ELISABETH

VECKANS ÄMNE!

Ärade, älskade läsare! Vill börja med att tacka för er ständiga feedback och hejande ord längs vägen! Efter mitt inlägg i fredags känner jag mig mer säker i mitt bloggande och har bestämt mig för att köra på EXAKT som jag gjort hittills, för det är då jag har så jävla kul. När mitt liv förändras och det finns mer tid till annat, kommer självklart bloggen rymma även det. Önskar att det fanns tid att svara på alla era kommentarer men tyvärr räcker jag inte till där just nu med en massa annat som händer i livet men jag läser allt och uppskattar det mer än ni kan förstå. Kom också på att det var en läsare som frågade om hur Leif sköter sig skägg för SUPERLÄNGE sedan och jag glömde svara! Ska skriva ett inlägg om det sen. 🙂

Nu kickar vi i alla fall igång nya grejen, ”Veckans ämne”! Kul att så många gillade idén, jag har skrivit en lång lista med vad ni vill att jag ska ta upp, fortsätt gärna komma med förslag! Min tanke är att jag lägger ut veckans ämne på måndagar och så får ni skriva, klaga, varna, tipsa och peppa i kommentarsfältet. När det sen gått några dagar, gör jag ett inlägg där jag sammanfattar vad som skrivits och lägger alla inlägg under kategorin ”Veckans ämne” här till höger—-> så att det är enkelt att hitta om man vill gå tillbaka och diskutera och läsa. Ämnena kommer variera! BRA VA? Nu kör vi!

IMG_4739

Veckans ämne är: BARNMAT. 

-När kan man börja med smakisar och hur funkar det?
-Vad är bäst att ge som smakisar?
-Ska man dra ner på amningen när bebisen börjat få smakportioner?
-Hur mycket ska man ge?
-Välling, vilken är bäst och när ska man börja?
-Vilken ersättning är bäst? Hur gör man för att enklast byta till en annan sort?
-Bör man göra all barnmat själv eller finns det vissa som är bättre att köpa?
-Kom gärna med tips på bra bestick, tallrikar, haklappar och tillbehör som behövs när det är dags att äta!

Hoppas på många trevliga och kloka kommentarer!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. maria b

  Jag har börjat ge smakportioner vid 4 månader. Nu vid 5 månader ger vi ganska mycket gröt vid frukost och kvällstid. Han visar stort intresse och gapar efter mer. ..så det är nästan så han blir halvmätt. Detta är bra för oss eftersom han på riktigt legat vid mitt bröst 1 gång i timmen första 3 månaderna….han ammas såklart fortfarande. Det jag vill säga med inlägget är att rekommendationer i all ära men gå hellre efter ditt barn, oavsett ålder…

 2. Linda

  Min dotter på snart 5 månader började rata ersättningen ett tag när hon var runt 3,5 månad. Måltiderna blev inte stora, hon drack ca 60-80 ml/portion. Rådgjorde med bvc och fick godkänt att börja med smakisar och gröt. Gröten är en stor hit och har varit sen dag ett! Jag var allmänt nojig med att ändra i hennes kost då hon haft kolik och tanken på att hon skulle få ont i magen igen fick det att krypa i skinnet på mig, usch! Men vi började vid 3,5 månad, gav halva smakportioner enligt paketet, ökade till hela smakportioner och sen till halva portioner och nu har vi precis börjat med hela portioner med gröt morgon och kväll. Har slängt i lite katrinplommonpuré och magen har aldrig krånglat hittills!
  Så mitt tips är egentligen att lyssna på sitt barn. Det rådet fick jag av läkaren på bvc och det lugnade mig något enormt! Nu har jag också en dotter som tydligt visar vad hon vill och inte vill och därför har jag lite ”lämnat över” ansvaret och litar på att hon visar det och det funkar kanon!

  Ett andra tips skulle nog vara att låta saker ta sin tid och ta allt lite dag för dag. Det har också lugnat mitt mammahjärta mycket. Ingen dag är sig helt lik den andra med barn och det tycker jag gäller maten med. Erbjud en smakis om ditt barn visar intresse för det, visar ditt barn helt ointresse nästa dag så skippa det för den dagen. Ge en sked eller två till att börja med, ta reda på vad som funkar för er och kanske ha i baktanke att deras magar är lite känsliga.

  Jag läste att man max ska ge gröt 3ggr/dagen. Men om man vill börja ge välling från 6 månader, räknas det då in i dom 3 ggr/dagen? För det handlar väl om att det är gluten i både gröt och välling och att man inte ska ge det i för stora mängder? Rätta mig om jag har fel:)

  Kram

 3. Emelie Svensson

  Angående hemlagad barnmat.
  Jag ska börja med att berätta att min son alltid och är fortfarande väldigt kräsen då det gäller mat, detta resulterade i att han ratade ALL mat jag ävles göra.
  Förstå irritationen över att stått och koka mat i timtal och pojken bara spottar ut det ?!
  Jag gav upp efter ett tag och började köpa barnmatsburkarna som var en direkt hit.
  Fördelen med färdigburkarna är att de innehåller alla näringsämnen barnen behöver, det går ej att få till på samma sätt med hemlagad mat.
  Nackdelen är pengarna!
  Jisses vad dom tar betalt för dessa barnmatsburkarna!
  Tänk 2 burkar(12 kr styck) om dagen 24 x 31 dagar =744kr(!!!!)

 4. Sarah

  Mycket bra ämne! Min dotter Stella är fyra månader och vi diskuterade mat på senaste träffen med föräldragruppen. Då hade jag inte ens tänkt på att introducera mat för barnet (har ju inte hunnit, hon föddes igår?) men blev inspirerad. Så nu går vi enligt rekommendationen smakSENSATION (kryddmått mat) 4-6 månader och smakportioner från 6 månader. Det är jäkligt roligt att mata barnet med olika saker. Hon verkar tycka att det är roligt, men att allt smakar konstigt.

  Annars så är jag inne på BLW som några redan skrivit om. Det låter intressant. Något jag inte tycker att är intressant alls är majskrokar. Varför ger man sitt barn majskrokar? De innehåller inte mycket till näring. Men jag kanske missat något?

  OT: ett ämne jag tycker vore intressant att diskutera är transport av baby! Alltså vagn vs sele vs sjal. Jag har nämligen helt snöat in på sjalandet, det är ju så oerhört praktiskt! Men jag gjorde det främst för att Stella HATADE sin vagn, så jag hade inga andra val. Vore roligt att höra hur andra gjort, och om någon kanske har några superbra tipzz för att få barnet att älska sin vagn. Wishful thinking.

  1. Sarah

   Vill ännu dela med mig av ett tips jag läste någonstans ang att platsbanta. De större barnmatsburkarna (vet ej vilka, har ej äntrat den världen ännu) funkar tydligen utmärkt som nappflaskor. En ska tydligen kunna skruva på nappflaskans sugdel på en sådan. Billig nappflaska i glas alltså! *slut på tips*

 5. Eme

  Vi kör blandat med sonen och gjorde så även med stora sonen. Dvs både köpes och hemlagad mat, ett tips kan va att köpa lite färdiga burkar och se på ett ungefär vad barnet gillar och sen försöka laga något liknande om man nu vill laga själv. Sen är de sjukt smidigt ned färdig barnmat! Jag är en stolt förespråkare för barnmatsburkar! Finns alltid en i reserv att ge om barnet väljer att rata maten jag varit så ”duktigt” och lagat själv haha ( har hänt mer än en gång

 6. Hanna

  Vi har också kört på blw! Försökte lite smått med gröt och olika burkar och hemgjort. Men Ebba vägrade väldigt tidigt att bli matad, så då passade blw perfekt.

 7. Victoria

  Vår 3 månaders son äter endast ersättning sen två veckor tillbaka och NAN är den som funkar för hans lite känsligare mage. Babysemp blev det kräksfest utav så då valde jag att prova ett mål med NAN istället och så småningom bytte jag ut alla mål från babysemp till NAN utan några magproblem alls. Jag tänker att jag vill börja med gröt och smakisar direkt vid 4 månaders ålder och visar Frans intresse för det så kommer vi välja ge han gröt iallafall kvällstid för att på så vis få en mättare mage som kanske klarar sömnen lite mer. Välling känns inte helt ok , vet ej varför men känns som ett onödigt tillägg utan att jag vet något om det.

  1. G

   Hej Victoria
   Jag har oxå fått slutat att amma utav olika orsaker vilket är. Väldigt tråkigt men jag har gett min son babysemp och upplever att han spyr mkt tycker du att din son spyr mindre utav nan?

   1. Victoria

    Ja det blev en otrolig skillnad med kräkset. Ingenting nu utav NAN men så fort jag ger ett mål med babysemp så kommer det kräks. Värt att testa för att se om magen blir lugnare. Lycka till 🙂

 8. Emilia

  Men, så glad jag blir! Detta ämne hade jag ju som förslag då det ju är på tapeten med våra halvåring :). Utifrån vad jag fått lära mig från bvc kan man börja med ”smaksensationer” from 4 månader, OM barnet visar intresse för mat. Detta innebär att du ger typ ett litet lillfinger från din egen mat (gör inget om denna är salt/kryddad då du ger så yttepyttelite). Dessa ”sensationer” ska inte på något sätt täcka barnets näringsinnehåll utan bara vara ett sätt för barnet att olika uppleva smaker och konsistenser. Är barnet intresserat kan man ju sen i sakta takt gå över till lite större skedar. Tips på smakisar att börja med kan tex vara kokta mosade rotfrukter så som potatis, palsternacka, morot med lite osaltat smör och bröstmjölk (mums, hehe). Vad jag förstått finns köpevälling från 4 månader. MEN, jag har läst att typ all köpevälling (utom den från hipp) innehåller maltodextrin (samma som finns i typ gainomax, och liknande produkter vilket ger en riktig kolhydrat-kick). Det är ju faktiskt i princip bara i sverige man ger sina barn välling. Själv vet jag inte hur jag ska göra, men vi har börjat så smått med hemkokt välling, då vet man ju liksom vad den innehåller. Vill gärna veta hur alla andra fina läsare och hur du tänkt göra. Ska man ge välling eller inte och varför?

  Som ”svar” på dina sista frågor tycker jag att det känns bra att så ofta man känner att man hinner och kan laga sin egen barnmat. Jag köper ogärna halvfabrikat till mig själv av den anledningen att jag gärna vill veta vad min mat innehåller, av samma anledning tycker jag mitt barn ska få hemlagad mat. Obs! Vill inte trampa någon på tårna här!

  Mitt bästa tips på haklapp skulle nog vara de från baby björn i plast med en liten ”skål” som fångar upp eventuellt dräggel/spill.. Och så går den ju att diska efteråt 🙂

  (Ber om ursäkt för eventuellt otydligt och slarvigt skrivet svar, men en viss liten person påkallar min uppmärksamhet här, hehe)

  Ska bli så spännande att få läsa din sammanfattning av allas tankar kring ämnet sen 🙂

 9. K

  Vilket spännande och angeläget ämne för oss som har en gosse på nästan fem månader! Vi har valt att vänta med smakportioner tills han är ett halvår gammal, mycket på inrådan från vår barnmorska och för att jag inte riktigt känt mig redo. Jag vill ha tid på mig att sätta mig in i det hela och planera lite. Jag har fått rådet av familj och vänner att hellre välja gröt framför välling (jag är inte helt säker på varför, men nu har jag hört det från så många håll att jag tänker att det borde ligga något i det!). Och att börja med att trappa ut ätandet nattetid så barnet får bra rutiner och god aptit om dagarna. Jag vill gärna se mig som en sån mamma som lagar egen (helst ekologisk) barnmat, men jag vet inte hur bra det kommer fungera i praktiken. Ska i alla fall göra ett försök men jag vill inte fastna i den klassiska duktighetsfällan som bara leder till ångest, utmattning och för tidigt gråa hår! Jag tror att det är betydligt viktigare att mitt barn får en utvilad och glad mamma än en stressad mamma som sliter ut sig för att servera perfekt och ”giftfri” mat. (I alla fall försöker jag intala mig det!)

  PS. Jag är väldigt glad för att du inte tänker ändra på dig, din blogg är perfekt som den är!!

 10. caroline83

  Vi ska köra BLW med start vid 6 mån 😀
  Med min äldsta började vi med smakisar vid 6 mån. Fri amning ovanpå det, smakisar är ju bara som det låter, en smakportion 🙂

 11. Viktoriak

  Mina tips är att inte stressa med smakportioner utan gör det när barnet visar intresse. Min äldsta åt helt vanlig mat vid 8 månaders ålder. Den yngsta är snart 9 månader och äter inget mer än bröstmjölk/ ersättning nån majskrok ibland på sin höjd. Alla barn är olika. Ingen stress och press där också även om bvc, svärmor eller vem som helst säger att vid 6 månader är det minsann absolut dags.
  Vi försöker att inte använda så mycket plast här hemm så barnen äter med bestik och tallrikar som är ekologiska eller av porslin. Nappflaskorna är av glas.
  Välling skulle jag aldrig ge mina barn då det inte är speciellt nyttigt (alla gör som dom vill och tror är bäst för sina barn. Menar alltså inget illa) finns behovet är det bättre att ge ersättning längre. Eftersom vår yngsta är allergisk har vi bara mjölkfri ersättning just nu. Äldsta fick hipp då den är ekologisk. Men Semper har nått nytt recept som ska vara grymt och likna bröstmjölk väldigt mycket. NAN är bra för känsliga magar tror jag. Jag tror alla ersättningar är bra deg handlar mest om vad som passar barnet bäst. Vi gör all mat själva och har alltid gjort. Men att köpa färdiga burkar är ju inte fel det heller.

 12. Nathalie

  Alltså jag är ingen expert alls, vår son har krånglat med amning, med mat och varit kräsen på det.. Haha. MEN det jag kan säga som allmänna tips:
  Tänker man att man vill amma så länge som möjligt, vänta med smakportionerna tilla bebisen visar ett starkt intresse för det. Jag hade jämt tänkt att jag ville amma mycket som möjligt första året, men när vi började med smakportioner efter 4 månader blev amningen helt ointressant. Fick kämpa varje amning för att få i honom något.
  Till slut kom vi på rätt köl med amningen igen (vid ca 7-8 mån), och då fick man läsa/höra att nu måste bebisen få typ två riktiga mål varje dag. Så då skulle han ju helt plötsligt få massa mat, men då var ju intresset som bortblåst. I efterhand skulle vi ha låtit honom äta där vid 6 månader då han verkligen var intresserad.
  Vi har haft otroligt besvärligt i perioder att få i honom mat. Men nu kör vi helt på att han får äta själv, så medan han håller på trycker vi in nån sked i munnen då och då istället och då går det jättebra. Jag är även nästan helt säker på att barn som får äta själv på det sättet från start, tidigare blir ”ren” vid bordet och kan äta riktigt själv.

 13. flygaren

  Häj häj. Jag vill bara tipsa om baby-led weaning eller förkortattat BLW. Googla på’t och läs på mycket. Den äldre av mina barn fick traditionella smakpuréer och dyligt. Superkräsen i flera år. Började lätta när han var typ 5 år! Andra ungen körde vi blw med samtidigt som jag inte hade någon brådska att sluta amma. Hon har varit betydligt coolare med att pröva nya smaker osv. Kan ju vara slumpen. Men jag gillar grundtanken med BLW. Att man känner konsistens och smak och att det går i barnets takt. Kan starkt rekommendera. (men mar får ha mer tålamod. Det är liksom inte bara att byta ut ett amningstillfälle mot mat utan det går omlott betydligt längre tid än när man skyfflar in gröt i bebisen :-)) Puss på dig.