ELISABETH

Mat- och sovklocka

Vi har snart spenderat tre lediga veckor tillsammans hela familjen och mycket har hänt sen dess! Åke närmar sig sex månader och har börjat äta mer än vad min kropp erbjuder och då har vi insett att dagen behöver lite mer struktur.

Tänkte att jag skulle visa hur våra dagar ser ut på ett ungefär. Om tre veckor till är det säkert helt annorlunda igen!

6-7: Vaknar och ammar i vår säng. Oftast vill Ralf gå ut på morgonpromenad då så Leif går upp och tar det. Beroende på hur natten har varit går antingen en av oss eller båda upp med Åke efter han ätit klart.

9.00: Äter en mosad banan och sen brukar vi alla fyra lägga oss i sängen igen och amma +sova upp till en timme. Underbart!

12.00: Lunch, bestående av burkmat just nu. Orkar ärligt talat inte börja med egen mat än då vi håller på att få in rutiner, det får komma sen! Vi köper Hipp’s burkar, just nu är favoriten potatis och broccoli! Han äter ofta en hel burk och sen lite bröstmjölk och ibland lite vatten.

Efter lunchen tar vi en promenad på typ en timme. Ibland sover Åke hela tiden, ibland sju minuter.

15.00: Amning. Här vill vi att han ska sova igen men då vi ofta är på språng den här tiden blir det lite si och så med det, annars försöker vi ta en till promenad då.

18.00: Kvällsgröt med några skedar puré i. Han äter nästan alltid en hel portion och sen ammar jag honom i vår säng. Ibland somnar han då men oftast lyfter jag över honom till sin säng och så söver vi honom där. Just nu är han rätt lättsövd, fast det svänger hela tiden, och somnar mellan 18-19.

02-04: Vaknar och bökar runt. Sen han började äta mer har han ibland bajsat på natten och kan vakna av det. Ammar honom oftast en kort stund då tills han somnar om. Ibland får han sova kvar bredvid mig (mys!) och ibland lyfter vi över honom i sängen igen. Sen sover han till 6-7 igen!

Ibland på dagen får han lite extra puré när vi fikar eller så för han blir så sjukt avundsjuk då och ibland sover han så klart mer och mindre men ungefär så här ser det ut! Om vi ska prata lite bajs (SÅKLART), så har den ändrat karaktär å det grövsta. Herregud vilken skillnad, nu är det ju mer människobajs?! Plus att själva bajsandet sker helt i tystnad, fast ibland sitter han och knösar med knallrött ansikte, så då är det inte så svårt att förstå vad som är på gång.

Vi tog det ju väldigt lugnt i början och gav typ två skedar vattnig gröt per dag flera veckor. Direkt hans mage verkade stanna mer än ett dygn, pausade vi tills den kom igång igen och gjorde så tills det kändes bättre.

Min önskan är att kunna sluta amma honom efter han ätit lunch så att jag kan få en lucka på sex(!) timmar utan att mina bröst behövs. Är SÅ sugen på att gå på stan utan vagn!

När började ni ge vatten i stället för att amma till lunchen? Vilka är era favoritburkar med mat?

the-eleventh-hour-758723_640

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jennie Lindström

  Vår äldsta dotter åt BARA Hipps ”potatis/majs/kalkon” – alltså bara!?
  Vi försökte ALLT annat, även egengjord men det passade inte – vi kastade såå mycket mat.
  Jag tyckte det var jättejobbigt o grät på BVC men de var så lugna o snälla o sa att det var toppen att hon åt och hon skulle inte få skörbjugg 🙂
  Hon är snart 5 år nu o fortfarande otroligt bestämd kring maten…
  Vår yngsta varierar sig mer och är väldigt intresserad o vill smaka. Dock äter hon helst samma burk men även ”pasta/broccoli”, så hon vill fortfarande ha 6 mån burkar fast hon är 1.5 år 🙂

 2. Emma N

  Vi försöker köpa de burkar som inte är TOKRÖDA med massa tomatgrejs (ketchup!?) i, haha. Så det blir oftast de med fisk alt vegetariska. Nu är det dock inte lönt med burk/kletmat längre. T vill endast äta själv = smidigt för oss. När det är dags för Åke så vill jag bara berätta att det är himla enkelt: skala o hacka tex potatis, morot, broccoli, butternut etc i små bitar och koka typ 10 min. Släng ev i några fiskbitar/kycklingfilebitar, ärtor, majs eller liknande. Tadaa – massa plockmat för flera måltider!

 3. Hanna

  Tror vår dotter var ca 6 mån när hon fick vatten istället för ersättning vid lunch, kan även ha varit typ 7 mån (minnet sviker!). Vi har kört/kör på hipps mat, tycker den är bra. Vi har upplevt att hon blivit lite stökig i magen av Semper. Ibland kör vi även någon burk nestle om det finns lite roliga smaker. Brukar kolla utbudet men allra helst hipp som alltid är eko (veet att det inte BEHÖVER vara eko men känns skönt när jag inte pallade göra egen mat!). Nu är hon ett år och äter för det mesta samma som vi, men ibland även burk. Vi började med samma mat för typ 1 månad sen, har tyckt att det varit så krångligt och såååå enkelt med burkmat!

 4. Sofia J

  Vi har gett våra barn vatten i flaska och spillfri mugg från 4-5 månader, dels för det var varma sommrar men även för att dom skulle få lära sig annat.
  Ang bajset så kan jag tipsa om plommonpure till gröten om ni upplever att han numera är lite trögare i magen, väldigt vanligt när dom övergår mer till vanlig mat från ammningen. Bra att ge vatten också då dom får plommonpure.
  Och då det blir välling så har en liten klick messmör fungerat fint för att hålla igång en lite trögare mage(dock inte om dom ej tål laktos)

  1. elisabethlindroth

   HÅJ! Jo, vi ger puré i gröten, både plommon och päron! Dock verkar han inte lida av några magproblem men kanske just för att han får puré också?

  2. Malin L

   Om jag får klämma in en fråga: vi ska just börja med välling, hur ger man messmöret då? På sked innan vällingen eller utblandat i nåt?

 5. Veronica

  Vill inte va en som pekar med fingret. Men man bör inte ge barn under ett år mjölk, minns inte varför men nått vare (minnet). Om de nu inte ändrats?

  1. elisabethlindroth

   Hej! Tack för din kommentar! Jag var lite otydlig, menar ju SJÄLVKLART bröstmjölk, inte från kossa! 🙂

  2. Mikaela

   Det är främst för att kalcium hämmar järnupptaget. Så små barn har stort behov av järn samtidigt som de inte äter några jätteportioner = Trixigt att få i dem tillräckligt med järn redan som det är.

 6. Anna-Maria

  Vi gav vår dotter vatten från början när vi började med smakisar. Fick det rådet från BVC just för att de ska vänja sig vid vatten. Mjölk ska man vara lite försiktig med innan 1 år då deras magar är känsliga och kan reagera stark på mjölkprodukter. Det kan ta lång tid för dem att återställa sig om de blir dåliga av det. Så att börja ge Åke vatten ska inte vara några problem bara bra nu i värmen! Innan sex månader ska vattnet kokas dock men sen är det fritt fram att ta ur kranen.
  Klart du ska ut o slira lite om du inte orkar pumpa så testa ersättning! Det är bra skit

 7. Nathalie

  Va roligt att läsa om era rutiner! 🙂 spännande dessutom då våran son är 5 månader och vi börjat tänka på hur de ska bli sen när han ska äta på riktigt, inte bara smakportioner 🙂 jag lät honom prova smaka vatten idag eftersom det är så sjukt varmt..men det va bara så himla konstigt haha, brukar komma ersättning ur flaskan ju 😉

  1. Sandra

   Ett tips när man ger ersättning är att inte använda samma flaskor till vatten som till ersättning. 🙂

 8. Anonym

  Första barnet gav vi aldrig mjölk innan 1år och ersättning får han inte till maten. Började med vatten så fort han ville ha, Ibörjan vill de mest leka med muggen!

  Nu till andra barnet (han är som Åke gammal) har vi gett vatten ett tag nu, sedan han började med smakar. Och han älskar vatten! Köpte en MAM mugg som hette ”training”(?) och den var super, kommer lite vatten när han suger eller biter men annars är det stopp så det blir inget spill (förutom det han dreglar ut)

  Vilka bra rutiner!! Jag får ingen ordning på våra mat/sov rutiner och det är så frustrerande och stressande att inte kunna planera för morgondagen bara för vi inte vet när det passar bebisen!
  Vår första son var sjukt Rutin styrd och funkade som en väckarklocka på minuten så detta är vi inte van haha

  Jag ska testa mig lite fram, bli lite hårdare…men i slut ändan är det ju han som styr iaf tyvärr!

  1. elisabethlindroth

   Hej! Menade inte ”vanlig” mjölk, utan bröstmjölk, var lite otydlig! 🙂 Bra tips med muggen, den ska jag testa! Kram!