Björkgrillad lax med örtaioli – ELISABETH

ELISABETH

Björkgrillad lax med örtaioli

Jag är ju, som ni vet, vegetarian. Eller, jag är ju lite av en fuskis eftersom jag äter fisk. Under sommaren vill ju typ alla grilla helahelahela tiden och det kan bli rätt trist att grilla laxspett eller bara äta majskolvar hela tiden så nu kommer här ett tips! Nu kanske det är så att ni alla redan testat detta men för mig är det helt nytt och det var bland det godaste jag ätit, jag svär! Plus att det är superenkelt, du behöver inte ens stå vid grillen!

Du behöver (4 port.)

  • 600g. färsk lax
  • 1 msk. brunt farinsocker
  • ½ msk. salt
  • 1 msk. five spice-krydda (vi hade den inte så vi blandade lite olika pepparsorter)
  • Rivet citronskal från ½ citron
  • Rivet limeskal från en lime

Blanda ihop alla ingredienser och lägg laxen på en björkplanka (ca. 4 cm tjock, vi tog en från förra året så att det inte skulle var för färsk.)

DSCN2909

Sprid ut röran på laxen.

DSCN2910

Ha grillen redo, med grillkol och för ihop den till mitten och lägg plankan på.

DSCN2911

DSCN2915

Lägg på locket (ni kan, om ni vill, ha ett lock som är lite renare men gulligare går inte få eftersom ni inte har Leifs spegelbild  i ert!)!

DSCN2916

Låt allt jobba på i 30 minuter. Alltså, du behöver inte stå och hänga vid grillen, du kan i stället sätta dig i skuggan och dreggla exempelvis.

DSCN2918

Eller så kan du passa på att göra örtaioli och coleslaw! Perfekt tid för det ju!

DSCN2924

Örtaioli:

  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk. Dijonsenap
  • 1 msk. vitvinsvinäger
  • 2 dl. smaklös olja (typ rapsolja)
  • Några kvistar färska örter, timjan och rosmarin

Blanda alla i en hög skål och mixa med mixerstav, börja i botten och lyft sakta staven uppåt. Mixa tills den känns som majonäs i konsistensen. Ställ sedan på kylning.

Efter 30 minuter kollar du till laxen. Det går också ha en termometer i den och ta ut den vid 45 grader men det behövdes inte. Låt den vila 5-10 minuter.

DSCN2930

Ät och bered dig på halleluja-moment! Det smakar som långkokt, rökt och typ skogsfrisk fisk! Den är så mör och saftig att den liksom bara rinner ner i strupen!

DSCN2932

Coleslaw var supergott till, kan tänka mig att potatissallad också är superbt! Spara plankan sen, den går använda 2-3 gånger totalt!

Snälla, testa detta! SÅ GOTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jessica Engman

    Ååh, här sitter jag mitt i natten och blir jättesugen! Detta måste jag testa. Tycker det är jättekul med recept. 😀