ELISABETH

Pasta med kallrökt lax

Här kommer ännu ett supersnabbt, enkelt och SÅ JÄKLA GOTT recept! Ber om Burträsk för att recepten tenderar att innehålla mycket pasta och ost men min matsjäl verkar vara italienare och då är mest den typen av mat som inmundigas.

För 4 portioner av denna utsökta rätt krävs följande råvaror:

DSCN3614

  • Pasta, ungefär 300g. Vi brukar köra bandspaghetti, idag hade vi en superlyxig variant som vi köpte på härliga Duå i Umeå. MUMS.
  • 1 dl. bladpersilja
  • 1 dl. oregano
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl. olivolja (även den köpte vi en megagod i Umeå, vilken skillnad det gör!)
  • 1-2 tsk. vitvinsvinäger efter smak (jag tycker det är lite väl sur smak om det blir för mycket men det är ju högst individuellt).
  • 2 dl. riven ost, vi tar alltid Västerbottensost
  • Kallrökt lax i lagom dos
  • Pinjenötter om man tål och gillar

Gör så här:

DSCN3616

Slå på pastavattnet! Viktigt att börja med det, då det går väldigt fort att göra resten och jag alltid står och väntar på pastan i slutändan. Hacka örter och vitlök, blanda ihop dem med olivolja och vinäger.

DSCN3620

När pastan kokat klart, häll i oljan direkt efter du durkslagat den. Här skulle jag rekommendera att hälla över hela kalaset i en kall behållare/skål, vilket jag inte gjorde. Osten ska nämligen röras ner i den varma pastan och när själva kastrullen är så varm är det lätt att mycket av den goda och dyra osten smälter fast i den. EJ BRA. Så som sagt, häll i örtoljan och osten i den varma pastan, salta och peppra, rör om. Sleva sedan upp på tallrik.

DSCN3628

Lägg på den kalla, strimlade laxen (supergott med kall lax på varm pasta, jag lovar!), toppa med lite mer ost (om du gillar) och eventuellt då rostade pinjenötter. Avnjut! Laxen kan garanterat bytas ut mot någon smakrik korv eller rökt kött eller något vegetariskt.

Vi har bjudit på den här maträtten flera gånger och den upplevs mycket mer avancerad än den egentligen är och tar lika lång tid att göra som att koka pasta. WIN!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin L

    Jag lagade det här i går och det var sååå gott! Min man gillar inte fisk, han tog en liten tugga med lax, hurvade (inte korrekt svenska men du vet vad jag menar) till och sen åt han bara pasta och sås. Men den var jättegod tyckte han också. Och nästa gång ska jag servera laxen på sidan om och även ha t ex stekt bacon eller nåt annat som han gillar. tack för receptet!

  2. Sandra

    Åh! Jag har en pastarätt med kallrökt lax som jag älskar. Och jag tänker anta att ni alla vill h receptet.
    Du behöver (ca 4 portioner):
    Ett paket kallrökt lax.
    Två vitlöks klyftor
    Två paket färskpasta. Gärna någon typ av spaghetti.
    En stor creme fraiche.
    En ädelost
    Ett paket fryst hackad spenat.

    Börja med att fräsa vitlöken lite snabbt. I med spenaten tills den är tinad.
    I med creme fraichen och blanda ihop allt.
    Dela ädelosten i mindre bitar och i med den också. Rör om tills osten smält. Detta tar längre tid än man tror. Låt det stå och puttra medans du kokar pastan. Dela laxen i mindre bitar och släng i den i såsen precis innan servering.

    Njut!

  3. Alexandra

    Tycker det är jätteskoj att du delar med dig av recept! Ska testa detta! Och ja, det skiljer sig mkt åt mellan olivolja och olivolja. Någon här som har ett riktigt hett tips på ”bästa” olivoljan?=)

  4. L.

    Jag testade pasta/sparris/parmesan rätten i veckan och den var superfräsch och himla smaskens!
    Så självklart kommer jag testa denna också muuumms!!
    (Snabbheten är stort plus)