Jag vill sluta amma – ELISABETH

ELISABETH

Jag vill sluta amma

Om en månad ungefär hade jag tänkt sluta amma och har tänkt ägna tiden fram tills dess med att trappa ner i lugn takt. Vi har redan börjat lite genom att ge Åke vatten till lunchen (han får faktiskt i sig lite mer med en pipmugg!) och sen vet jag inte riktigt vad nästa steg är. Ska kontakta BVC i veckan och försöka få lite råd och sen vill jag självklart vända mig till er, som så mången gång förr hjälpt mig med allehanda ting!

Jag har flera anledningar till varför jag vill/måste sluta amma, men mest är det för att jag ska till Stockholm två svängar i slutet av augusti, plus att min utbildning (vilken det nu blir) börjar och den är på distans med registrering på annan ort vilket innebär att jag kommer vara borta från Åke (HJÄLP!!!!) rätt mycket och därför inte kan amma. Jag har absolut inget intresse av att sitta flera, flera timmar och pumpa ut mjölk för att fylla frysen när Åke nu äter vanlig mat med sån otrolig aptit och dessutom verkar vilja ha ÄNNU mer mat hela tiden.

SÅ, snälla, help me! Hur har ni gjort för att trappa ner? Ska vi ge välling i stället för gröt? Både gröt och välling? Bara gröt? Ska jag sova i annat rum? Alla tips är välkomna! Jag vet att amning är ett känsligt ämne men ha i åtanke att detta är MITT liv och MIN bebis och hur ni vill göra är helt upp till er. Det finns inga rätt eller fel, det måste helt enkelt bara styras av hur livet ser ut.

IMG_6337

Yours truly, ammande i ett skötrum på Brinken i Skellefteå. Bra grej! Fasen, så stor Åke ser ut alltså!

Som sagt, peppra mig mig erfarenheter och klokheter! (Hur Åke äter och sover ungefär kan ni se HÄR)

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nathalie

  jag ammade i ett år och har ingen egen erfarenhet av nedtrappning när dom är så små. Men jag tror att du gör helt rätt i att kontakta BVC för råd 🙂 jag vet att vid 8 månader “ska” dom äta två portioner riktig mat sen kan man amma resten. Och om man inte vill amma så ska man byta amningen mot ersättning och inte mot annan “mat” då deras kroppar är för “outvecklade” för det. Barn “ska” ammas eller få ersättning upp till 1 år. Men det finns ju oändligt många barn som inte matas efter dom råden och det går ju bra ändå! Men tycker helt klart du ska prata med någon kunnig då han ändå är så pass liten 🙂

 2. Sofia J

  På kvällen har vi gett välling ur flaska i sängen och på morgonen till frukost gröt med lite mosad frukt, bär eller plommonpure efter behov.. Vi känner att vällingen blir ett mysigare moment innan det är dags att sova, dottern somnade nästan innan hon ätit klart ibland(så länge tutte och nalle fanns bredvid) . Av min egna erfarenhet så skulle jag rekommendera att sluta/fasa ut kvälls och nattamningen bland det första. Och i övergångsfasen mellan amning och fast föda tycker jag att flaska är smidigare att ge än att stiga upp och röra ihop gröt
  Lycka till! 🙂

 3. Caroline

  Jag trappade också ner under ca en månads tid när jag skulle sluta amma dottern för 5 år sedan. Dagtid övergick jag till vanlig mat och sen började jag införa välling på kvällen. Och efter att en människa på BVC sagt att barn över 6 månader inte hade något fysiologiskt behov av mat nattetid så tog vi helt enkelt bort nattmat. Några jobbiga skriknätter, typ 4 st, och sen var det över. Har även läst att om man slutar amma ska man inte ersätta nattamning med välling eller liknande, pga tändernas hälsa.
  Lycka till!

 4. Karin

  Nattamningen tog vi bort ganska tvärt vid 8 månader. Jag orkade inte längre, han ammade var och varannan timme och jag var helt slut. Då tog sambon honom i tre nätter och jag sov i källaren. Gick mycket bättre än vi hade trott och första natten var han ledsen ca en timme men sen gick de bara bättre och bättre.
  Sen amningen överlag har vi bytt ut ganska successivt mål efter mål. Melvin har inte tagit flaska alls och jag hade göl velat ge något mål per dygn ersättning tills han är 1 men de funkar helt enkelt inte. Och jag har frågat på BVC, så det var ok att byta ut mot mat istället.
  Men vi gick som sagt ganska varsamt fram, hade ändå jättemycket ångest och var ledsen innan vi slutade.
  Nu är det ca en vecka sen jag ammade sist och brösten är väl fortfarande lite knöliga men de gör inte ont.
  Melvin är ledsen ibland och försöker amma, men de har ändå gått över förväntan.

 5. Sanna Utterström

  Jag drog ner successivt och bytte ut amning mot frukost, lunch, middag.. På slutet ammade jag på nätterna och till mellanmål på dagarna. Gröt till frukost och välling innan nattning, Har funkat kanon på mina pojkar. Sluta amma på natten gick ändå väldigt bra, nån jobbig natt men bestämmer man sig bara så går det jättebra, när jag såg att dom åt bra på dagarna och välling på 2 dl vatten på kvällen så visste jag att dom inte behöver amma på natten för maten utan det är mer vanan och myset. Lycka till de kommer gå kanoners!

 6. Veronica

  Minns att dottern åt “konstigt” till jag satte in rutiner. Tyckte hon sku få äta när hon själv ville, men de va när jag satte in rutiner som hon börja äta bra. Nu va de här iof från ersättning till mat, men då va hon ungefär 7 månader. Minns att mjukmacka med bredbar leverpastej var en hit☺

  Va väl inga direkt tips på att sluta amma;/ men jag tror som sagt på rutiner å du kan gå direkt från amning till “mat” hade en kompis som gjorde så då sonen vägra flaska. Lycka till!

 7. Maria (Mawiia)

  Pella är exakt en månad äldre än Åke, så hon är 7 månader och 10 dagar idag… vi var helt amningsfria 10/7 (när hon alltså fyllde 7 månader). mitt mål var egentligen att jag skulle ha slutat amma helt vid 8 månader men det gick av bara farten? ställer mig frågan ibland om det gick FÖR fort?? jag hann liksom inte med, det bara flöt på.

  det började på 6-månaderskollen på BVC då jag fick rådet av vår sköterska att börja ge Pella riktig lunch från och med då. och om hon inte åt en hel portion skulle jag komplettera med amningen, vilket jag ändå skulle eftersom det även släcker törsten. men sen när hon ätit lunch i kanske 2 veckor började vi med gröt-frukost nästa gång hon var hungrig efter första amningen på morgonen, detta för att jag märkte att hon inte kunde hålla sig mätt fram till kl. 12. sen efter en vecka började jag med middag/kvällsmat (riktig mat) och sen välling… hon ville inte ha välling till en början… hon lekte mest med flaskan och sen blev hon arg och ville ha bröstmjölk, så jag fick tips i en mammagrupp på facebook att droppa i lite bröstmjölk (superlite räcker!) eftersom hon förväntade sig den smaken ur flaskan (hon har druckit utpumpad bröstmjölk ur flaska förut). sen fick hon plötsligt väldigt tydliga sovrutiner på natten så hon vaknar nu vid 06.00-06.30 och får ny blöja och så myser vi lite i vår säng innan vi går upp och äter gröt…
  Jisses vilken lång kommentar… iallafall. nu ser det ut såhär: gröt kl. 07-08 någon gång, mellanmål (fruktyoghurt) kl. 9.30-10 typ, lunch 11.30-12, mellanmål 14-14.30 (fruktyoghurt, fantasin flödar), middag 17-18, välling, ca 20.00.
  Lycka till! Självklart är det upp till dig och Åke hur ni ska ha det!!! KRAM på er!

 8. Jennybenny

  Här är mitt inlägg (med samma titel! Haha) med massa bra kommentar-svar http://blogg.loppi.se/jennybenny/2015/06/04/jag-vill-sluta-amma/

  OBS!!
  Det var inte svårt att sluta ned något av mina tuttgalna barn när vi väl bestämde oss. Ångesten & oron innan var VÄRST! Det kommer gå superbra för er!
  Jag sov inte i annat rum & jag gav aldrig varken gröt eller välling. Vi körde cocos yogurt med järnberikad cocosmjölk i flaska som hon fortfarande älskar & öste på nedöst däremellan. Tog nog en vecka att sluta helt. och jag bestämde nig att sluta när Andrew var på jobbresa för i land blir jag väldigt mycket mer gnällig bär han är hemma, så jag köttade på med vyssade av bebis som ville äta helt själv & det var 10036733 gånger enklare än vad jag kunnat tro. Kändes himla skönt att jag var nära henne hela tiden i övergången så hon inte skulle känna sig övergiven av mig typ. Ehh ja jag är rädd för sånt ✌️

 9. Johanna

  Vi drog ner på amningen successivt under flera månader o ersatte mål efter mål led mat istället. Till slut var det bara amning till mellanmål som återstod. Sen blev det varannan dag, var tredje dag o sen hade jag plötsligt inga knölar i brösten längre och då var det slut. Då var Alma 10 månader o vi började dra ner på det vid 5 månader då hon fick ett mål babygröt om dagen pga att hon inte gick upp tillräckligt i vikt. Så jag hade mkt mjölk men inte så näringsrik kanske, för så fort vi introducerade maten skenade hon iväg på viktkurvan. Men det är inte lätt att sluta amma, ett tag trodde jag aldrig att brösten skulle sluta producera mjölk. Men det gäller bara att ha tålamod. Så länge man inte får ont, vilket jag fick därav den långa avvänjningen^^

 10. Marie

  Åh det är så härligt att följa dig då våra söner är typ jämngamla, vi börjar också fundera kring att sluta amma.. Problemet för oss är att han vägrar typ all mat/ersättning/välling… Har funkat några enstaka gånger med välling i flaska eller gröt men det går inte att lita på lixom så jag kan inte vara hemifrån längre stunder (så avis på alla mammor som lyckats få en kväll iväg)

 11. Elina

  När vi trappade ner amningen la jag till ett mål med riktig mat med några dagars mellanrum. Så amningsmålen blev utbytta. Sen gav jag vatten i nappflaska på natten. På slutet ammade jag bara två mål om dygnet sen hade jag sån tur att min dotter helt plötsligt bara sa nej till bröstet. Jätteskönt för mig, men anar att det är värre med sin lillasyster som använder mig som napp. Ska tillägga att storasyster använde napp, tror att det kanske kan vara lättare att sluta då.. Lycka till. Fan va jag längtar tills vi ska sluta amma.

 12. Sandra

  Ja, jag har också gjort så att jag ersatt ett mål i taget. Hon ammar inte alls på dagen längre. Men hon får välling på kvällen 110 ml och sen får hon amma lite, den amningen är mest för att jag är lite orolig för att mjölken hux flux ska ta slut utan att jag är mentalt förberedd för att avsluta amningen helt. Sen ammar hon på nätterna och ibland på morgonen lite beroende på när hon vaknar. Den mesta amningen som görs är egentligen för att jag är lite lat och inte orkar ta den fighten ännu. Men jag har sagt att när hon är nio månader så ska jag också sluta helt. Och det börjar närma sig.

  Jag hade väll inga egentliga tips. Men han verkar ju gilla mat Åke så då är det väll bara köra på. Ersätt ett mål ena veckan och veckan därpå ett till så att hans mage hinner vänja sig. Och vill ni inte ersätta alla mål med mat då kan ni ju börja med ersättning vissa mål.
  Men jag har hört att man inte ska ge välling eller gröt mer än 3 ggr per dygn. Jag vet inte hur sant det är, kolla med bvc. 🙂
  Berätta gärna hur det går! Lycka till. Tack för fin blogg!

 13. Lotta

  Jag “kapar” lite, måste få ställa en fråga. Jag ska också sluta amma/amma morgon och kväll, då jag ska börja jobba lite grann 1 september. Penny är 6 månader och hon har inget egentligt amningsmönster. Hur tusan ska jag byta ut ett mål? Ska jag ge henne vanlig mat när hon är hungrig till exempel på kvällen?? Jag försöker ge henne gröt till frukost, 8:30 ca, sen får hon mat vid 17-snåret och välling ca 19:30. Men jag kan inte påstå att hon äter några mängder och jag tycker inte att jag byter ut något mål (främst för att hon är lite oregelbunden i sitt mönster). Hjälp, hur ska jag göra?

  1. Sara

   Hon kanske inte äter så mycket för att hon aldrig blir riktigt hungrig?
   Om du ger en flaska ersättning direkt på morgonen och sedan tänker ca 3-4 timmar mellan målen kanske det hjälper. Om du ska sluta amma på morgonen så skulle jag börja med ersättning när hon vaknar och sedan gröt ca 3 timmar senare och då kanske amma 3 timmar efter det osv. Hjälp henne skapa en rutin att äta ordentligt när hon är hungrig. Typ snutta på en napp däremellan istället för att småäta.
   Lycka till!

  2. Sandra

   Min dotter hade noll rutiner kring äta och sova. Upplever att rutiner kom med maten. Jag gjorde helt enkelt så att jag bestämde när hon skulle äta. Ca 2-3 timmars mellanrum, oftast 3. Sen åt hon väll så mycket hon orkade. Märker du att hon är hungrig tidigare så ger du mat tidigare. Vissa barn vill äta lite och ofta andra mycket och sällan. Pröva dig fram! 🙂

 14. Linnea

  hej!
  Med vår tös började vi att byta ut en amning mot ett mål mat i taget. Körde på så i 1-2v sedan bytte vi ut ytterligare ett amningsmål tills hon blev helt amningsfri!
  Nu är hon 8 månader och äter gröt x2, mat x2 och mellis en eller två gånger per dag beroende på när vi vaknar 🙂
  Försök hålla ut med onda bröst, men gå absolut inte för länge. Ett tips är att ha fetvadd i BHn och att bara pumpa litegrann när det är fullt.
  Hoppas det går bra.
  Kram

 15. My (från ofrivilligt barnlös till mamma)

  Jag trivdes aldrig med amning så jag gick över till att pumpa och ge på flaska när Lovis var 2 månader och när hon var 2,5 månad fick hon bara ersättning.

  Jag trappade mer genom att pumpa mer och mer sällan och däremellan ge ersättning och tillslut slutade jag pumpa helt. Tog väl två dagar av spända ömma bröst innan mjölken slutade rinna till.

  Är tyvärr inte till någon hjälp hur du ska göra nu då Åke är större än vad Lovis var. Men att byta ut kvälls och morgonamningen mot välling kanske? Det tipset jag fått av BVC nu när vi ska ge mer mat till Lovis. Oxh sen “frukost” oxh “kvällsmat” mot gröt kanske och däremellan mat.

  Nej som sagt, jag är inte till hjälp men tänkte Jah ville lämna en kommentar iallafall. Gillar verkligen din blogg 🙂