ELISABETH

Saker jag undrar (men egentligen borde veta?):

Nummer ett: När man går på efterkontroll, vad egentligen kontrolleras? heh…

IMG_3805

 

Nummer två: Hur funkar det egentligen när man pumpar ut mjölk? Hur mycket är värt att spara? Hur mycket dricker en bebis egentligen? En flaska? Mer? Hur fasen vet man hur mycket av det utpumpade man ska värma upp? Hur värmer man det? Hur varmt ska det vara?

/Förvirrad tjej

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Evelina

  Såg att nån skrivit att fryst bröstmjölk håller tre månader i frysen men det håller faktiskt hela sex månader (bodde länge på sjukhus med min nyfödda och enligt dom är det så)

 2. Hanna

  Jag frös in mjölken i små plastbyttor och skrev datum på (viktigt!) och sen tinade vi det bara i vattenbad eller kylen och värmde på lite med vatten bad när det var dags för mat. Plastbyttorna borde gå att köpa på typ Apoteket kanske?! (Fick mina av sjukhuset så vet ej var de finns).
  Mängden har jag tyvärr ingen aning om för ”vanliga” bebisar, min är för tidig så det var en speciellt uträknad mängd hon fick och sen började hon med ersättning och av det fick hon i början typ 120 ml om hon var hungrig.
  Lycka till!

 3. m

  Här finns en väldigt bra artikel om förvaring och uppvärmning av bröstmjölk:
  http://www.1177.se/Blekinge/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Mat-och-naring/Spara-och-frysa-in-brostmjolk/?ar=True

  Hur mycket bebisar dricker och hur mycket som kommer när en pumpar verkar variera hur mycket som helst. Första gången jag pumpade fick jag ut 60ml efter kanske 40 minuter och nu senast 350ml på typ 10 minuter! Min bebis fattar dock inte riktigt hur en dricker ur nappflaska utan leker mest med den, men det är ändå skönt att ha mjölk i frysen om jag måste vara hemifrån ett tag. Tips för pumpningen: låt det ta tid och gör det första gången när du har båda händerna lediga (alltså när Åke sover eller när Leif är hemma). Lycka till!

 4. Melissa

  På min efterkontroll gick vi igenom förlossningsjournalen (väldigt bra och lite känslosamt och jag insåg också hur mycket jag faktiskt glömt förmodligen pga lustgas!). En gynundersökning görs och ja, kollar så att allt läkt fint och sådär.

  När det kommer till att pumpa mjölk så gör jag själv det och sparar. Tänker att det kan vara bra om man ska hitta på något och vill kunna slappna av lite och veta att det finns mjölk hemma om det skulle krisa. Hur mycket de äter varierar säkert. Fick höra av en läkare att en nyfödd äter ca 600 ml per dygn. Men det blir ju säkert mer och mer. När vi har gett vår dotter så värmer vi upp ca 100 ml och det varierar hur mycket hon äter av det. Vi kör vattenbad eftersom det inte får bli för varmt (har för mig att det var inte varmare än 60 grader) och värmer tills… hmm… det är ”lagom”, typ 37 grader. Det får ju inte bli för varmt i alla fall 🙂

  Kan tipsa om amningshjälpen som är superbra! Det är bara att kika in på deras hemsida om du undrar något! Kram

 5. Jennifer på Fashioncut

  Efterkontrollen pratar man om förlossningen, du kan be henne känna på dina magmuskler om de gått ihop och sen även om du vill så att du kniper rätt där nere. Har du sytt kollar dom nog även om det står rätt till (tror jag)…

  Pumpa ut så mycket du kan och vill (jätteindividuellt, en del släpper inte till pump alls). Sen hur mycket märker du, prova dig fram!
  Du värmer bröstmjölken i vattenbad, fingervarmt ska det vara ungefär.
  Sparar du mjölken i kylskåpet kan du ha den i tre dagar, fryser du in kan du ha den i upp till 3 månader, då ska den alltid tinas i vattenbad! 🙂
  Hoppas du fått lite hjälp på traven 😉