ELISABETH

Följdfrågor!

Älskade ni! Tack för alla underbart bra kommentarer på inlägget om våra nätter! Funderar på att göra en liten sammanställning på alla tips, kanske kan hjälpa någon mer?

Hur som helst, jag har tyvärr inte tid att svara på alla kommentarer för tillfället men har några följdfrågor som jag skulle vilja ställa:

 

1. Ni som sovit med barnet på armen/bröstet/nära kroppen, hur vågar ni? Eller kan man våga? Åke sover ju så med oss kortare stunder men jag är så otroligt rädd för plötslig spädbarnsdöd och råkar man googla på typ ”sova nära bebis” hamnar man ju på Familjeliv igen och där verkar det uteslutande leda till tråkigheter när man sover nära sitt spädbarn.

2. Någon hade fått tips från BVC att hålla bebin vaken på eftermiddagen. Hur  gör man det utan att få ett argt bi till bebis?

3. Många tipsade om att lägga barnet på sidan, och herrekors vad det funkade bra! Han sover som en prins! Dock är det samma sak där, spädbarn SKA ENDAST ligga på rygg, annars kan allt hemskt i världen hända. Eller?

4. Fick också tips om att till och med byta blöja i sovrummet, hur gör ni det på natten i mörkret? Sen finns ju den lilla detaljen som följer med en pojkbebis, att han kan få för sig att kissa när han inte har blöja på sig och jag vet inte om jag vill utsätta min supersköna madrass för det… Däremot har vi dimmer på spotlightsen i badrummet och har dem på nästan mörkaste läget på natten, så både Åke och förste blöjbytare (Leif) sover nästan vid skötbordet.

 

Natten till idag testade vi lite av era tips and tricks, till exempel rullade vi ihop ett täcke och genast blev det ju tusen gånger mysigare för Åke! Dessutom la vi honom, som jag skrev, på sidan både under kvällen och även precis när han somnade i sängen och innan vi somnade rullade vi över honom på rygg. Han sov tre timmar, sen var det stökigt säkert 3-4 timmar med två amningar, lite hoppig sömn, några blöjbyten och lite klagan från Åkes håll. Dock somnade han till slut och gav oss sovmorgon till 10! Tackarrrr.

IMG_2932Alla i vårt hus har inte svårt att sova, Ralf sover som en liten gris på nätterna, även när Åke skriker och vi går upp med honom. Han är så trygg och fin, vår första prins!

Än en gång, tack så otroligt mycket för att ni ställer upp med ovärderliga råd, ni är otroliga! Både Leif, jag och även andra som läser bloggen får mycket hjälp av era kommentarer ska ni veta!

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Vi har samsovit mer eller mindre varje natt (första veckorna i babynestet dock för sonen) och när han var typ 1.5-2 månader började vi lägga honom på sidan. Klart mycket bättre än på ryggen för oss för då blir han inte så fladdrig liksom!

  2. Carina Anklew

    Härliga och kloka kommentarer! Blir så glad för er och Åkes skull att råden är att följa er magkänsla! Det är ni som är experter på ert eget barn och det är han som utbildar er varje minut! Fint ord, samsova! Det har jag gjort med alla våra barn och hela tiden de ammade, alltså till 1,5-2 år. De sov i vagn och i famn på dagarna och med mig på natten – så tryggt och skönt för oss båda. Det hände ibland att de bajsade på natten, men blev mindre av det ju äldre de blev. Så nätterna var lugna med liggande amning, sova, byta bröst/sida, amning, sova. Nöjd bebis å hyfsat utvilad mamma och pappa.
    Jag satt nog bara upp och ammade på natten med första barnet, första månaden, tror jag!? Det är ju så länge sedan! 😉
    Kram på er! <3

  3. Fröken Lindströn

    Och byta i sängen… Bädda med plastad frotté eller så har Libero engångsunderlägg (flergångs om de är rena) som man kan ha bredvid sängen och lägga under rumpan. Perfekt i skötväskan också att lägga på offentliga toaletter där skötborden ofta glöms bort att städas.
    Och skaffa liten nattlampa då.

  4. Fröken Lindströn

    Vi samsover här med mini! Har henne på egen kudde i amningshöjd, nästan uteslutande på sidan, och efter jag ammat drar jag ner min egen kudde en bit så jag, även om jag täcker hela mig med täcke inte drar det över bebis huvud.
    Hon sov med egen filt till en början men nu delar vi duntäcke som hon oftast har bara över benen.
    Familjeliv är ett otyg!!
    Till skillnad från resten av sociala medier där alla ska berätta om sitt bästaste består familjeliv av många som söker hjälp med sina problem och folk som gärna berättar det värsta! Inget fel med det men känns inte representativt för stor del av barnfamiljerna som googlar olika saker och alltid hamnar där. De som startar en ”Allt funkar topp!”-tråd där finns ju knappt.
    Känn lugnet och samsov om det känns ok, annars med barriär er emellan/egen plats till pyret. Prova vad som funkar bäst och våga lita på magkänslan!

  5. Evelina

    Ang att sova med bebis på bredvid mig på sidan och på mitt bröst så vågade jag det dels för att det var enda sättet att få sova. Men också för att jag helt irrationellt var mer orolig över att han skulle sluta andas om han låg ett par meter ifrån mig. Förstår oron för psd, men skippar man rökning, att vara full och tjocka duntäcken så är flera av farorna borta. Sen sa min bvc sköterska något klokt ”han har ju legat i din mage hela livet. klart han vill fortsätta vara nära, låt honom vara det för all del.”
    MEN. Det finns ingen som kan säga till er om ska våga ha Åke bredvid er i sängen och på er eller inte. Det kan bara ni känna i era magar. För poängen är ju mer sömn och då gäller det ju att ni ska kunna slappna av och känna er trygga. Så testa er fram till en variant som funkar för er.

    Ang byta blöja hade jag en nattlampa och handduk under bebis i sängen när jag bytte där. Men vi bodde i en liten lägenhet och kunde inte vara så hårda med mörkt och tyst utan min son vande sig vid ljus och ljud. Trots att vi bor större nu sover han fortfarande som treåring bra trots ljud och han vill gärna ha en nattlampa tänd. Däremot har vi aldrig lekt på natten eller så. Men nu kan de underbaraste konversationerna ske nattetid när han vaknar till efter en dröm och börjar filosofera:)

  6. Sarah

    Det här med sömn är inte helt lätt! Jag är en person som är extremt beroende av att få sova, mår psykiskt dåligt annars. De första veckorna hade jag fruktansvärd nattångest då jag verkligen behövde sova och det enda som fungerar för oss är att vår bebis sover bredvid mig i sängen, på sidan. Ibland under mitt täcke också. Oh lord så jag googlade PSD. Slutade dock med det (googlandet) och gick istället med i amningshjälpens grupp på Facebook och tog där del av diverse diskussionstrådar om samsovning. Nu är vår dotter sex veckor och nattångesten har släppt. Jag tänker som så att jag helt enkelt måste våga samsova, för jag MÅSTE sova.

    Om du inte redan är med i Amningshjälpens grupp på FB (https://www.facebook.com/groups/369189833156515/) så rekommenderar jag varmt att du går med här! Just samsovning har diskuterats en hel del och jag har fått så många bra tips genom att läsa gamla och nya trådar.

    Lycka till med sömnen 🙂

  7. nathalie

    Hej! som blivande mamma till första barnet undrar jag en sak. Kanske en dum fråga men här verkar det finnas så många ödmjuka mammor 🙂 finns det några restriktioner för hurvida det är säkert för barnet att sova på mage eller inte? En del skriver att bebisarna sover på er och då antar jag att dom sover på mage uppe vid bröstet. Känns som att det kan bli tyngre för bebisen att andas, eller så är det bara nojja 🙂

  8. Alex

    Ja nätterna alltså.. Tänk om några månader då har han kanske fattat det här med natt och dag och allt känns mycket lättare! för oss och vår bebis funkade det absolut bästa att ta in bebis till sovrummet när vi skulle gå och lägga sig (oftast sov den redan då på vårt bröst framför tv:n) släcka lampan, liggamma och somna (bebis i min armhåla), sen liggammades det kanske 2 ggr till under natten men annars sov vi med undantag för ont i magen och liknande perioder… Jag var faktiskt aldrig orolig och det här va innan nya råden om sova i egen säng, tror tvärtom det var bara bra för amningen, mycket närhet, bättre sömn och man sover ju ändå så lätt så vaknade om det behövdes..

  9. nathalie

    Hej!
    Ville bara berätta hur det funkat för oss med bebis nära inpå på nätterna.
    Vår Son har sovit nära oss sen dag ett och efter dryga två veckor började han bli väldigt lättväckt på natten. Han fick då alltid somna och sova på mitt bröst, över täcket. Och det har resulterat i att han sen typ den dagen sträcksovit 6-7 timmar mellan typ 22-04, ätit lite och somnat om på mitt bröst igen till 8-9! Han sov alltså helt klart mycket djupare och bättre på det sättet. Dock var det lite otäckt de första dagarna men hon på min bvc sa när jag förklarade läget var att det viktigaste va att inte låta de bli för varma, hellre lite svala.
    Jag vill ju gärna tro att det va tack vare att han sov på mitt bröst han sover så bra på nätterna än idag. Han är 10 månader och har aldrig haft en vaken natt.

  10. Kajsa

    Har samsovit med båda våra döttrar på natten. Minsta är nu 4 månader och sover fortfarande med mig bredvid i sängen. Hon sover alltid på sidan och har alltid gjort, vaknar hon ammar jag bara om henne i mörkret så fortsätter hon sova. Blöjbyte gör vi innan hon somnar vid 23 och sedan på morgonen vid 09. Självklart byter jag nattetid om hon bajsat men inte annars. = att både bebis och mamma har fått sova hela nätterna sedan födseln med undantag för amning. fungerar för oss, nöjd bebis och pigg mamma

  11. Maria

    Med min första dotter: då hade jag henne i vår säng den första månaden. Hon låg jätte nära mig och på sidan. Gick jättebra sen sov hon i sin säng.
    Andra dottern: hon är 4 mån nu har hela tiden legat bredvid mig i sitt babynest. Mesta dels på rygg men även på sidan. Jag ligger stil när jag sover. Därför har jag kunnat ha dom nära. Om jag var en propeller när jag sover skulle jag inte våga. Minstingen har börjat sova i egen säng lite och då håller jag min hand på henne tills hon somnar:)

  12. Maja

    Hej!
    Något som vi aldrig hade klarat oss utan är vår tak-uggla!! Fick det i present och hade aldrig sett innan, men det är som ett lampklot man sätter i uttaget. En liten miniprojektor typ, så nu har vi ljusbild i taket på en liten uggla 🙂 så mysigt och perfekt sken att amma i, byta i osv utan att det blir ljust.
    Tänker att det så småningom blir trygghet för vår lilla (4mån) att ugglan alltid sitter där sen när det blir dags för eget rum och så.

    Har henne mest bredvid mig även om vi har en sk bed side Crib, alltså att hennes säng är dockad mot vår i samma höjd. Man vänjer sig, ha Åke i kuddhöjd med eget täcke om det känns läskigt, det hade jag i början. Men har man de nära vågar man ga de mer på sidan tyckte jag det känns som.. Och sömnen på sidan jämf med rygg går ju inte att blunda för!

    Kissblöjor byter aldrig vi och vid 1 mån slutade vår tjej att bajsa på nätterna. Och att hålla vaken kanske går lite bättre vid ca 3 mån, jag brukar ex inte låta vår lille sova i famnen på kvällen utan lägger ner henne i soffan och då blir det automatiskt ett kortare sovpass.

    Lycka till

  13. mika

    Grattis till din fina son!
    Vår bvc tyckte det var bättre att sova på sida än inte alls. Vi kom fram till att en liten ihoprullad handduk som ”spärr” framför litens mage för att inte rulla till magläge är en bra säkerhet…
    Men stor del av natten sover vår 6veckors son mage mot mage med mej när han ammar… Lägger över honom i sidosängen några timmar per natt, mest för att jag blir så stel när jag ligger blickstilla som jag gör när jag samsover…
    Viktigast är att det känns rätt för just fin familj tror jag!

  14. Jane

    Hej,

    Nu sover min lilla tjej ( 4 veckor) i sin spjälsäng som står intill min sida av sängen och det fungerar bra. Men i början hade jag lite problem med amningen så jag besökte amningsmottagningen på sjukhuset för stöd och där så fick jag rådet att ha henne sovades i sängen för att underlätta amningen under natten. När jag rynkade på näsan och sa att jag inte vågade det så fråga hon vem som hade skrämt upp mig, haha. Hon sa att om det finns människor som bor i hyddor och sover med sina barn tätt intill sig på marken för att hålla barnet varmt och inte rullar över sina barn så ska vi här uppe i norden också klara av det. Hon sa även att vi är skapta för att inte rulla över våra barn och att det enligt statistiken är föräldrar som är påverkade av alkohol, droger eller är storrökare som råkat ut för att ha rullat över sitt barn. Nu har inte jag letat fram den statistiken men jag blev iaf lugnare av att höra det från personalen och inte alls lika rädd för att lyfta över henne till mig när det behövdes. 🙂

  15. linda_tw

    Vill bara flika in som andra skrivit att jag inte tror att det är en bra idé att hålla en så liten bebis vaken på eftermiddagen för att han ska sova mer på natten. Han har nog inte fått in nån rutin än, god sömn på dagen leder till god nattsömn sägs det och det har stämt för oss i alla fall. Om ni fortsätter att ha era rutiner och gör kväll (dvs släcker, har tyst, drar ner tempot) ungefär samma tid varje dag så kommer han nog in i det till slut. Och verkar han vilja vara nära, försök med det. Förstår om det känns läskigt, men man sover nog ytligare är man tror, när han väl somnat kanske ni kan flytta honom till sitt nest. Lycka till!

  16. Marie

    jag tänkte också att när jag får min son ska han ligga i egen säng eller i babynestet. Gick väl första veckan sen ville han vara nära nära. Första tiden då satt jag upp och sov med honom på amningskudden. Sen allt eftersom vågade jag liggamma när vi skulle sova. Skulle jag få någon sömn var detta det enda möjliga. Men självklart var jag rädd att jag skulle rulla över eller att täcket skulle hamna över honom. Jag gjorde så att jag tog på mig en tröja så behövde jag inte ha täcket så högt upp. Sen vet man ju om man är en person som rör sig mycket i sömnen, då är det kanske inte optimalt att sova bredvid bebis men är man som jag som ligger ganska still går det ju ganska bra. När bebisen somnade så kunde jag lägga mig på rygg och sova och risken för överrullande blir ännu mindre. Att samsova är också bra mot plötslig spädbarnsdöd då bebisar får andningsuppehåll ibland. Och genom att sova nära så hör bebisen ens andetag och blir påmind om att andas. Sa BVC iallafall.
    Men man måste göra det som krävs för att en själv ska må bra. Annars orkar man nu inte ta hand om bebisen.

    Sen fungerade också dammsugaren att söva med. Prova den om han blir svårsövd. Finns appar med sånna ljud så man successivt kan sänka ljudet. Lägg han i vagnen eller vaggan, ngt som rör sig och sen ljudet!

    Att ha något på pannan och ögonen kan verka sövande också!

  17. becka

    Hallå!!

    Tror inte heller på att försöka hålla bebisen vaken på dagarna. Han är nog för liten för att få någon slags dygnsrytm osv.

    Angående blöjan. Vår bvc-sköterska sa att man endast behöver byta blöja på natten om han har bajsat så det tog vi fasta på. Underlättade en hel del! (eftersom han de fem första månaderna bajsade var tredje dag!!!!) 🙂

  18. Emilia

    Ska försöka svara så gott jag kan utifrån mina tankar och funderingar. Jag har all förståelse för att detta absolut inte är nått facit. Vore väl förresen himla bra om det fanns ett sånt? 😉

    1. Eftersom vår lilla goding sover så himla mycket bättre på sidan nära mig (och jag också) så finns det helt enkelt inte mycket till alternativ. Eller ja, alternativet är ju otroligt mycket sämre sömn för både mig och bebis, men nej, det är det faktiskt inte värt. Dock är det bara ni i er familj som kan bestämma vad ni är bekväma i, känns det inte bra för dig att sova med Åke på sidan, så ska du givetvis inte göra det! :). Du kanske redan känner till att Socialstyrelsen rekommenderar användning av napp då det minskar risken för psd (barnet får fria luftvägar). Så känns det bättre kanske du kan lägga honom på sidan med napp i munnen, om han tar napp dvs. Det ger iaf mig någon slags (inbillad?) trygghet att göra det :).

    2. Att hålla en bebis vaken, nä, det tror jag faktiskt inte alls på! För hjärnans utveckling är det viktigt att barnet får sova när det sover och en övertrött bebis är ingen höjdare. Rutiner får de ju tids nog. Men visst, vet man att barnet alltid somnar i vagnen/bilen kanske man inte aktivt behöver gå in för att söva barnet på eftermiddagen

    3. Se svaret på 1an 🙂

    4. Vi har den oändliga turen att vår kille inte bajsar på natten! Därför byter jag blöja innan han somnar för natten, vanligtvis runt tolv (kvällspigg bebis), sen byter jag igen på morgonen runt åtta typ. På så sätt behöver han inte vakna så mycket utan jag bara ger honom bröstet när han vaknar till och sen somnar han oftast om efter lite snuttande. Vet dock att min bästa vän som också har en kille byter i sängen på natten. Kan du inte ha en handduk att lägga ut typ så det inte skvätter på madrassen om han skulle kissa lite? Vi har en svag nattlampa i sovrummet så helt bäcksvart är det aldrig.

    Och förresten! Prövade ni vaggan? Nyfiken på om det funkade 🙂

  19. Nathalie

    Jag har min mobil bredvid sängen, så när jag byter blöja ”startar” jag bara skärmen, det lyser ju lite men nog för att man ska se att byta blöja 🙂 brukar ha blöjan beredd när jag tar av den andra, ytterst få sekunder det ska hinna hända någon olycka på. Alltså det är läskigt att sova med en sån liten bebis kropp mot kropp, men när vår pojke var så liten så la jag min vänster arm rakt ut, och mig själv på sidan. Man kan liksom inte rulla över sin egen arm då man ligger så. Sedan sover man ju inte speciellt djupt… Men för oss kändes det som det naturliga, helst när det var det enda vår bebis blev nöjd av. Tror man får gå mycket på sin magkänsla, jag vet att jag är lättväckt, men hade jag varit en sån som jämt sov otroligt djupt kanske jag inte vågat. Nu sover ju han mellan er, och som jag förstod det så är problemet att han inte sover så länge i sträck? Men annars fick jag ett supertips och det var att lägga en varm vetekudde innan man lägger ner bebis för då när bebis ska lägga sig är det varmt och gooosigt och mysigt 🙂

  20. Lisa

    Vi har har dimmer på en sänglampa på natten, mörkaste läge, då vår son stökar mer på ett helt mörkt rum! (1mån gammal) Byter även i sängen på natten, lägger honom på en habduk uppe på täcket, och man lär sig fort att man sja vara väldigt snabb men en pojke och hur man på bästa smidigaste sätt bär sig åt. När vi byter, skruvar vi upp lampan lite lite för att se.