ELISABETH

Att göra barnmat

Fick tips av min härliga läsare Lisa om ett enkelt sätt att göra egen barnmat på och tänkte dela det med er också! OBS! Detta var vår första gång i göra-barnmat-branschen så det blev kanske lite extra kladdigt och rörigt. Plus att vår mixerstav typ brann upp och vi fick leta reda på en större variant. Ja och att vi också håller på att renovera köket ja! OCH att vi insåg att vår frys behöver frostas av och rensas på typ allt?

I alla fall, Lisa skrev så här:

Jag har tre lådor, typ stora glasslådor, en för protein, en för kolhydrater och en för grönsaker. Så gör jag olika puréer och fryser isbitar och stoppar i respektive låda. Enkelt att mixmatcha och få till proportionerna. Kolhydrater : sötpotatis, potatis, makaroner, ris. Protein: kidneybönor, kikärter, torsk, lax, osv Grönsaker: majs, morötter, ärtor, broccoli osv.

Så smart! Sagt och gjort, vi lagade mat för typ hela Burträsk kändes det som och nu ligger det i frysfacket. Återstår att se hur det kommer att tas emot av vår lilla bebi. Jag frågade Lisa på Facebook igår, hur mycket hon brukar ge, det är ju helt omöjligt att veta! Hon ger två ”isbitar” från varje låda, barnet äter ju inte mer än hen vill ha, så det är bara att testa sig fram helt enkelt!

DSCN4120

Mammatofs, träningsbyxor (alla andra är i tvätten?) och en härlig sörja bestående av pasta.

Återkommer med hur det har gått men jag tyckte det var så smart att ha uppdelat i tre lådor, det kan ALDRIG bli för enkelt i barnbranschen! Nu är jag dessutom single mom igen på dagarna, då Leif började om att jobba igen idag. Han ska jobba drygt två veckor, fram tills min skola börjar. Tänk om jag har glömt hur jag ska ta hand om Åke själv?!

DSCN4123

Visst ser det gott ut…………………………….?

Hur gör ni andra som sysslar med hemmagjord bebismat? 

P.S. Ska försöka bli bättre på att uppmärksamma alla era UNDERBARA tips som kommer in, direkt jag typ säger hej. Ni hjälper mig så jäkla mycket och många tips gör skillnad på liv och död typ, så jag ska faktiskt försöka göra ett inlägg vad NI lärt mig! Tack till dig som uppmärksammade mig även kring detta!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lina

  Åh kan man frysa glasburkar! Varit rädd att de ska gå sönder. Hur mycket gjorde du för att fylla en form? Jag har försökt en gång med puré. Min mixer brann med…

 2. lisa papmehl-dufay

  Nu tar jag på mig rollen som expert här, nä, skoja bara, pratar bara genom erfarenhet… Att mixa ris, pasta och potatis är jättesvårt och blir konstig konsistens. Så jag mosar potatis och mixar pastan bara lite. Är det för stora klumpar när han ska äta mixar jag det igen tillsammans med det andra, då går det bättre. Låt honom sitta med vid måltiderna och vänta på att han ska bli nyfiken på vad ni äter. När han visar att han också vill så ge lite pure då. Det ska ju va roligt å spännande. För mina två barna har alltid sötpotatis varit populärt i början.

 3. Caroline

  Vilken jättebra idé att göra sådär. När min dotter var liten fick hon smakisisbitar av potatis, broccoli och morot. När det sen blev mer måltid av fet hela tyckte jag att det verkade svårt så då köpte jag burkmat. Helt onödigt inser jag ju nu 🙂 Men hur är det att mixa pasta och ris, blir det inte väldigt kladdigt?
  Vi försöker introducera mat för lillebror nu, han blir 5 månader till helgen, men han tycker verkligen inte om det. Han blir jätteledsen så fort vi försöker och det är ju inte jättekul att försöka mats ett barn som blir superledsen

 4. lisa papmehl-dufay

  Nu svarar jag på lottas kommentar här. hhehe. Jag har hittills bara kokat proteinet… Jag kryddar inte så mycket, ibland med dill, gräslök, basilika, peppar…

  1. Lotta

   Tack Lisa! <3 Burkmaten får sådär varierat mottagande här, köttfärssåsen igår orsakade med kväljningar tyvärr. Det får bli hemgjort istället!

 5. Lotta

  Smart! Vi har mest kört burkmat eftersom lilla fröken P inte tycker att mamma ska göra annat än hänga med henne. Det gör jag iof gärna. Vad kryddar ni maten med? Kokar eller steker ni proteinet?

 6. Malin L

  eftersom vår lilleman tog ett steg tillbaka för ca 4 veckor sen och inte ville äta blandningar så kokar jag varje dag litegrann och mixar innan servering. Men nu har han börjat acceptera barnmatsburkar igen så jag ska prova om jag kan laga några ”rätter” och ge honom, så han får lite mer sammansatt mat, inte bara majspuré eller morotspuré.

  1. elisabethlindroth

   Men alltså så jobbigt att dom tar steg tillbaka! Det ska dom ju inte göra! Skönt att det verkar gå framåt igen!

 7. Linda

  Började läsa din blogg när jag tittade igenom alla dina vecka-för-vecka-avsnitt på en dag typ uppskattade dem så mkt när jag var i vecka 10-ish och inte kände/eller har känt en enda preggo. Nu är jag i vecka 29 och det närmar sig bäbis. Hur som så tänkte jag bara säga att din blogg och dess tillhörande kommentarer är rena guldgruvan för ngn som ska ha bäbis men som knappt vet hur dom små liven ser ut, än mindre funkar(har hållit i ett spädbarn en gång i mitt 31 åriga liv) ville bara säga det! (Och sluta int med bloggeriet! Du gör det så bra! Och tycker att du fyller en sån lucka i barn-bloggvärlden!!) Ha det gott! //Linda

  1. elisabethlindroth

   TACK!!! Och så spännande att vara i vecka 29! Är lite avis men ändå inte, hehhe! Blir så glad av din kommentar! Kram!

 8. Sandra

  Duktiga ni är!
  Här hemma har/hade vi en liten fröken som inte tänkte äta ifall hon inte fick äta själv helt plötsligt. Så då blev det ju så att hon äter oftast det vi äter men osaltat i små pincettgrepps vänliga bitar. Och kan hon inte äta det vi äter så brukar jag steka en lite tjockare pannkaka till henne som jag mosar banan till.
  Fast nu har jag börjat få mata ibland igen. Så skönt. Tar ju evigheter för henne att äta. Så det är skönt att kunna slevar i henne en burk ibland när man inte har evigheter på sig. Så får hon lite majs, ärtor eller broccoli att plocka med. Så är alla nöjda. 🙂

  1. elisabethlindroth

   Ja det är lite bekvämt när man får mata, särskilt när tiden är lite knapp! 🙂 Men kul att få äta lite på egen hand också säkert. 🙂

 9. Sofia J

  Jag har gjort grytor med varierande innehåll med kryddor och ja allt i som jag puttrar lagom mjukt och sen efter ålder mixar eller inte. Sen väger jag på hushållsvågen lagom portioner som jag stoppar i små plast påsar eller burkar och stoppar i frysen. Kan rekommendera att märka upp på något vis vad det är för något ☺

 10. Josefin dahlgren

  Vi gjorde exakt så! När tjejerna blev större frågade jag andra mammavänner som gav burkar om inte kunde få lite burkar. Lagade färdiga portioner och frös i burkarna. Sen var det enkelt att ta med och ta fram när man var hemma