ELISABETH

Veckans ämne: Att sluta amma (sammanfattat av Leif)

Hej kära läsare! Jag har ännu en gång fått förtroendet att sammanfatta veckans ämne som handlade om att sluta amma. Själv har jag dessvärre ingen direkt erfarenhet av amning annat än som mottagare, men det håller på att vara så länge sedan att det knappast tillför något längre. Jag har dock nu en del indirekt erfarenhet av amning och det var mycket intressant att ta del av vad ni svarat på frågorna om ämnet!

Eftersom varje kommentar i stort sett bjöd på något nytt kan en väl säga den gemensamma nämnaren är att amning och inställningen därtill är något som ser väldigt väldigt olika ut. En del började aldrig amma och andra höll på över ett år. Vissa slutade rakt av och för andra var det en mer utdragen process. För några var det jobbigt att sluta medan några andra upplevde en lättnad.

Det vi kan enas är väl att amning väcker känslor;  både positiva och negativa. Som ickeammande förälder kan jag nog uppleva att få saker runt föräldraskapet är så laddade som amning. Det känns som att Åke knappt hann ut innan råden, tipsen och maningarna började strömma in. Under vårt första dygn på BB tror jag att vi fick ett tiotal olika åsikter och instruktioner att ta ställning till. Inte konstigt att man som nybliven förälder känner en jättepress inför detta!

Åke har nyligen börjat intressera sig för annan mat och det är lite omvälvande att se hur snabbt den lille krabaten har börjat tycka om puréer och gröt. Han är ju snart ett halvår så det är ju inte mer än naturligt, men lite märkligt är det allt. I takt med att han börjar äta annat minskar hans behov av amning och lite kanske man skulle vilja dra i bromsen ändå…

Ska man avsluta sammanfattningen tycker jag att det var särskilt trösterikt att läsa om de som slutat amma, ibland tidigt, för att inse att det inte alls var världens undergång. En får väl komma ihåg att det viktigaste är att man finns där och älskar ungen – om den sedan får mat från ett bröst eller flaska är faktiskt mindre viktigt.

Tack för era kommenterar och återigen kul att se att ni stöttar varandra!

DSCN0295

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jennie

    Hej och tack för det här inlägget. Det var precis vad jag behövde höra. Är mamma till en perfekt 2 månaders bebis och hade aldrig tillräckligt med mjölk då han kom på 5 kg och blev tilläggsmatad direkt och haft press från vissa människor i samhället att jag borde kämpat mer med ammningen. Tack så otroligt mycket.

  2. Lollo

    En fråga till Leif; har du någonsin haft långt/längre hår? Fick bara en sån känsla när jag ser dig på bild, jättekonstig fråga, jag vet. Men blev som nyfiken 🙂