll och tänkte på detta och resultatet blev denna text. 

IMG_6780

IMG_6781

Mathias Nilsson lyssnade sporadiskt på P3 i måndags. Han tyckte inte om det han hörde och kände sig manad att reagera. Som många andra i sin generation som upptäckt glädjen med sociala medier vid mogen ålder skrev han ett inlägg på Facebook. I inlägget förklarade Mathias raljant att han tyckte det var kränkande att hudfärgen på plåster diskuterades i radio. Mathias menar att det finns större problem i vår värld än färgen på plåster.

Nu vill jag att vi transporterar oss till Mathias och hans dator i måndags. Vi tänker oss att vi osynliga står bakom ryggen på Mathias klockan 15:13 medan han fortfarande läser igenom inlägget för att se att inget blev tokigt. Han för, nöjd med sig själv och sin putslustighet, den lilla vita pilen till den blå rutan som det står ”Skicka” på… ”KLICK”.

Det som händer efter detta är lätt att förutsäga. Mathias vänner ser hans inlägg och många fnissar säkert för sig själva. En del kommenterar uppmuntrande och andra delar vidare och ryggdunkar den skojige mannen. Någon kanske tycker att inlägget är olämpligt, men denna person är i klar minoritet. I snabb takt sprids inlägget till fler och fler. Mathias hyllas för sin fyndighet, men nu börjar också obehagliga kommentarer dyka upp. Efter ett tag är det rent rasistiska åsikter som uttrycks i samband med att inlägget cirkulerar allt mer.

Vems är ansvaret nu? Mathias har skapat en magnet. På magneten fastnar en hel del skit i form av hat och främlingsfientlighet. Genom att göra sig lustig på bekostnad av Sveriges radio har Mathias, sannolikt omedvetet, slagit ett slag för att ytterligare normalisera slentrianrasismen och
journalistikföraktet som finns i vårt samhälle.

Vi måste börja förstå att våra handlingar på nätet har konsekvenser! På vilket sätt tar Mathias och andra vita män skada av att plåster kommer att tillverkas i fler färger än de som bäst överensstämmer med vitas hudfärg? Är det jobbigt för honom att föreställa sig att någon kan känna sig utesluten för att plåster tillverkas med vithet som norm? Plåster kommer sannolikt att tillverkas i olika färger ändå.

Jag skulle önska att jag kunde gå tillbaka till Mathias vid datorn i måndags. Jag vill ta muspekaren, hålla ner knappen och dra den över texten på skärmen. Jag vill trycka på delete och skriva något positivt i stället, för det enda Mathias har lyckats åstadkomma med sitt inlägg är att ge mer plats på nätet till hat, hån och rasism. Den som gillat och delat inlägget är medskyldig och minst lika ansvarig.

Jag vill att ni som delar texter som dessa, tar er tid att fundera på detta; Varför delar jag? Har jag läst allt ordentligt? Skriver jag under på varje ord? Vad åstadkommer jag med att dela texten? Vem kommer att läsa den och dela den vidare? Vad säger min handling om mig? Varför delar jag en text som är kränkande för mina medmänniskor?

Ni som delar bidrar tillsammans till att göra internet till ett lite smutsigare och människofientligare ställe. I min värld är det ett betydligt större problem än att plåster tillverkas i olika färger.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emelie

  Jag förstår inte riktigt hur du får det till rasism ?
  Som jag förstår Mattias text menar han att istället för att lägga energin på att diskutera huruvida plåster bör komma i 5 olika nyanser,
  så kan vi ta den energin och radiotiden att prata om något mer viktigt, kanske något som gör större skillnad ?
  Kanske vår vård? Kanske hur älderboenden sköts ? Kanske arbetslöshet? Vad vet jag.

  Att det slutar med tråkiga hatkommentarer med rasistiska inslag och påhopp är vedervärdig !
  Men lika vedervärdigt är det att din text som delades blev nerkletad av människor med dålig kvinnosyn och hatiska kommentarer.
  Om jag delade din text var det för att belysa problemet om att bli drogad/våldtagen lika som Mattias text skulle vilja belysa att vi bör lägga fokus på större frågor än nyanser på ett plåster.

  Tråkigt att internet kan bli som en snöboll i rullning.
  Minsta lilla kan få ofantligt stora proportioner.

  1. elisabethlindroth

   Hej!

   Så du menar att det är bättre att lägga energi på att skriva en lång text där han, som vit privilegierad man, driver med rasifierade personers känslor? Att detta kring plåsters färger bara är toppen på ett gigantiskt isberg som handlar om så mycket som vi med ljus hudfärg aldrig behöver känna eller knappt förstå? Det jag menar är att det aldrig är okej att driva/göra narr/skoja med eller om minoriteter som Mattias ju gör, på exakt samma sätt som många elaka män rackade ner på mig när jag skrivit mitt inlägg.

   Sen att jämföra att belysa våldtäkt med att raljera över ett plåster kanske inte heller går, eller? Kan väl tycka att om den här Mattias tycker att det finns viktigare saker, varför belyser han inte dem i stället för att göra sig lustig på andras bekostnad?

   1. Annie

    Hade du tyckt det samma om Mathias text om han hade varit en mörkhyad lesbisk kvinna?
    Förstår hur du tänker Elisabeth (och hejja för att du säger hur du tycker och tänker) men jag uppfattar inte Mathias text på samma vis som du. Vi må ha olika perceptionsuppfattningar, men jag ser inte att han gör sig lustig över svensk radio. Snarare att han har åsikter och ifrågasätter den journalistik som vi som betalar tv-licens finansierar. Lite som att du ifrågasätter honom här på din blogg ifrågasätter han varför man inte utnyttjar värdefull tid till att belysa problem som gör skillnad för världens alla människor i deras vardag. Och tyvärr ser inte vardagen ut som vår trevliga ilandsvardag och många och stora delar av vardagen.

    Tycker att det är bra att du påminner folk att läsa igenom och tänka innan du delar. Men jag tror du var lite snabb med att förutsätta att de som delat Mathias text faktiskt inte höll med honom.
    Tack för bra blogg!

   2. Emelie

    Det är Aldrig okey att driva/skämta eller förlöjliga en minoritet oavsett omständigheter!
    Vi läser uppenbarligen texten på olika sätt , du verkar läsa in någon sarkastiskt eller förlöjligande
    i inlägget ?
    Jag läser en text som är skrivet på allvar där denna Mattias vill att vi just ska belysa det tyngre och viktigare frågorna.

    Hoppas ni får en fin helg, här lyser solen hoppas den gör det hos er med☀️
    Kram!

    1. Jenny

     Jag håller med Emelie och tycker inte heller att inlägget är rasistikt och förstod först inte ens riktigt vad Elisabeth såg för problematik i den (vilket hon sedan förklarade i inlägget), men att det sedan kom en massa rasistiska kommentarer tycker jag förstås inte att är bra. Med det vill jag ändå säga att vi nog tolkar texter ganska olika. Eller så ser jag helt enkelt inte plåsterproblematiken eftersom jag själv oftast använder blå/gröna/röda barnplåster med djur eller Nalle Puh på 😉 det är liksom lite roligare + att klistret är bättre på barnplåster så det hålls på plats då man arbetar mycket med händerna. Och så finns det genomskinliga plåster och då har det heller ingen betydelse vilken hudfärg man har. Men finns det efterfrågan på andra nyanser av plåster så visst vore det kul med ett utbud av det då också!

     1. elisabethlindroth

      Du ser inte plåsterproblematiken eftersom du förmodligen har en hudfärg som klassas som “hudfärgad”. Bara för att du och Emelie inte förstår problemet, betyder det inte att det inte finns. Jag kan tycka att vi måste bli bättre på att sätta oss in i andras situationer och som jag skrev tidigare, detta är bara den yttersta toppen på problemet som FAKTISKT finns i samhället, att rasifierade personer behandlas annorlunda och i många fall sämre. Jag tycker inte att vi, som privilegierade vita kan sitta och skriva att “det finns viktigare problem att lägga energi på”. GÖR DET DÅ?! Sitt inte och klanka ner på problem som du då tydligen inte kan sätta dig in i.

      Mattias text gav ju liksom ingenting, och belyste absolut inte “viktigare” frågor heller? Det skapade bara ännu mer klyfta i samhället.

 2. SpeLinnea

  Det är så jävla deprimerande. Hur få människor som kan se strukturer och se sina egna privilegier. Och hur många som ser någon slags jäkla samband mellan allt med asylsökande att göra men inte att män begår 98% av våldsbrott osv osv i all evighet.

  blä.

 3. Ebba

  Jag tänkte precis samma sak när Mathias inlägg dök upp i min facebook-feed igårkväll och du lyckades verkligen sätta ord på saken Elisabeth! Jättebra skrivet. DETTA delar jag.

 4. Sofie

  Du sätter så ofta ord på mångas tankar och känslor. Du är en oerhört klok kvinna med pondus och engagemang för att göra det du kan för att vårt samhälle skall bli bättre. Och även om jag inte kan hålla med om alla meningar du skriver, så vill jag ändå säga tack. Tack för att du skriver och får mig att fundera.

 5. Caroline

  Bra skrivet!
  Jag läste diverse inlägg om tidigare i veckan och blev förfärad över alla (smyg)rasister som kommenterade, som tyckte att dom var jättefinurliga i sina svar.