ELISABETH

Sova på mage?

Nu vänder vi oss till er igen för råd!

Åke har ju, så klart, blivit mycket mer rörlig på sistone och även på nätterna. Många gånger hittar vi honom på sidan eller nästan på mage under natten och eftersom vi är två styck väldigt oroliga föräldrar försöker vi då lägga över honom på rygg igen för att kunna sova lite tryggare.

Nu till vår fråga, hur gör ni? Hur funkar dessa små människor som snart är sex månader? Kan man låta dem ligga på mage nu? Tänk om han hamnar med huvudet rätt ned i madrassen då?! Faaaast, han kanske är så stor nu att han kan lösa det själv?

Ja ni hör ju, vi behöver hjälp!

/Två trötta päron

DSCN2347

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Louise

    Vi fick rådet från BVC att ta bort kudden när sonen började vända sig och sova på mage istället. BVC sa även att man kan låta barnet ha kudde igen från ca ett års ålder. Jag märkte när sonen var ungefär ett att han sov bättre med kudde då,. Men det gick inte så bra med den lilla kudden han hade sedan tidigare, pga att den blev ”ihopvikt” när han rörde sig i sömnen och då vaknade han pga det. Då testade vi att byta mot en platt kudde för vuxna från IKEA och nu fungerar det mycket bättre.

  2. Hanna

    Vi gjorde så att vår dotter fick ligga på magen den dagen hon kan vända sig från mage till rygg självmant. Oftast vill hon sova på sidan. Magen tycker jag är lite läskigt fortfarande.
    Dom brukar rekommendera att barnet ska kunna vända på sig av sig själv innan de sover på mage.

  3. Sofia J

    Haha ni är inte ensamma!!
    Jag har haft det jätte jobbigt när nuvänderjagpåmigsjälvnärjagsoverperioden har börjat. Och tänkte lite kaxigt med barn nr 2 att ”nemas problemas” det här har vi ju provat förr .
    Ehh jo tjena! Jag vände tillbaka dom några gånger tills jag vaknade och insåg att det ju var rätt korkat eftersom ungen själv väljer att sova så och alltså klarar av det.
    Det enda vi gjorde som åtgärd var att plocka bort kudden.

  4. K

    Vår son är ca 1 månad äldre än Åke och han har sovit på sidan eller på mage ända sen en månad tillbaka. Till en början var det jätteläskigt och vi försökte vända honom till rygg de första nätterna – helt förgäves! Sen läste vi på och insåg att det inte var farligt för honom att ligga på mage eftersom han själv vänder sig så. Nu vill han absolut inte sova på rygg, annat än i vagnen. Hans nattsömn har också blivit bättre sen han får välja sovställningen själv. Det viktiga är att man inte har någon kudde eller något fluffigt täcke i spjälsängen ifall barnet brukar sova på mage. I övrigt är det ”bara” att slappna av och försöka undvika att kolla till dem en gång i kvarten hela nätterna, haha!

  5. Emma

    Min son blir 5 månader den 4/7
    Han har varit väldigt tidig med allt och vände sig redan som 3 månaders bebis.
    han sover i eget rum och har gjort sedan han var 2 månader. Ibland vaknar han och skriker på nätterna för han hamnat på mage då vänder vi honom. Men hittar honom oftast på mage på morgonen igen.

  6. Alexandra

    Bra ämne/ fråga för vi är oroliga för precis samma! Vår är 5 månader och vänder sig till mage i sömnen hela tiden!! Så jag e uppe på nätterna och vänder tillbaka honom, tänkte fråga BVC nästa vecka när vi ska dit men på alla kommentarer låter de som att det ska vara lugnt nu.. Hade ju varit skönt att slippa sova på helspänn kramkram och din blogg är den bästa jag följer!

  7. Lina

    Min onge har fått sova på mage sedan han var typ någon månad. Tog typ 40 minuter att få honom att sova på rygg om det ens gick (oftast somnade jag med honom på mig, på mage) varje gång, vilket medförde att vi inte fick sova bra någon av oss. Han var stark i nacken redan då och har fått sova på mage sedan dess, vilket bvc tyckte var okej. Enda gången han sover på rygg är under ordentliga promenader ,men inte alltid ens då utan ibland får jag vända honom till mage. Däremot så rekommenderar jag AeroSleeps madrasskydd och lakan för att de 1. Kan andas igenom dem och 2. Inte blir för varma! Låt bebisen sova som han vill. 🙂 han kommer snart vända sig helt själv ändå.

  8. Matilda

    Huvudsaken är att man har som vana att lägga dem på rygg när de ska sova, men när de själv kan vända sig så gör det inget. Däremot ska man ju inte ha för mycket ”byls” i sängen som kan hamna i ansiktet när de snurrar runt och grejar 🙂 Ej heller kiss-skydd ska man ha under lakanet där de har huvudet har jag hört då det kan bli för tätt om de hamnar rakt ner med huvudet i madrassen som spädisar, men när de är sex månader så är det nog lugnt!

  9. Kristin

    Låtit våra barn sova så mycket som möjligt på sidan för att nacken inte skulle bli platt. Vårt andra barn var väldigt tidig på att vända sig runt redan vid 10 veckor så om han vände sig om på natten va det inte så mycket å göra åt. Man kan ju inte sitta uppe hela natten ifall de skulle rulla över till mage. Sedan lät jag dem sova på mage dagtid under uppsikt och det var bland det bästa dom visste.

  10. Elina

    Min dotter är två veckor yngre än Åke, hon sover mest på sidan, och även ibland rygg eller mage. Jag är inte orolig, men jag har tagit bort kudden så hon inte ”fastnar” med ansiktet i den. Kram

  11. elin

    När dom börjar röra sig och vända sig bestämmer dom själva. Det är dom första månaderna innan de kan lyfta nacken och styra över de som man inte ska ha dom på mage. Man kan ju inte springa uppe hela nätterna och vända på dom 🙂

  12. L.

    Ett tips till veckans ämne: Förskola!
    Jag skulle gärna vilja höra andras åsikter om när deras barn börja på förskolan, varför de börjat just när de var den åldern. Hur mycket de är på förskolan. Och kanske hur barnen tycker de är där och hur de är mot de andra barnen.

    Jag undrar för att vi satt in vår första son när han var 1 3mån och för honom var det nog för tidigt (passar ju vissa, svårt att veta) och hade ett väldigt stökigt första halvår med skrik vid lämning och slog alla som kom nära. Nu är vårt andra barn 6mån och jag börjar fundera på när.

  13. Anonym

    En kompis till mig, en son kunde inte sova annars än på mage sedan han föddes. Självklart var de oroliga, men man kommer till en gräns där man testat allt och själv inte orkar varken psykiskt el fysiskt att ha en bebis som inte sover! Det gick bra och även på bvc sa de att ”vad ska man göra, låt honom” Men de sov ju första tiden alltid med ett öga öppet som hon så fint beskrev det!

  14. M

    Vår dotter är fem månader och ligger mest på sidan. Vi har ett babynest som hon ligger i och nu när hon är större (6,5kg typ) så är det lite trångt så hon kommer bara till sidan och på rygg. Kanten kommer liksom i vägen. Så då vet man att hon inte ligger på magen. Men när hon växer ur babynestet så är hon nog stor nog för att vända sig själv.

  15. Rebecka

    Vi har samma ”problem” här hemma. Vi lägger henne på ryggen och vill hon vända sig låter vi henne göra det. Hon vill inte sova på ryggen längre. Vi frågade bvc och hon sa att vi skulle lägga henne på ryggen och om hon vänder sig så gör det inget. Vi använder dock inte kudde längre just för att vi är rädda att hon ska kvävas i den.

  16. Mikaela Ivarsson

    Våran äldsta dotter lärde dig vända sig redan vid två månader och vid 3-4 månaders ålder gjorde hon det även på natten. Vi var också oroliga i början. Men efter vi pratat med bvc och hon sagt att när bebisen/barnet vänder sig själv är det ingen fara. Sen dess har vi alltid låtit henne sova på mage om hon själv vänt sig men alltid lagt henne på rygg när vi nattat henne.

  17. Linda

    Här är en till orolig mamma. Min son är 7 månader och har ännu inte vänt sig till mage när han sover men de är väll en tidsfråga. Så jag kommer nyfiket följa denna tråd.

  18. Kajsa

    Våran tjej är snart 5 månader och när hon var precis 4 månader började hon föredra ligga på sidan och ibland vände hon sig till mage, då frågade jag BVC ang detta och hon sa: vill hon själv lägga sig på sidan/mage så gör det inget, låt henne sova så bara ni ser till att hon inte har en stor kudde eller täcke vid ansiktet.

  19. Linda

    Detta började min dotter också med lagom till att hon blev 6 månader och nu har hon sovit på mage i alltså cirka 2-3 veckor. Jag blev såklart nojig och frågade på Bvc om det var ok. Absolut sa dom! Och sedan dess sover hon så mycket bättre och nog mycket också för att jag slutat böka med henne i sömnen.
    Jag tog bort hennes kudde som var lite fluffig och la dit en plattare kudde, kändes mer tryggt och mindre att gräva ner näsan i. Men helt ärligt så tror jag att dom löser det mesta själva nu och om inte så lär vi väl höra en arg bebis från sängen
    Kram

  20. Anna

    Ni kan sluta oroa er efter att dom blivit 6 månader kan ni nu inte styra hur han ska ligga, BVC sa till mig igår att det e dom första 4 månaderna som e farligt, min dotter är 6 månader nu och hon ligger bara på mage, så ta de lugnt låt han ligga som han vill 🙂

  21. Karin

    Hej!
    Jag har inga egna barn, än, utan bullen ligger fortfarande i ugnen och bakas 🙂 men jag har förstått att det numera är rekommenderat att man inte ska ha barnen på mage. Min mamma berättade för mig nyss att när jag va liten va det rekommenderat att man skulle ligga på mage så jag är uppväxt från första stund med att ligga på mage. Så då tänkte jag att rent logiskt borde det ju då vara så att bebisar klarar att flytta på sig? Hehe jag kanske är heeelt ute och cyklar men tänkte bara dela med mig av att jag legat på mage under hela spädbarnstiden och jag är här och iaf relativt normal 😛