ELISABETH

Sluta amma, del två

Känns som en evighet sedan jag skrev del ett i denna följetong men det är bara drygt en vecka sedan!

DSCN3780

Hur har det gått då, att sluta amma? Joooovars, vi kör på! Jag ammar fortfarande morgon och kväll men kan så här med facit i hand känna att det i många fall kan vara lika bra att sluta helt direkt.

Åke har nämligen varit lite ledsen i min närhet sista tiden. Det är ju inte så att han fattar att han, från att ha fått amma när han vill i princip, nu bara får göra det två gånger om dagen. Det är ju inte heller så att jag slutat lukta übergott enligt honom, utan direkt han blir lite trött/ledsen/frustrerad/uttråkad och är i närheten av mig, söker han efter föda och blir väldigt ledsen när han inser: 1. Att det är några lager tyg mellan hans mun och mitt bröst. 2. Han ändå inte kommer få amma. 3. Jag, hans egna MAMMA, nekar honom mat!

DSCN3792

Så att trappa ner innebär ju egentligen att jag måste vägra honom mat flera gånger per dag och göra honom ledsen. Han äter ju vanlig mat och mellanmål som att det inte fanns någon morgondag, plus att han lärt sig att dricka vatten ur pipmugg nu, så han behöver inte amma längre. Jag behöver inte amma honom längre. Det är så jäkla tufft att inse, samtidigt som jag inte vill plåga honom mer under dagarna genom att lukta mjölk men inte bjuda på någon.

Det enda vi inte riktigt lyckats få till är vällingen. Det finns väl en massa olika sorter, så vi ska testa köpa en annan, annars får vi helt enkelt köra på gröt både morgon och kväll.

DSCN3789

Hur går det för er andra? Och till er som varit i min situation, slutade ni amma BÅDE morgon och kväll samtidigt eller tog ni först bort en av dem?

Igår kväll körde vi första testnattningen utan att amma. Jag gråter nästan när jag skriver det här, första gången Åke ska sova i HELA sitt liv en kväll utan att JAG ammar honom och ser honom somna. Han fick gröt och sen gick Leif iväg med honom och när jag hörde hans SÅÅÅ ledsna gråt, rann tårarna bara. Fy fan, vilka känslor ett litet barn innebär alltså! Att älska någon så hårt att det gör ont.

Det var lite knepigare än vanligt att söva honom, Leif fick ta till några olika knep och det kanske tog sammanlagt 25 minuter innan han sov (jag VET att det inte räknas som knepigt för många, men för oss är det lite längre än vanligt. Vi har verkligen varit bortskämda!).

Hur gick första natten då? Jo, han sov från strax efter 19 och sista tiden (förutom senaste nätterna) har han kunnat sova till 5-6 med kanske någon rätt enkel omsövning men nu vaknade han klockan 2, fick en ny blöja och var så otroligt ledsen att han inte gick söva om. Halv tre kapitulerade jag och ammade honom och sen somnade vi om tillsammans och vaknade klockan sex. Halv sju tog Leif upp honom och gav honom frukostgröt.

Så, enkelt sätt kan vi kanske säga att vi i natt tog bort BÅDE kvälls- och morgonamningen och bytte ut den till nattamning och det känns kanske inte så dumt ändå?

Den värsta känslan med denna sluta-amma-tiden är att jag känner mig SÅ JÄKLA UTANFÖR OCH VÄRDELÖS. Jag kan liksom inte vara med alls på samma sätt, hur mycket jag än vill. Dessutom håller Åke mest troligt på att få tänder, han är lite mindre konstant glad än han brukar och jag vill bara kunna vara där och trösta honom helahela tiden men då vill han bara amma och blir ännu mer deppig när det inte går.

Vi ska nu under kommande veckan fasa ut kvällsamningen och nästa vecka ryker morgonamningen också, HJÄLP!

DSCN3794

Kommer att uppdatera så klart och ska även nu, med facit i hand göra en lista med för- och nackdelar med denna hära amningen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Linda

  Ååå det går sååååå dåligt! Försts batnet inga problem ..andra barnet nu 6 månader vill inte äta nått typ!!!!!! Hjälp! Vad har ni gett Åke? Vad gillar han bäst? Lykke är sjukt svårflörtad… Kram

  1. Kajsa W

   Våran Clara är 6 månader nu och jag planerar att sluta amma. Det svåra är att hon tycker inte riktigt om maten. Så jag undrar samma som du. Jag ammar tidig morgon, ger gröt med fruktpuré kring 9 tiden. Försökt på ett mellanmål kring 10:39 och lunch kring 12 eller 13, mellanmål kring 15 och middag kring 17 el 18 och välling kring 20:30 läste ngn som skrev att barnet kanske inte är nog hungrig och därför inte äter, ska man kanske skippa mellanmålet till att börja med? Krångligt med att sluta och veta hur man ska göra.

 2. Lina öberg

  Hej!
  Tips som funkade på vår Folke som kanske kan funka för Åke med…
  Vad gäller gröt och välling.
  Jag gjorde gröten (som han åt) väldigt späd och gav honom den i flaska istället för välling. Då ville han äta! Sen när han sakta vant sig vid att dricka sin ”gröt” i nappflaska så bytte vi till välling. Viola! Det funkade. Kan ju vara värt ett försök.
  Lycka till.

 3. Anonym

  Min andra son som är som Åke gammal vägrar också välling. Så himla frustrerande då jag tycker välling är så himla mysigt att gosa ner och kramas i soffan med innan läggning! Istället för att måsta sitta och kladda i köket med gröt! Jag har dock bara testat en sort än..
  Jag slutade amma när han var 3 månader så han har fått ersättning efter det (vilket han fortfarande får istället för välling innan läggning, för lat för att ge gröt då)

 4. Lotta

  Det går sådär för oss att sluta. Penny blev sju månader 1/8 och 1/9 ska jag börja jobba är det tänkt, och tills dess ska jag ha slutat amma dagtid är tanken… Som det ser ut nu har vi lyckats med lunchen, då äter hon vanlig mat. Hon äter dock inte så mycket, och det kanske har att göra med att hon inte hinner bli hungrig som någon klok läsare skrev tidigare. Jag har inga egentliga problem med att amma, skulke det krisa när jag börjar jobba får sambon komma förbi med henne så får jag fylla på ( ska jobba två dagar i veckan och bor tio minuters gångväg från jobbet), men det skulle vara skönt att få det att funka när man väl börjat. Tror jag måste bli tuffare och inte fylla på med amning på dagen.
  Välling funkar sisådär, tror det är samma sak där att hon inte är tillräckligt hungrig?

 5. Veronica

  Jag tog bort amning på dagen bara när vi sku sluta, för på natten funkade de bra åsså slapp jag hålla på med flaskor, men mjölken sina ju tillslut så fick göra de endå..

  Sen ha jag tänkt på en sak! Jag slutade amma dottern när hon va 4 månader, hon ”fatta” ju som inget så hon va som inte å ”leta” mina bröst. Så jag tyckte de va ganska skönt att ha slutat innan hon börja fatta vart mjölken fanns. Minns syrran fick kämpa mer då hennes dotter va ca 6, 7 månader när hon sku sluta å då hade ju hon stenkoll på vart mjölken fanns.
  Svårt att skriva så de inte tas fel. Men såklart inte att man ska sluta tidigare för att de skulle va lättare (vad vet jag). Kort – man ska amma så länge man vill!

 6. Emilia

  Hu.. Ska börja jobba om en månad och jag bävar för att sluta amma. Min kille älskar ju amningen! Även om han nu (äntligen!!) äter med god aptit, så mätt blir han ju, finns det inget som slår att få gosa vid bröstet… Tror dock det kommer lösa sig när jag inte finns där, då är ju inte mjölken tillgänglig liksom. Kanske kan man fortsätta amma lite efter/innan jobbet.. Angående välling så började vi med att blanda ersättning och välling (tips från BVC). Först typ 30 välling 70 ersättning, sen 50/50. Funkade finfint 🙂

 7. Sofia J

  Angående vällingen så gjorde jag bort mig med välling nappen,vi hade en alderles för trång. När jag köpte den med X så gick det jättebra (vi har mam flaskor) ☺

 8. Sandra

  Ja jag har lyckats fasa ut amningen ganska smidigt utan ledsna miner, så tacksam för det. Men jag hade ingen deadline som du har. Hon är snart 9 månader och jag har satt 9 månader som sluta amma helt ålder. Gjorde dock ett försök i natt att inte amma ifall hon skulle vakna. Det gick okej i 40 minuter, då låg hon och pilla och greja som hon brukar när hon är trött, bara det att hon inte kom till ro. Så efter 40 minuter kom dom hjärtskärande gråten. Jag stod ut i 20 min sen ammade jag.
  Jag har dock turen att hon älskar vällingen. Det gjorde hon dock inte i början. Nu flinar hon stort när hon ser att jag blandar välling. Fick tipset av min bvc sköterska att börja med välling på tertrapack ifall hon inte riktigt gillade vällingen. Den är nämligen krämigare och godare sa hon. Det behövdes aldrig. Men kanske värt att prova för er? Dom somnar ju så bra med välling. 🙂
  Funderar på att byta ut natt och tidig morgon amning mot välling. Tror dock att detta kan va oklokt i längden. Men jag vill inte amma en 1 åring. Är väldigt kluven.
  Men heja dig och kämpa på. Det är tufft när dom är ledsna och man inte kan ge det dom vill ha. Men när ni väl ridit ut detta så kommer han inte ens minnas att han ammat någonsin. Kämpa! Och styrke kramar och allt som känns bra och tryggt. <3

 9. Jessicaia

  Pga att jag ska jobba om några veckor så har vi raskt trappat ner till amning tidig morgon, mitt på dagen och tidig kväll. Däremellan är det gröt, lunch, middag och sista målet är välling. Hoppas ha fått bort ”mitt-på-dagen-amning” tills om en vecka. Just nu är det kvar mest av lathet. Maken är ledig och vi är oftast iväg mitt på dagen, då är ju brösten så behändiga… Men alltså vad fort brösten anpassat sig! Helt makalöst!

  PS. Härligt att du är ”tillbaka”

 10. Katta

  För vissa verkar det fungera jättebra att fortsätta amma morgon och kväll men alltså jag pallade inte med gråten och det blev ju jättekonstigt för mig för jag hade slutat amma på dagtid men en dag insåg jag själv att jag satt å ammade typ en hel dag för att Millie var ledsen. Jag kände mig helt tom på både energi å mjölk. Då sa min distriktssköterska: ”men varför ska du fortsätta amma när hon verkar älska maten? Hon har ju fått amma i 6 månader och hon behöver det inte längre”. Då slutade jag helt direkt och efter nån dag med ont i brösten å fått pumpa ut lite så blev allt bra – både för henne å för mig. Men hon åt inte välling så vi gjorde gröt på natten ett tag också – vilket var lite bökigt men… Lycka till

 11. valeria

  Jag har precis slutat amma min son som är några dagar äldre än Åke. De gick över förväntan bra! Trodde det skulle bli mycket gråt och skrik eftersom Alexander var väldigt förtjust i ammning. Försökte först med välling men han vägrade och spottade ut. Men sen så köpte jag ersättning istället (Semper 2) och började ge på dagarna, men ammade förstafarande på natten för det var smidigt. Efter några dagar så ville inte Alex ha bröstet på natten, utan han ville ha flaskan! Nu var det ungefär en vecka sedan som han ammade och han saknar det inte alls. Så nu kombinerar vi mat och ersättning. Det kanske blir en lättare övergång.

 12. Malin L

  jag slutade dag-amma då Folke var 5 månader pga att han inte blev mätt på bröstmjölken så nu förra veckan (efter att han passerat 6 mån) så tog jag först bort morgonamningen och sen kvällsamningen efter några dagar. Men ca 2 dygn efter att jag slutat kvällsamma så hade han en jättejobbig kväll, skrek och var ledsen i en timme, så då gav jag upp och ammade. Då fick jag ju som börja om med att få brösten att fatta och hade 2 onda dagar igen men nu är det bättre. Har inte ammat på en vecka. Men det är som att Folke insett att det är påväg att tas ifrån honom, han sliter i tröjan, suger på min axel osv. Och det känns fruktasvärt att vägra honom det han vill ha men det är bara att kämpa.

  Och detta projekt har såklart sammanfallit med att han har tandsprickning och att mina visdomständer tränger fram. Men vad göra

 13. lisa papmehl-dufay

  Tänkte ett tips på hemmalagad barnmat. Jag har tre lådor, typ stora glasslådor, en för protein, en för kolhydrater och en för grönsaker. Så gör jag olika pureer och s
  Fryser isbitar och stoppar i respektive låda. Enkelt att mixmatcha och få till proportionerna. Kolhydrater : sötpotatis, potatis, makaroner, ris. Protein: kidneybönor, kikärter, torsk, lax, osv
  Grönsaker: majs, morötter, ärtor, broccoli osv.

  Håller också på att sluta amma, men det känns så sjukt vemodigt! Jag ammar bara på natten och mellanmål kl 14. Han skulle säkert sova bättre om vi slutade amma, men det är ju rätt mysigt ändå!!!