ELISABETH

Nu har jag (nog) slutat amma!

Hörrni, jag tror dagen är kommen! Det är nu drygt två dygn sedan Åke ammade och det känns redan så himla avlägset?! Lite som det kändes innan jag fick barn och jag tänkte att ALDRIG kommer mina små bröst kunna hålla en människa vid liv och nu fattar jag inte att vi lyckades, jag och brösten?! Så bra team alltså!

Hur som helst, sist jag skrev hade vi ju plockat bort kvällsamningen och det gick ändå bra måste jag säga. Sen körde jag på några dagar och ammade på morgonen, mest på grund av extrem trötthet eftersom Åke oftast vaknar vid fem och då är jag ej i skick att göra välling eller gröt. Åke har ju dessutom vägrat ta flaska så det har varit lite knepigt och gråtigt MEN igår morse kom vändningen!

Först och främst så köpte vi två nya flaskor i samma märke som hans nappar. Han tar BARA Esskas nappar så därför tänkte vi att vi kör på samma flaskor så kanske han känner sig hemma. Sagt och gjort, klockan fem igår morse gick vi upp, jag blandade välling med en liten droppe bröstmjölk i och Leif bytte blöja. Sen sprang jag och gömde mig och Leif matade. Åke drack 1.6dl av 2 möjliga direkt! Proffs!

DSCN3775

Efter vällingen gick Leif och la sig med Åke i vårt gästrum. Han var lite orolig och jag ville inte vara i närheten av honom just då för att undvika ledsenhet. Där sov de till 7.30 och Ralf och jag sov i sovrummet lika länge! Perfekt första dygn tycker jag!

DSCN3772

Nu är det alltså början på tredje(!) dygnet utan amning och denna morgon (eller ska vi kalla det natt, för klockan 4.45 är fasen inte morgon i min värld) blev nästan exakt likadan, förutom att Åke svepte hela flaskan och sen sov han och Leif tillsammans till 7.40! Inga direkt sura miner från Åke heller tycker jag, nästan så att han är mindre ledsen i min närhet redan också och inte direkt kopplar ihop mig med käk längre. Känns så klart väldigt skönt men så klart också lite ledsamt eftersom allt med barn är så jäkla knäppt och känslomässigt.

Har lite ont i brösten men ändå inte så hemskt mycket, tror att vår rätt successiva nedtrappning gjort susen för oss alla fyra (brösten, Åke och mig alltså)! Kanske får pumpa ur lite senare idag men just nu känns det inte alls omöjligt att jag ska kunna åka till Stockholm om tio dagar, förutom att jag typ redan nu saknar Åke då… Tur att Leif och han är ett så sjukt bra gäng nu efter en lång sommar tillsammans, så det kommer gå galant!

DSCN3523

Som jag skrev tidigare så kommer jag göra en liten lista eller ett inlägg med reflektioner kring det här med amning, nu när jag ändå har sju månaders erfarenhet, det kommer under nästa vecka.

Sen vill jag ju så klart också be er om tips IGEN eftersom det alltid dyker upp nya frågetecken när någon liten del i ens vardag ruckas.

– Hur fasen får vi Åke att sova längre än till fem?! Det går inte få honom att somna om då, om han inte får äta. Sen kan han ju sova ett par timmar till efter det. Vi testade igår att lägga honom lite senare, kring 19.30-20 men ändå vaknade han samma tid idag. I vanliga fall börjar han vara väldigt trött vid 18.30 och brukar somna då så vi tänkte att det kanske skulle bli lite bättre om vi höll honom vaken lite längre. Kan det ta några dagar att ändra sömnmönstren?

– Det här med att blanda välling! Esskas flaskor rymmer precis en portion (2dl. vatten, 4 msk. pulver) och när det ska blandas läcker det ut, hur jag än gör?! Dessutom är det ju för fan helt omöjligt att få ner pulvret i flaskan eftersom öppningen är så liten? Har hört att det finns trattar? Känns så jäkla onödigt att flaskor och välling ska vara så krångliga eftersom en person inte är så smart/stresstålig/glad klockan fem på morgonen. TIPS?!

– Åke äter ju nu då alltså välling på kvällen innan han somnar och på morgonen vid fem. Sen vid åtta, när vi äter frukost är ju han hungrig igen och får en portion gröt, som han sätter i sig utan problem. Matar vi honom för mycket?! Känns som att han äter typ hela tiden?! Direkt ett mål mat är uppätet är det typ dags för mellis?!

HJÄLP!

DSCN4000

Ha nu en underbar söndag, älskade ni!

Uppdatering: Tack för SÅ jäkla bra tips och råd! Ännu en gång kliver ni in och visar att ni är bäst! Vill svara exakt detta på ALLA era kommentarer, så jag skriver det här i stället. Kärlek till er!

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Pia

  Våran son två år nu fick jag tipset att man inte skulle gå ut ur rummet förrän man ville gå upp. Så sagt och gjort redan när han var väldigt lite så vaknade han som alla andra här vid ca fem tiden och jag gick då in till honom (sovit i eget rum sedan han var två månader) sa hej och la en hand på honom så han kände mig sedan fick han ligga där i mörkret och leka (jollra) medans jag halvsov bredvid. Jag tror jag gjorde detta i ungefär tre månader innan vi märkte någon skillnad. Men idag har vi en pojke som sover från 19 till 7 varje dag utan att vakna någon gång under natten. Antingen har vi haft tur eller så funkade det. Idag är jag så glad att jag inte gav upp och nu under semestern har han flera gånger sovit till åtta på morgonen så skönt. Välling har aldrig våran son velat äta så där kan jag inte ge dig några tips.

 2. Sofia

  Hej
  Ville bara säga att för vår 2,5-åriga dotter tar det några dygn att ändra sovmönster. Detta har vi märkt nu under semestern då hon fått vara uppe lite längre (20-20.30 isf 19.30) för att vi ska få liite längre sovmorgon på semestern. Det tog någon vecka och sen fattade hon galoppen och sov till 07.30-08 istället för 06.30-07.00 som hon annars går upp för att gå till dagmamman!
  Så ge det några dagar och se om det går bättre 🙂

 3. Kerstin

  Jag tycker det är så kul att behöva tänka tillbaka på tiden när barnen var bebisar. Jag har glömt mycket!

  Vi äldsta, Vincent som är nyss fyllda 9 vaknade 04:00 och varje morgon (är det ens morgon då!?). Han var då vaken till kl 09 och tog sedan en lååååång tupplur då man själv så klart inte kunde somna för man hade tömmt en kanna kaffe.

  Hur som, det jag lärt mig av tiden med mina tre kids är att inte försöka hålla dem vakna på kvällarna i tron av att de ska sova längre. Det som hände (med mina i alla fall) var att de vaknade lika tidigt men på ett GRÄSLIGT humör.
  De har sin egen lilla dygnsrytm. Det jag/vi däremot gjorde med yngsta, jag kommer inte ihåg om vi gjorde det med de andra, det var kvällsflaskan. Precis som någon tidigare skrev så tryckte vi också dit en flaska välling när vi gick och la oss.

  Tjing!

 4. Anna S

  Färdig välling på tetra! Bara att ha redo bredvid sängen, behöver ej värmas!
  Vår dotter vaknar också å vill ha välling mellan 5-7 nån gång. Byter blöja snabbt som attan å sen häller jag upp tetran snabbt som attan. Då somnar hon oftast om ett par timmar till.
  Hoppas ni hittar nåt som funkar, deppigt att gå upp kl 5 ju.. 🙂

 5. Emma - På Smällen!

  Åhhh känner gen mig så med det här med att sluta amma. Jag ammade tills min son var 1 år och 1 månad. Jag tyckte det var supersvåra att sluta amma. Det gjorde ont i hela mammahjärtat och jag ville typ dö. Efter några misslyckade försök fick jag tillslut hjälp från en läsare. Jag upplevde hennes mail som ett recept på hur man slutar amma smärtfritt (alltså känslomässigt smärtfritt) 🙂 Vi började med att sluta nattamningen, sen slutade vi morgonamnigen och sen ”glömde” vi bara bort morgonamningen en gång och sen var det klart 🙂

  Det är svårt att sluta amma, hoppas att jobbet är gjort för dig nu. Det är jobbigt när man går tillbaka och börjar och slutar hela tiden, men ibland blir det så 😛 härligt att han har börjat ta flaskan, det gjorde inte min son. Lycka till nu 🙂

 6. Sanna/vackra85

  Min tjej är ju lite äldre än Åke (sådär 1.5 år), men jag har märkt att en smörgås och lite mindre välling mättar bättre och längre (=längre sömn). Nu kanske inte Åke äter smörgås än, men kanske kan ni komma på nått annat så småningom 🙂

 7. Linda

  Önskar jag hade några bra tips på längre sovmorgnar men tyvärr. Vår son är snart 9 månader och vaknar 5-6 varje morgon och är hungrig. Han äter 220 ml välling på kvällen innan läggdags ca 19.30-20.00. Ska tillägga att han är väldigt matglad. Vi använder mamflaskor för han tar endast mams nappar så då föll de sig naturligt. Brukar också göra iordning välling på kvällen så de bara är att värma på morgonen. Efter välling somnar han ibland om 1-2timmar men inte alla mornar.

 8. Amanda

  Testa att lägga lite tidigare, kan fungera så han sover längre. Kanske sover för mkt på dagen? Lillan får inte sova efter tre. Med första fyllde vi välling/ersättning i barnmatsburkar kvällen innan. Passade precis ner i flaskan och så hade vi termos med varmvatten+flaska med kallvatten och snart lärde man sig hur mkt varmt resp kallt vatten man skulle ta. Gjorde även så när vi for bort så då kunde man snabbt göra en flaska.

 9. Anonym

  Ett hett tips som jag kör med själv (bebis på 7.5mån) Jag vet inte om det får honom att sova längre dock. Men han vaknar åtminstone inte av hunger.

  Vi nattar sonen mellan 18-19:30 beroende på när sista sovningen på dagen sker.
  När vi, jag och min sambo, går i säng ca 22-23 så ger vi honom en fläska (bara trycka ner flaskan i munnen när han ligger i spjälsängen) ibland sover han igenom medan han slukar flaskan, ibland vaknar han till men somnar om innan han är klar.
  Han vaknar oftast drygt 6 ändå men tror han är en morgonpigg bebis bara! Det sköna är att han inte vaknar av hungrig och man kan ligga och dra sig och mysa oftast 1h innan han blir less/hungrig
  Det är värt en testning! Lovar! (funkar inte på alla dock)

 10. M

  Vi har börjat försöka sluta mata på natten vilket gör att dottern vaknar vid 5.30 och vill ha mat. Har förut meckat med termos och pulver men då hon inte äter mer än ca 150ml så slänger vi på en tetra (200ml) rumstempererad på morgonen, tills hon kanske sover nån extra timme till utan mat. Då gör vi upp och äter gröt istället.

 11. Karin

  1. Jag tror man ska vara glad att barnet sover från 18.30 till 5 vid 7 mån ålder. Att han då dessutom är hungrig efter 10,5 h fasta kan man nog räkna med. Vi har själva prioriterat vuxentid på kvällen och tagit tidiga morgonar men det är ju individuellt med hur ”jobbigt” man tycker det är att vara med ett barn hela dagen.
  Jag skulle iaf istället satsa på att förenkla vällingblandandet.

  2. Använd bröstpumpstratten för att få ner pulvret i flaskan. Fick det tipset av en kompis och det är otroligt att de inte marknadsför denna extra funktion när man köper pumpen.
  Sen fyll upp flaskan med vatten till kanske 75% och skaka tills pulvret är löst. Fyll upp fullt med vatten. Då borde det inte läcka så mycket.
  Du kan också anpassa mängden efter flaskansstorlek istället för tvärtom om ni har hittat en sort han gillar.
  Vi har resonerat att hur stor en vällingportion är och hur mycket vatten till pulver man ska ta är inte så noga om vällingen inte är primär näringskälla som jag förstått det på dig att det inte är i Åkes fall. Hela vällingindustrin är ju egentligen lite suspekt och det är ytterst diffust om det skulle vara en livsnödvändig del av ett barns kost. MEN det är ju magiskt i att barnen sover/somnar lättare, vilket är (?) alla småbarnsföräldrars högsta mål i livet :).
  Mitt bästa tips gällande välling är att strunta i att värma vattnet. Rumstempererat är bra men ännu bättre är iskalltkranvatten, vilket innebär absolut minsta möjliga insats.

  3. Som nån sagt ovan, barn äter jämt. Tänk bara på hur ofta du ammade för bara några månader sedan, då känns det genast lite mindre kanske?

  Kort. Gör det så enkelt för er som möjligt så får alla sova maximalt! 🙂
  Lycka till!

 12. Maria "Mawiia"

  Tänkte svara på sista frågan! De andra vågar jag mig inte på, fniss :).
  Iallafall… Alla barn är olika!!! Åke måste ha mat om och när han är hungrig. Kan han inte somna om när han vaknar runt fem och ni kommit fram tillsammans till att det är magen som kurrar så ska han givetvis ha mat. Och nästa gång han är hungrig ska han få det också! Och nästa och nästa :). Meeen jag vet! Känns som man proppar i ungen! Men tro mig, de protesterar när det blir för mycket. Vissa dagar äts det med större aptit än andra och så är det ju för oss med. Det är en helt ny dimension av barnägandet (haha va????) att lära känna!
  Hurra och grattis till er alla! Kram

 13. Linda

  Jag har följt den här följetongen med spänning eftersom jag är i en liknande sits. Har en 7-månaders Ivar (älskar att nutidens bebisar låter som ett PRO-gäng) som jag gjorde en en-månadsplan på avtrappning. 2 veckor kvar, sen är det slutammat. Sentimentalt och skönt på samma gång!

  Instämmer i tipsen ovan om vällingdoserare/pulverdoserare. Vi har värmt vatten på natten som vi hällt över i en termos och tagit med upp på övervåningen. Så lite meck som möjligt på natten vill en ju åt 🙂 ang tidiga mornar har jag tyvärr inget tips, gränsar det för mkt till morgon, som imorse 06.00 så har vi gått upp och gjort morgon, ätit gröt. Men tidigare än så försöker jag söva om med välling! Även om det är lite frestande fortfarande att dra fram bröstet.. Hehe.

  Skönt iaf att det gått så bra för er! Heja er och heja Åke! Och TACK för att du delar med dig av högt och lågt i livet!

 14. Hanna

  Vår dotter är 14 månader och har nästan exakt samma tider som Åke. Hon får välling när hon ska sova runt 20-tiden och slukar då i sig en hel flaska. Sen vaknar hon (oftast, ibland mer!!) en gång vid 04:30-05:30 och då får hon en till vällingflaska och sover oftast till 7-7:30, sen äter vi ”riktig” frukost runt 8-9. Det går inte för oss heller att få henne att somna utan välling på natten, så jag antar att hon är hungrig, så då får hon äta. Tror inte att man kan mata dom för mycket (finns såklart undantagsfall). Tyckte också i början att det enda hon gjorde var att äta men nu har man fått in rytmen lite
  Angående flaskorna så körde vi också på eskas förut, på vår affär finns det större man kan köpa som rymmer 330ml tror jag, kolla efter dom. Vi hade också problem med att inte få ner vällingen så vi köpte en doseringsburk som vi har stående, superenkelt på natten!! Det är verkligen ett tips! Man slipper stå där och räkna i sömnen och slipper spilla(!!), så vi förbereder bara på kvällen innan vi går och lägger oss.
  Vi bytte dock till mamflaskor för några dagar sen som är bredare i öppningen så det löste också lite problem tror att dom inte bryr sig så mycket när dom blir äldre och har lärt sig sugtekniken ordentligt.
  Lycka till och vad härligt att det gick så bra för er att sluta med amningen (lite sorgligt också, i know!!). Kram!

 15. Felicia

  Äta för mycket gör han nog inte! Och angående esskas flaskor har jag inget tips… De är inte så bra till ersättning/välling (har testat). Vi använder bara de till vatten. Men köp i alla fall en doserare! Kostar typ 40 kr på Coop. Så värt. Vi har gett ersättning sedan vår dotter var i princip nyfödd. Hon äter fortfarande det (1 år) som näringskälla. Vi matar inte (blw) och ger inte välling så istället får hon ersättning. Men ett år med flaska gör en till proffs! Hon tycker bäst om rumstempererad (eller ja, vi har lärt henne det) så nattetid/tidigt på morgonen ser vi till att ha en flaska med 210 ml vatten i och ett fack i doseraren med åtta mått ersättning i. Bara att blanda ihop och skaka. Läcker inget (mam-flaska) och går snabbt så ungen inte blir allt för ledsen. Tips! Är även skönt när man lämnar hemmet att ha en pulverdoserare och flaskor redan fyllda med vatten. Då kan man (precis som när man ammar) mata närsomhelst varsomhelst. Lycka till!

 16. Lisa

  Dom växer ju så himla mycket så mat går det ju åt tänker jag 🙂 tror dom ”säger” till när dom är mätta genom att typ vända bort huvudet & spotta ut de igen isf. Men alltså, bilden på Åke i detta inlägget – jag orkar inte va helt underbart söt/fin/charmig han är!!! Hoppas att ni har haft en fin helg!

 17. Evelina

  Håller med föregående talare; Semperklubben och dess vällingburk. Alternativt klipper ni av halsen på en pet-flaska (förslagsvis en 50 cl) och använder den som tratt. Smidigt.

 18. Sandra

  Äsch, för mycket tror jag aldrig att han äter. Han säger ju stopp när han är mätt. Tror absolut ej att det är något att oroa sig för.
  Och bli medlem på sempers hemsida så får du en välling burk gratis med ett matskedsmått som är mycket smalare än ett vanligt. Alltså mycket enklare att inte spilla pulver prick överallt. 🙂