Sluta amma, del ett – ELISABETH

ELISABETH

Sluta amma, del ett

Först och främst, TACK för alla kommentarer, tips och råd angående att sluta amma. Som med allt annat är ju vi alla olika och tycker och tänker olika och därför får jag ju så härligt blandad kompott när jag ber om hjälp!

Jag tänker att ni får hänga med i vår nedtrappningsresa, kan ju kanske vara intressant för någon, elleeeeer?

DSCN3634

Nu är ju Åke, som alla bebisar, helt unik så detta utgår ju så klart endast efter honom och hans unika föräldrar men så här ligger det till; Åke har i kanske en månad nu ätit en hel burk mat varje lunch och en hel portion gröt varje kväll. Sedan han blev sex månader (10/7) blev burkarna större och gröten en annan men han har slukat allt, jämt. Aldrig en stängd mun i sikte. Om vi också ska prata lite bajs (det är ju helt oundvikligt nu för tiden?!) så har hans mage fungerat helt klockrent också. Första veckorna med smakportioner hade han några perioder då han inte bajsade på flera dagar men nu kommer det minst en leverans om dagen. Det jag vill komma till är att hans mage redan före nedtrappningen var van och härdad, plus att hans aptit verkar vara oändlig. Jag har oftast ammat honom lite efter han ätit lunchmålet, förutom någon gång då jag varit borta. Så ungefär här var vi inför gårdagen, som vi hade bestämt var första dagen på resan.

DSCN3528

Efter att ha läst igenom alla kommentarer, bestämde vi oss för att testa med morgongröt. Tidigare har vi gett honom en banan på morgonen och lite amning men det har liksom inte räckt. (Hans tidigare mat- och sovschema hittas HÄR.) Vi kände oss ändå rätt villrådiga och osäkra, skulle vi bara ändra hela schemat på en dag eller skulle vi ta det lugnare? Hur mycket vatten ska han dricka? Ska han ha mellanmål? Tursamt nog fanns det en tid hos vår härliga sköterska (och bästis mamma) på BVC igår, så vi gick dit för att få svar på alla frågor.

DSCN3648

Först och främst sa hon att amma i sju månader, som jag snart har gjort, idag är väldigt länge och att det verkligen varit superbra. Däremot gav hon mig inget som helst dåligt samvete för att jag ville sluta, eftersom Åke behöver mer än jag kan ge och hans mage fungerar så bra. BVC rekommenderar ju att amma upp till sex månader, sen ska ett barn kunna äta mer “vanlig” mat. Så himla skönt att höra, eftersom jag själv har dåligt samvete för att jag ska sluta? Det är ju inte utan ett litet vemod detta sker, det har ju faktiskt varit så otroligt mysigt! Jag försöker dock påminna mig själv varje gång om att nu för tiden är det inte samma mys längre, det går superfort,han ligger aldrig stilla och börjar ofta slå mig på bröstet (aj!) när han är less, vilket sker rätt fort. Det är ju minst lika mysigt att mata honom med gröt eller att hänga med honom, han är ju mysig jämt!

Sedan fick vi berätta lite om hur han äter och vårt tidsperspektiv och bestämde tillsammans att han faktiskt kan börja med lite fler mål om dagen nu. Jag tänkte då att det kanske vore bra om jag ammade lite efter varje måltid och sen fasade ut en efter en, men då sa vår sköterska att det bara är dumt eftersom det ju stimulerar brösten att fortsätta producera mjölk, plus att Åke kommer förvänta sig en amning efter allt han ätit. Vi ska i stället rätt bryskt, skära ner det till att amma morgon och kväll, för att sedan byta ut det mot välling/gröt. Känns lite jobbigt, framför allt för brösten men samtidigt spännande med nya rutiner!

DSCN3633

Många av er skrev också om nattamningen men den har vi nästan lyckats fasa ut redan, tack och lov. De nätterna då Åke vaknar, oftast mellan 3-4, har han oftast bajsat och då kan man ju förstå att det är rätt trist att somna om. Hoppas att hans nattbajsning kommer upphöra sen, det måste vara så jobbigt för honom! Hur som helst, då har jag oftast ammat honom de gångerna han ändå vaknat men i natt gick jag upp och pumpade ur lite eftersom ett bröst (ammar ett åt gången) kändes som en tegelsten och Leif försökte söva om honom. Det var lite knepigt, så jag la mig i gästrummet för att inte frestas med härlig mjölkdoft och han somnade nästan direkt då och sov till sex, då jag ammade.

DSCN3645

Tänkte skriva ut vårt nya schema som vi nu testat igår och jobbar för att få till:

5.30-6.30: Vaknar, ammar

8-8.30: Gröt, vi kör på Hipp just nu

8.30-9: Morgonpromenad och sömn 40-60 minuter

10.30-11: Mellanmål, fruktsmoothie, frukt eller puré

12.30-13: Lunch

13-14: Sömn inne (något vi verkligen försöker få till för att slippa gågågågågågå hela tiden) ungefär 30 minuter

14.30-15: Mellanmål

15-15.30: Sömn igen, antingen promenad, ibland i bilen eller inne

17-17.30: Middag

19-19.30: Amning- sova

På sikt tänker vi byta ut kvällsamning mot välling i sängen och morgonamningen till lite tidigare gröt. Vi ger också vatten i pipmugg och det går faktiskt framåt! Han blir så glad av den att han ofta ler så mycket att vattnet bara rinner ut men sakta men säkert märker vi att han faktiskt sväljer lite också. Sedan sa vår sköterska att gröten, frukten och smoothien också innehåller vätska, så det är ingen panik om bebisar inte halsar flera liter per dag.

En annan superbra grej är ju denna FANTASTISKA pryl:

DSCN3372

Vi har kört mycket vattenmelon i den och han äter/dricker glatt! Där får han ju i sig väldigt mycket vätska. Vi köpte vår på Apotea men de finns lite överallt.

Så, ungefär där är vi just nu och det känns väldigt spännande och skönt att vara igång! Har varit rätt orolig över att åka bort och lämna Leif med Åke om vi inte lyckats sluta amma, så nu känns det lite mer hoppfullt! Jag uppdaterar er självklart! Ni får också mer än gärna komma med fler tips och synpunkter.

Jag har ju självklart också några frågor till er:

1. När ni pumpar ur för att undvika tegelstensbröst och mjölkstockning, hur mycket pumpar ni då? Vill ju inte pumpa för mycket och på så sätt stimulera produktionen bara!

2. Kom gärna med tips på bra mellanmål!

3. Ni som gör egen mat till bebisar, berätta allt! Vad gör ni? Hur gör ni?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sabina

  Jag var tvungen att sluta amma och pumpa då jag fick såriga eksem(som först nu, fyra månader senare, börjat läka). Tyckte det var såsåså jobbigt, även om målet med 6 månader var nått. Det gick i alla fall över, och nu minns jag det bara som ett smidigt sätt att mata den första tiden. I alla fall! Detta blir långt, men skriver vad jag själv velat läsa innan vi började ge mat.

  Våran Ingrid ÄLSKAR broccoli, så det får hon ofta. Annars morot eller majs, eller en kombination. Vi blandar i potatis, hirs, bovete eller annat spannmål. OBS! Blötlägger typ ALLT, googla för mer exakta tider, men detta är bättre för de små magarna, samma med bönor. Eftersom Ingrid vägrar alla former av hemlagad gröt, får hon industrigröt gjord på typ mjöl, så vi är sparsamma med gluten i det hemladgade. Ger dock bulgur och pasta ibland ändå, för variation. Sedan har vi i protein i form av hemkokta bönor eller kikärtor, eller kokt sojafärs/vegobullar. Vi har alltid extra fett i lunch och middag; olika oljor, eller carlshamns smör. Vi smaksätter med örter, kryddor oc lök. Vitlök är favoriten.

  Bästa(enklaste) är dock köttfärssås, som
  Vi mixar grovt i mixer; färs, bönor, paprika, gul lök, morötter, kryddor och örter, tomatpuré, havregrädde. Gott till alla!

  Till mellanmål får hon i stort sett alltid samma sak: havreyoghurt mixat med frukt eller fruktpuré och lite quinoa(eftersom hon vägrar detta i mat). Hon får också fortfarande en flaska ersättning efter kvällsgröten(har hört att det är bättre än välling), eftersom det tar tid att lägga henne, ochn hon hinner bli hungrig.

  Som du ser äter Ingrid veganskt, så vissa saker kan man ju byta ut. Utöver mat, får hon en tesked järnsaft berikad med b-vitaminer i morgongröten(bebisar behöver lika mycket järn som en vuxen man mellan vissa månader, och så en paranöt(för selenet) i kvällsgröten. I den häller vi även ner en klippt kapsel omega3(smakar nada). Det enda bekymret jag har är hur mycket protein hon ska ha. Har inte hittat något bra svar, så ska till dietist för att höra just om mängden..

 2. Sandra

  Första frågan har jag inget bra svar på. Jag fasade ut amningen dag tid och då vart aldrig brösten som tegelstenar.
  Mellanmål är mitt svåraste mål. Men hon brukar får smörgåsrån med leverpastej, smörgås med leverpastej, gröt klämmis eller fruktpure. Lite beroende på hur mycket lunch hon åt. Turkisk yoghurt med mosad banan gillar hon också.
  Min dotter började plötsligt vägra att bli matad. Så hon äter det vi äter i små bitar som hon sitter och plockar med. Fast osaltat.

 3. Rebecca

  Jag slutade amma strax efter min lilla blivit 6 månader. Klämde ur lite mjölk för hand morgon & kväll, bara så pass mycket att dom inte var spända. Det tog några dagar innan jag slutade klämma ur helt och hade en tight sporttop på mig istället & på två dagar var mjölken borta. Har man en tight sporttop så kläms det ut av sig självt när det blir överproduktion och kroppen slutar producera mer 🙂

 4. K

  Angående hemlagad mat! Jag har gjort olika puréer som jag fryst in i små portioner och sen blandar jag olika för att få till en hel rätt. På så sätt blir det mer variation i menyn, och fort går det. Jag har exempelvis puréer på pumpa/sötpotatis och på potatis/majs/broccoli och på ärtor/palsternacka/morot osv som jag kombinerar med kycklingpure eller köttpure plus olja. Kycklingpuren gör jag genom att koka en stor ekologisk kyckling tillsammans med rotfrukter och purjolök, samt timjan och svartpeppar plus så mycket vatten som krävs för att täcka kycklingen. Efter en timme tar jag upp kycklingen och rensar den. Köttet läggs åt sidan men brosket, skinnet och skrovet läggs tillbaka och får koka en timme till. Sen silas vätskan som har blivit en supersmarrig buljong. Till sist mixas kycklingen med rotfrukterna och lite av buljongen. Jag fryser in purén separat och buljongen i påsar. Köttpuren gör jag på nästan samma sätt, jag kokar bara en bit högrev med rotfrukter och kryddor (inget salt) i ett par timmar tills köttet är mört. Sen purear jag köttet med rotfrukter och lite av vätskan. Sen fryser jag in det i små portioner (man kan använda sig av ex. Iskubsformar eller småburkar, Rice har burkar av bra kvalitet som är billiga.) Man kan självklart även tillsätta kokt ris i grönsakspuréerna också. Det enda jag inte har någon erfarenhet av är pastarätter för bebisar eftersom vår son inte tål veteprotein.

 5. Nathalie

  vad skönt att ni fick så bra hjälp på BVC 🙂 tips på mellanmål (kanske går att göra varianter om han fortfarande är för liten): egna matmuffins, går att fylla med lite allt möjligt, vi har gjort med päron och morötter i. Perfekt att förvara i frysen och lätt att ta med lite varstans. Bananpannkaka är också en hit här hemma! Egna smoothies brukar vi också göra också har vi köpt förpackningar från squuezeme som vi fyller med det:) samt sån “ventil” så det inte blir spill. Fungerar toppen bra och väääldigt bra när man har bråttom/är iväg/åker bil.
  Egen mat tycker vi all typ av fisk med potatis har varit bäst! Fisk “delar” sig bra och är lättuggat för små bebisar, och nyttigt!

 6. Mathilda

  Hej! Tänkte lite på det där med att laga egen mat till sin bebis. Jag har själv ännu inte fått min lilla, men jag kommer så väl ihåg hur min kloka mor gjorde med mina småbröder.
  Då vi alltid ätit standard husmanskost så har vi tex bara kokat potatis,mosat de med lite mjölk. Sen vet jag inte om Åke äter kött? Men vi kokade tex korv o sen tog bort skinnet runt om o sen mosade ner de i potatisen, så de blev en liten puré liksom. I början kryddade vi heller inte!
  Så med all annan mat så tog vi bort lite innan vi kryddade och sen mosade till dom små.
  Dom åt alltså NÄSTAN allt vi åt fast okryddat och utblandat med lite mjölk(vissa rätter)

  Tycker att det är jätte intressant att läsa om hur ni gör detta, jag har som sagt inte fått bebis ännu men sen ska även jag gå igenom detta så de är kul att se och läsa om andras historier

 7. Linnea

  När jag slutade amma var det jobbigt i två dygn ungefär med spända bröst. När det var som värst duschade jag varmt och pumpade ut litegrann, bara så att det värsta släppte. Den spända gick över ganska snabbt. Otroligt va kroppen kan styra sig själv.

  Mellanmål tyckte jag att en liten mjuk smörgås utan kanter med smör och kanske lite ost på var bra. Vi gav också hipp smoothie efteråt ibland. Kommer inte riktigt ihåg hur stor min son var när vi gjorde pannkakor men det var också bra mellis. En liten klick grädde och småbitar banan till. Hoppas att det ska gå bra för er, det tror jag!

 8. Emilia

  1. Handmjölka! Att pumpa stimulerar brösten till produktion som du själv skriver 🙂
  2. Avokado, frukt, bär (går att blanda med keso tex)
  3… Inte börjat än då min lille 8-månaders fortfarande har ett väldigt sparsamt intresse för mat, men finns många fina recept i “barnmatsboken”! 🙂

 9. Paulina Edman

  Ett litet tips bara gällande välling, tänk på att välling efter tandborstningen inte är bra, vällingen kan ge hål på tänderna 🙂 vet att det är bökigt å hålla på å ska borsta tänderna efteråt eftersom dom somnar bra, men de är jobbigare å laga hål :/