Veckans ämne: SÖMN (sammanfattat av Leif) – ELISABETH

ELISABETH

Veckans ämne: SÖMN (sammanfattat av Leif)

Hej alla bloggläsare!

Det är inte Elisabeth som sitter bakom spakarna den här gången utan Leif. Ironiskt nog, med tanke på veckans ämne, ligger hon i sovrummet och försöker förmå Åke att somna. Hon har dessutom en särdeles envis huvudvärk så det kändes inte mer än rätt att hoppa in och försöka stämma i bäcken i detta mycket engagerande ämne.

De många och långa kommentarer som kommit in tyder ju på att barnens sömn är något som många funderar på och oroar sig kring. Jag tycker att man kan skönja tre huvudtyper av föräldrar i kommentarsskörden:

 1. Rutinföräldrarna – som hittat fungerande sömnrutiner, inte sällan utan lite möda och som är väldigt nöjda med det.
 2. Det-ordnar-sig-föräldrarna – där rutinen liksom kommit av sig själv i takt med att barnet utvecklas.
 3. VAD-SKA-VI-GÖRA?!-föräldrarna – (dit jag räknar oss) som upplever att det verkar svårt för att inte säga nästan omöjligt att få till det här.

Innan vi går vidare måste vi börja med att tacka för att så många skrivit så mycket! Tillsammans skapar vi ju en jättebra kunskapsbank där alla som tar del av det som kommit in kan lära sig något.

Vi är ju som jag nämnde tidigare föräldrar i kategori 3 i den här frågan och därför är det kanske särskilt intressant att ta del av goda exempel från andra som verkligen fått det här att fungera väl. Vi tar till oss av att det är bra att försöka skapa en liknande miljö; mörkt, lugnt och relativt tyst och att försöka hålla någorlunda samma tider – särskilt på kvällen. Det kändes också som en tröst att läsa att många upplevt att det börjat fungera bättre när barnet går över till “riktig” mat och blir lite äldre. Åke håller på att stifta bekantskap med både plommonpuré och gröt just nu och kanske blir det i fortsättningen något som gör att han också sover bättre – Yay! (i så fall).

Läs igenom kommentarerna till inlägget så hittar ni förhoppningsvis några klocka tankar och goda idéer till era egna knoddar! Tack återigen alla som bidragit! Ni är bäst!

/ Leif

DSCN2186

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sonia

  Vad bra du skriver! Vore kul om du gästbloggade nån gång ibland, gillar ditt språk och sätt att skriva 🙂

 2. Anna

  Kul med lite “gästbloggande” från pappa Leif fortsätt gärna med detta även när Elisabeth inte har huvudvärk och kämpar med att söva bäbis (som ibland tycks bli ett evighetsprojekt). Ang sömn så är vår dotter 4 månader och jag och min sambo är en blandning mellan 1&3 föräldrar tycks ha fått till bra rutiner men när det inte fungerar en kväll så blir åtminstone jag frustrerad ( som då beror på egen trötthet-vilket leder till brist på tålamod). Fortsätt kämpa, det gör vi

 3. Carina Anklew

  Tack Leif! 🙂 Kanske är det så att barn av den här årgången är lite extra känsliga och behöver extra mycket närhet? Mina två barnbarn som är födda i april vill också helst sova i famnen eller nära, nära. Men som sagt, det brukar bli bättre o bättre ju äldre de blir! Om det är ett ljus i sömnbristens mörker!?
  Kram på er! <3

 4. Anna samuelsson

  Kul att läsa Leif! Ja detta med sömn är ju set som kan göra en förälder gråhårig både pga oro och egen sömnbrist. Jag har två barn, en 5,5åring och en snart tio månaders. Dessa två har haft helt olika sömn vanor! Den äldsta sonen kunde man lägga ner i spjälsängen och han låg och tjollrade tills han somnade, sov hela nätter från 6månaders ålder. Har alltid varit lätt att lägga och alltid sovit i sin säng (förutom när han varit sjuk). Han sov även flera timmar i sträck i vagnen utan att man behövde vyssa till sömn. Lill tjejen hon har sedan dag ett haft ett behov att vara nära. Vill alltid somna i famnen, behöver vyssas till sömn i vagnen och sover bara två kortare stunder om dagen i vagnen. Vaknar flera gånger per natt och måste då somna om i famnen, tills hon tillslut får komma över till oss på tidiga morgonsidan. Hade aldrig insett detta med sömn svårigheter innan lilltjejen, men vet att det är tydlig koppling mellan utvecklingsfaser och hur de sover. Så i perioder går man sova riktigt bra men det är många nätter med dålig sömn oxå. Kämpa på och försök känna lugnet och jämnför inte Åke med hur andra barn sover, alla individer är olika pch MSN får hitta det som fungerar bäst för bebis och en själv 🙂

 5. Ylva

  Roligt att läsa ett inlägg du skrivit Leif, du är riktigt duktig på att skriva! 🙂 Det skulle vara roligt om du kanske kunde gästskriva ibland, en gång i veckan eller så? Himla kul att även läsa pappans tankar i denna mammavärld!