ELISABETH

Hjälp, vi har tränat Åke snett!

Okej, det är nu ni ska lugna mina stackars nerver lite tänkte jag. Det är alltså så här att Åke nästan alltid har huvudet åt samma håll. När vi bär honom tittar han alltid åt sitt höger och även när han ligger på mage åker huvudet upp och sedan åt höger. Det är inget jag tänkt på så värst mycket förrän idag och när jag mer eller mindre tvingade hans huvud mot vänster visade det sig att han är helt ostadig! Huvudet vobblar som på en nyfödd bebis typ! HJÄLP!

Har han 200% mer muskelmassa på en sida nu? Kommer han få ont? Kommer vi kunna åtgärda detta?

Ska genast börja bära honom med huvudet åt andra hållet men han blir så frustrerad eftersom han är så himla mycket stadigare på andra sidan och det är ju mycket roligare. Gud, än en gång känner jag mig som världens sämsta förälder…

DSCN0874

Vi alldeles nyss. Åke med huvudet åt höger och jag med bekymrad min.

Har någon av er endast tränat er bebis högra sida och ändå fått en jämnt fördelat barn till slut? *Hoppas*

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. K

  Vår son är ganska precis en månad äldre än Åke och för en månad sedan upptäckte vi samma sak som er. Vår son ville bara titta åt ett håll och hade svagare muskulatur på andra sidan som en följd av detta. Han hade också börjat få sned skalle pga den ojämna belastningen. Vi har blivit instruerade att avlasta hans huvud så mycket som möjligt genom att låta honom ligga på mage eller sitta/stå i famnen. Vi ska undvika att ha honom för mycket i babyskyddet och inte låta honom sitta i babysittern eftersom den är så hård mot bakhuvudet. När han väl ligger på rygg så lockar vi honom att titta åt andra hållet och så ser vi alltid till att vrida hans huvud när han väl somnat. På så sätt avlastas den sneda sidan på skallen under natten. En annan sak som vi gjort är att byta ut den lilla babykudden (samma som ni använder, den från petit panda) mot en fluffigare babykudde. Jag misstänker att hans lilla pandakudde har bidragit till problematiken eftersom den ändå är rätt hård runt kanterna och ligger bebisen med huvudet snett så blir trycket ganska så högt på skallen. Den kudden ska ju förebygga sned skalle men jag tror enbart den fungerar på verkligt små bebisar som ligger rakt med huvudet om nätterna. Nu sen vi bytt kudde så har faktiskt hans skalle börjat se bättre ut. Och träningen ger resultat, på tre veckors tid har han blivit nästan lika stark på motsatta sidan. Jag tycker gott att ni kan kontakta er barnmorska på BVC, det gjorde vi och vi fick väldigt bra stöd och information i detta. Det gäller att verkligen uppmärksamma all sådan problematik innan bebisen är ett halvår gammalt för sedan växer skallen mycket långsammare och då blir det svårt att rätta till en eventuell sned skallform. (Nu säger jag inte att Åke har sned skallform, det är bara något som kan komma att uppstå om bebisen är starkare på ena sidan av halsen och det är ju inte så dumt att vara proaktiv!!). Hur som helst, detta är ett vanligt problem och inget som inte går att åtgärda. Oroa dig inte, ni är verkligen toppenföräldrar och det här fixar ni!!

 2. Nathalie

  Alltså jag minns inte exakt. Men jag minns att vår son också kollade mest åt ett håll. Men det gick till av sig själv för vi gjorde inget och nu är han ett år och lika stadig 😉

 3. Hanna

  Så var det för vår dotter också. Vi fick tips av en sjukgymnast att försöka få henne att titta åt andra hållet med hjälp av leksak osv, nackträna lite mer (hon AVSKYDDE att ligga på mage) och bära henne i amningsposition fast hon var vänd utåt och stretcha den sidan av nacken som var stel (stå framför en spegel så blir det roligare för bebis) (stretcha = inte alls mycket utan bara så att nacken sträcks ut lite).
  Hon är idag fullt normal och lutar inte mer åt ett håll

 4. emma

  Hei
  opplevde de samme med min dotter och kontaktade helsesyster, fick en remiss till fysio. Det visade sig hade hon hade en lånsning i nacken och beckenet, men med bra fysio 2 till 3 gånger kom det sig. viss du er orolig eller tycker att det påverkar Åke sin vardag kontakte alltid helsepersonal. mye enklere å justere de nu vis det er nåe.

  Hilsen Emma

 5. Anna-Maria

  Min dotter var preciiiis likadan!! Jag blev jätteorolig men hon är heeeelt rak och lika stark åt båda håll nu

 6. Amy

  Elisabeth, jag måste rådfråga dig igen.
  Du verkar ju ha en så nöjd bebis, så who better to ask tänker jag…

  Rapar du Åke efter varje måltid?
  Och kräks han mycket (ca 3 ggr efter måltid)?
  Har du några tips på hur man kan få en bebis att få upp mindre efter maten? Min är nu exakt en månad…

  Please help!

  1. Elisabeth Lindroth

   Hej Amy!

   Ehhhh, så svååårt! Åke är ju faktiskt rätt nöjd, förutom ikväll då, hehe. Han har varit rätt otröstlig faktiskt. Men oftast är han ju himla lätt!

   Jo, jag rapar inte alltid Åke. Jag kan tycka att jag börjat lära mig hans sätt och kroppsspråk då han behöver rapas, han börjar som fäkta runt lite, då brukar jag testa rapa honom och se om han vill äta lite till. Ibland hör man ju också (när det är lite extra högt tryck) att han sväljer mycket luft, då brukar jag vara extra noga med att rapa. Jag tror så här, behöver dom rapas så märks det att dom inte är nöjda. På nätterna när vi liggammar, somnar vi ju oftast båda två och då rapar han aldrig så det är himla olika.

   Förlåt för att jag ger så luddigt svar!

   Angående kräkning, Åke har bara kräkts ordentligt typ tre gånger, än så länge så där kan jag inte hjälpa dig! Men det är väl så himla olika har jag hört! Är inte din bebis nöjd? Eller är det bara du som känner dig lite villrådig? Hoppas jag har kunnat hjälpa dig lite i alla fall!

   Kram!

  2. Sofia

   Min bvc sa till mig att bebisars magmunnar kan vara olika utvecklade/mogna. Och därför kräks dom mer/mindre än andra. Sonen var en kräkis i större mått under hans första månader. Nu vid ett års ålder så kräks han lite om han ätit för mycket. Magmunnen orkar inte riktigt hålla tätt då. Det vanligaste är att det hunnit ”växa bort” deras första år.

 7. maria

  Vår dotter gjorde likadant kollade bara åt höger fick typ tvinga hennes huvud att titta åt vänster men nu är hon 6 månader och är precis lika rolig åt båda hållen:)

 8. L

  Ja!!
  Har en son som är 13 veckor och har hela tiden tänkt på att han bara ligger med ansiktet åt höger (han tittar ex aldrig ens rakt upp när han legat på rygg) men bara tänkt att vissa barn blir lite platta rakt bak, vissa på sidan!
  Till för några veckor sedan då vi upptäcker att hans panna liksom har förskjutits fram på ena sidan (samma sida som han är plattare bak)
  Och precis som du beskriver att han våbblar om vi mot förmodan fick honom att titta åt andra hållet! Försökte vi vrida huvudet åt andra hållet blev han fruktansvärt arg!

  Tog upp detta på bvc som gav oss rådet att göra vad vi kan att få honom ligga åt andra hållet, så han får träna musklerna på andra sidan också!

  Tipsen vi fick
  Om han ligger i babygym eller babysitter, häng enbart leksaker på en sidan. Gör den andra sidan så tråkig ni kan, exempel ställ honom mot ett element.

  När han sovit, exempel i vagn el spjälsäng. Ställ er och ta upp från sidan som ska tränas. Nu ligger Åke väl mellan er i sängen? Prova att ni byter sida, att du (maten) ligger på andra sidan.

  Palla upp honom lite när han sover så han blir tvingad att ligga åt andra hållet.

  Ha honom mycket på mage så huvudet inte ligger ner och musklerna tränas extra bra.

  De sa åt mig på bvc att inte vara orolig, huvudet är fortfarande mjukt länge till så det fanns gott om tid att träna andra sidan.

  Bara på 3-4v har det blivit mycket bättre i själva muskulaturen, vi behöver fortfarande träna men det går framåt. Än är hans huvud lika ”krokigt”, men det har inte blivit värre iaf!

  Lycka till 🙂

  1. Elisabeth Lindroth

   HEJ! Vilka jättebra tips! Tack!

   Nu har vi inte riktigt några problem när Åke ligger på rygg, då ligger han oftast på bakhuvudet, annars tycker jag att båda sidorna är lika populära, samma sak på mage. Det är mer när vi bär honom i famnen mot oss, som han i princip vägrar vända sig åt andra hållet! Jag har börjat testa lite nu ikväll och tycker mig ana en liten nyfikenhet från hans sida redan, som att han helt hade missat att det fanns ett annat håll att kolla åt! 🙂

   Dessa små barn alltså, vilka mystierum! KRAM!

 9. Sofia

  Gustav hade så när han var rätt ny här i världen. Tydligen beror det lite på hur dom legat med huvudet i magen. Som övriga säger så är det bara ni tänker på det som dom säger så går det till sig.

  1. Elisabeth Lindroth

   Ah, intressant ändå! Ska verkligen tänka mer på’t! P.S: Har du fått ditt regnskydd?

 10. Sonia

  Du är en fantastisk förälder! Du gör vad du kan och gör ditt yttersta för Åke. Är säker på att detta inte är någon som helst fara, måste ju vara rätt vanligt tänker jag. Kram på dig!!! <3

 11. Lina

  Jo när vår lille var typ som Åke så hade vi samma problem. Vi fick order från distriktssköterskan att alltid se till att han jobbade med den ”svaga” sidan, vi tänke på hur vi la honom och hur vi bar honom super noga i en ca en vecka och efter det hade vi oss en likasidig pajk igen

 12. Kajsa

  Hej! Jag har själv inga barn, men har jobbat som nanny i en barnfamilj med prematura tvillingar, så jag har ganska bra koll ändå! En av tvillingarna var precis som Åke, tittade bara åt höger, ville bara ligga med huvudet åt den sidan i selen etc, hade även mindre rörlighet i nacken åt det hållet.
  Barnläkaren sa att man kunde träna upp detta genom att som du sa lägga huvudet åt vänster i selen, eller när barnet leker lägga honom så att han är tvungen att titta åt vänster för att se favoritleksaken etc. Även låta honom följa en leksak från mitten till vänster. Man kan även, vääääldigt försiktigt ”tvinga” huvudet åt vänster genom att hålla ner det åt det hållet, vilket han förmodligen kommer bli väldigt sur över. Inget farligt enligt den läkaren, men man vill helst att rörligheten och styrkan ska vara lika åt båda hållen, och det gick ganska smidigt innan man inte märkte någon skillnad!

  Oj vad långt det blev! Tack för en jättebra och äkta blogg! Du och din lilla familj verkar ju helt underbar! Stor kram!

  1. Elisabeth Lindroth

   Så himla bra tips! Tack snälla! Har tvingat huvudet åt andra hållet lite nu och han har börjat upptäcka att han har en till sida! 🙂 Det är mest när man håller i honom han bara kollar åt ett håll, när han ligger på rygg eller mage är han mer flexibel!

   Tack för dina superfina ord! KRAM!