ELISABETH

Ändring av nattrutiner.

Ungefär i hela sitt liv har Åke sovit bra på nätterna. Gjort kväll vid 20-21, ätit igen vid 23 när vi ska lägga oss och sedan en gång under småtimmarna. Efter vaccinet började han på ett helt magiskt sätt sova 23-06, något som vi just hade vant oss vid när han plötsligt går tillbaka till att vakna en gång per natt och däremellan sova lite mer oroligt. Han skriker aldrig på nätterna, utan ligger bara vaken och viftar med kroppsdelar och spottar ut nappen så att den flyger all världens väg.

Så nu har vi, efter MYCKET pepp från bästa, bästa Jossan, bestämt oss för att testa en ny kvällsrutin.

Så här har det varit hittills:

Jag ammar honom i vardagsrummet vid 20-tiden och tänker typ aldrig då att det här oftast är sista riktiga målet för dagen. Sen somnar han oftast vid bröstet, varpå vi lägger honom i vår fenomenala röda vagga. Där kan han ligga och stöka på lite, tills han till slut somnar vädigt djupt. Då har vi aldrig tänkt på att byta till pyjamas eller byta blöja utan han somnar oftast där. Då är klockan kanske kring 21. Nu när jag läser det jag skrivit inser jag att vi varit lite slappa, hehe.

Sen ser vi tv, tränar, städar osv, tills det är dags för oss att gå isäng och då måste vi ju flytta Åke. Då sover han alltid som djupast och eftersom vi då upptäcker att vi borde byta blöja och från body till pyjamas, måste vi väcka honom, något som ej är populärt. Han blir alltså ledsen, vilket leder till att jag ammar honom en stund i sängen, oftast väldigt kort stund (alltså ej nödvändig egentligen), sen somnar han och jag lyfter över honom i babynestet som vi har mellan oss.

Där sover han fram till allt mellan 3-4.30 och då vaknar han och måste bajsa ibland och ibland behöver han nog bara närhet. Bajsar han blir han så klart lite ledsen och vad gör vi då? Dit med bröstet. Efter det somnar vi nästan alltid tillsammans och sover så till morgonen.

Vad kan vi då säga om detta när man ser det svart på vitt?

JO, Åke sover bäst första passet, då vi alltid väcker honom för att flytta honom. Sen sover han aldrig riktigt lika bra upplever jag. Så nu, as I write, håller Leif på att söva honom i vaggan i vårt sovrum. Han somnade först direkt och vi fick ungefär tio minuter ensamma i vardagsrummet men nu är han alltså vaken igen. Klockan är i skrivande stund 21.10. Vi vill att han ska få sova tills han själv vaknar och då tar vi självklart upp honom till babynestet om det är läge för det. Vi vet ju också nu, efter hans veckor med långsömn, att han kan klara sju timmar utan mat och blöjbyte, vi måste bara hitta det igen!

Vi är medvetna om att det kan ta ett par dagar/nätter/veckor men för allas skull måste vi nog försöka ändra våra rutiner lite. Hjälper det inte efter vi testat några nätter, funderar vi på att ge honom lite gröt på sikt, innan han ska sova.

Dela gärna med er med era erfarenheter så uppdaterar jag imorgon hur natten varit!

enhanced-buzz-9804-1359741814-13

Bild: härifrån

P.S. Är det normalt att sakna honom redan?! /Hönsmoder

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Amy

  Jag ammar min 8 veckors tjej ungefär var tredje timme, dygnet runt.
  När jag läser ditt inlägg, och kommentarerna, låter det som jag ammar väldigt ofta!
  Jag försöker dessutom minska min produktion…

  Hur ofta ammar folk egentligen som helammar???

 2. Jane

  Hej på er hela familjen!
  Jag tror på er rutin ni börjar med nu. Ge Åke den första långa sömnen och se vart det leder, kanske räcker det att han vaknar av sig själv och får ny blöja och amma och kan somna om efter det. Sömn föder sömn heter det ju.

  Vår dotter är född 2 januari och så här ser det ut för oss.
  Lillkorvas somnar vid 19 någon gång och då får hon ligga i barnvagnen och sova. När vi sen känner oss färdiga med dagen så gör vi ordning allt till henne. Det vill säga ny blöja och pyjamas. Vi lägger fram allt så det liksom inte blir några stunder då vi springer runt för att leta rätt på kläder osv. Vi brukar vilja gå och lägga oss vid 23 och då gör antingen jag eller sambon ordning ersättning och den andra börjar försiktigt väcka lillknodden. Så fort hon vaknar till så pass att vi kan flytta på henne tar vi upp henne och så får hon äta direkt. Vi har dragit ner på ljuset över allt så när hon är klar så rapas hon och sen till skötbordet där vi bara har en svag lampa. När allt är klart säger vi båda gonatt och sen får hon hoppa ner i sitt babynest som är i hennes spjälsäng intill vår säng. Vi pratar väldigt lite under hela den här tiden, bara viskar lite om vad vi gör. Vårt fiffiga knep är att lägga en värmeflaska i hennes säng samtidigt som vi gör maten. Sen när hon ska lägga sig så tar vi bort flaskan och då är det precis sådär lagom varmt och mysigt som i våran famn. Hon däckar i snitt på 3 minuter och vaknar oftast 07:45 nästa gång.
  Hennes goda nattsömn kan ju bero på ersättningen också eftersom den lägger sig lite tyngre i magen. Hon har i princip haft denna rutin sen hon var ca 4 veckor.

  Jag håller tummar och tår för att ni ska få en bra rutin som fungerar för er! <3

 3. Jessica

  Ja, att inte störa den där goa sömnen är nog en bra idé. Här byter vi om till pyjamas redan mellan 18-19 sen ammar och gosar i soffan. Hon (2mån) somnar så olika sen men mellan 19-21 och får ligga i babynestet i soffan tills vi går och lägger oss, då bara bär vi henne till spjälsängen och lägger henne. Tittar hon då pratar vi inte med henne. Sen sover hon till 6-tiden. Äter och sover sen till 8:30 ganska exakt. Har vi varit borta så hon somnade för natten på vägen hem brukar vi bara byta blöjan. De kan ju sova i body också, och ju mindre vi stör hennes sömn desto bättre. Hoppas ni hittar goa rutiner som ger både en nöjd Åke och utvilade föräldrar!

 4. Nathalie

  Vi har haft otroligt jobbiga nätter, och vår pojke är över året nu. Han vaknar och är ledsen flera gånger per natt, när det vart som värst 10-15 gånger per natt. Det dumma jag/vi gjort är att jag har ammat honom varje gång han varit ledsen, och det blev som en ond cirkel för till slut ville han typ inte sova utan bröstet i munnen. Så ett hett tips- amma inte om det inte är för att ni tror/vet att han är hungrig.

 5. Martina

  Låter som en bra plan! Våran sexmånaders kille sover väldigt bra om nätterna och tror att det kan iaf lite bero på våra fasta rutiner. Varje kväll strax innan åtta byts det blöja o på med pyjamas. Sen ammning och massa mys i soffan och strax efter åtta lägger vi han i sin spjälsäng och han somnar för natten. Då sover han till 6-7 tiden då jag ammar igen och kliver upp.
  Jag har sen start försökt fått läggningen till något mysigt och roligt, så fort jag lägger ner honom i spjälsängen för natten så skiner han upp, så sjunger jag lite sånger och skrattar o leker med sina fötter tills han märker att han är sömnig o han somnar, detta brukar ta allt från ett par minuter till 20min. Men har aldrig behövt ta upp honom och avbrutit läggningen.

  Det kommer säkert gå jättebra för er! Blir kanske en omställning för honom men försök få det till en trevlig stund för kvällen! Bli inte stressad om han onte somnar direkt.

  KRAM från Umeå

 6. elin

  Vi måste haft världens tur med våra tvillingar (hittills iallafall, håller tummarna för att det fortsätter såhär). Enda sen dom bara var någon månad så har dom sovit bra och vi har alltid fått väcka dom för att mata dom. Det var viktigt med mat var tredje timme i början eftersom dom är prematura men så fort vi märkte att dom gick upp i vikt som dom skulle och så så har vi låtit dom sova allt längre på nätterna och inte varit lika hårda på att väcka dom exakt var tredje timme på natten. Nu (dom blir 5 månader i början på maj) sover dom från 21/22-tiden till någon gång mellan 6 och halv 8 på morgonen utan att äta. Men eftersom dom sover hela natten så känns det som att dom är hungriga heela tiden på dagen haha, men det är det värt.

  Vi behöver inte göra något speciellt för att dom ska somna utan matar dom bara och byter blöja sen lägger vi dom i sängen och dom somnar ganska snabbt av sig självt, utan något gnäll. Tror kanske att dom sover bättre för att dom har varandra och dom ligger fortfarande i samma säng, det kan dom tyvärr inte göra så länge till för det börjar bli trångt där i haha. Vi har även märkt att dom sover mycket bättre när fönstret står öppet på natten och det är svalt i rummet, dom sover i eget rum sedan lite mer än en månad tillbaka och det har fungerat fint.